Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kamera, klapka, akce! Karanténa pomohla při vzniku unikátního dokumentu o pražské přírodě

Autor: veef - 
4. května 2020
20:42

Filmové štáby sice kvůli pandemii koronaviru musely přerušit svoji činnost, i přesto však v Praze vznikl unikátní dokument o místní přírodě. Místo herců se v záři reflektorů vyhřívají brouci, motýli, netopýři, křečci nebo mufloni a scénář napsala sama příroda. Film s pracovním názvem Planeta Praha navazuje na předchozí Planetu Česko z roku 2018. Tento dokument, kde byla v hlavních rolích zvířata z celé ČR, přitáhl do kin statisíce návštěvníků a film také získal řadu ocenění včetně nominace na Českého lva.

Přírodovědné dokumenty patří v České republice k nejoblíbenějším, většina produkce se však zaměřuje na exotická zvířata v dalekých krajích. Marián Polák svou Planetou Česko dokázal, že tuzemská příroda nabízí vzrušující prostředí, které si co do pestrosti a dobrodružnosti v ničem nezadá s exotickými krajinami. Nyní chce na dokument o české přírodě navázat filmem o fauně a flóře v hlavním městě.

Od dětství jsme u nás na vesnici lítali venku a sbírali motýly, kameny a pozorovali přírodu. Potom jsme začali vyrážet na vandry a hltali těch pár knih a filmů o přírodě, které v té době byly k dispozici. Už tehdy jsem věřil, že jednou natočím film o přírodě,“ vzpomíná na své dětství režisér Marián Polák.

Jak se žije zvířatům v Praze?

Planeta Praha bude opět velkolepou a zároveň poučnou podívanou pro celou rodinu. „Chceme ukázat skrytou podobu života v bezprostřední blízkosti lidí. Žánrově bude Planeta Praha tzv. wildlife dokumentem o životě zvířat a rostlin v jejich přirozeném prostředí, odkryje však i spletitou síť příčin a důsledků spojených s ekologií města a obecně schopnost adaptace přírody na velkoměsto,“ vysvětluje Polák. To vše se bude odehrávat v kulisách notoricky známých míst Prahy, jako jsou například Petřínské sady, Valdštejnská zahrada či Olšany, ale také třeba areál Thomayerovy nemocnice v Krči, zoologická zahrada v Troji nebo čtvrť Malešice.

„Co je pro lidi klidnou procházkou či posezením v zahradní restauraci, může být pro zvířata žijící v nedalekém parčíku dramatickým bojem o život. Rádi bychom, aby náš film v divácích vyvolal úžas nad silou, dynamikou a tvořivými schopnostmi pražské přírody. Genius loci Prahy by měl hrát významnou roli, chceme divákům ukázat Prahu tak, jak ji dosud neznají,“ popisuje Planetu Praha režisér Marián Polák.

Koronavirus – nečekaný pomocník

Natáčení snímku Planeta Praha začalo 27. března. Jako herci v něm figurují špačci, kosi, sokoli, vodní ptáci, brouci roháči, hrobaříci, motýli, netopýři, křečci nebo dokonce i mufloni a mnoho dalších druhů. „Zavedená omezení volného pohybu osob nám paradoxně pomohla k naprosto unikátním záběrům prázdných ulic, které využijeme jako podklady k trikovým záběrům zástavby mizející v divoké vegetaci. Příroda nám virovou epidemií pomáhá víc, než bychom si kdy mohli přát. A ještě na tom ušetříme,“ říká producent Radim Procházka.

V těchto dnech se filmaři připravují na natáčení scén se špačky, pro které umístili do Petřínských sadů speciálně upravené budky. „Špačci už mezitím začali obsazovat svoje původní budky, takže byl nejvyšší čas, uvidíme, co ještě stihneme. Nejen v otázce pandemie si příroda dělá, co chce – špatně se spoutává i s natáčecím plánem,“ dodává producent. Aktuálně mají tvůrci roztočené záběry se slípkou zelenonohou a volavkou popelavou v pražské zoologické zahradě.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa