Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

„Hodili jste nás přes palubu,“ spílají zástupci cestovního ruchu vládě. Přichází o desítky miliard

Autor: ČTK - 
9. dubna 2020
10:58

Propad tržeb v cestovním ruchu od počátku krize do konce dubna, do kdy může zatím trvat nouzový stav, dosáhne 50 miliard korun. S připočtením služeb navázaných na toto odvětví budou ztráty činit přes 75 miliard korun. Vyplývá to z dat zaměstnavatelských a odborných asociací. Vyzývají proto vládu, aby se začala zabývat jejich návrhy na záchranu cestovního ruchu. Podle šéfa Asociace hotelů a restaurací ministři „hodili cestovní ruch přes palubu“.

Zavřeno je 95 procent hotelů a dalších ubytovacích zařízení, nefunguje stejné procento lázeňských zařízení. V provozu nemohou být žádné prodejny cestovních kanceláří či informační centra. Návštěvníkům nejsou přístupné památkové objekty. Zavřeny jsou tři čtvrtiny restaurací, zbytek funguje v omezeném provozu „přes ulici“.

Dosavadní podpora státu v podobě bezúročných úvěrů či kompenzaci mezd je podle asociací nejasná, nedosáhnou na ni všichni podnikatelé. „Vláda hodila cestovní ruch přes palubu,“ řekl Stárek. Asociace hotelů a restaurací, Fórum cestovního ruchu, Svaz léčebných lázní a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR připravily proto záchranný plán, který vládě předložily na začátku minulého týdne.

Plán je rozdělen do tří částí, které zahrnují současný nouzový stav a dále období do dvou a do šesti měsíců po jeho konci. Cílem opatření je udržet co nejvíce firem v oboru a zabránit propouštění, následně podpora obnovy cestovního ruchu.

V cestovním ruchu je zaměstnáno na čtvrt milionu lidí. Odvětví každý rok do veřejných rozpočtů odvádí více než 125 miliard korun. Cestovní ruch podle státní agentury CzechTourism tvoří tři procenta z hrubého domácího produktu ČR.

Video  Obchodníci a hoteliéři: „Neberte podnikatelům peníze na platby státu.“ V EET se neshodli  - Blesk TV
Video se připravuje ...

fandasever ( 9. dubna 2020 16:43 )

Přesně tak, měli miliardové obchody tak si mohli našetřit na horší časy

fandasever ( 9. dubna 2020 16:41 )

Klaus tvrdil, že bankrot podniků je ozdravný proces pro ekonomiku, tak se uzdravujte cestovky

fandasever ( 9. dubna 2020 16:39 )

Dosud tvrdili, že jejich business je ztrátový!!! OK, kolik přiznali zisku v minulých letech, jakákoliv podpora nebo pomoc od státu by měla být závislá na přiznaných příjmech v minulosti a na zaplacení daní!!

Jaronovaku ( 9. dubna 2020 11:44 )

Tak jako firmy propustí zaměstnance aby se zachránili, tak prostě zkrachuje i nějaká firma, nebo hotel. Velké hotely stejně patří nějakým nadnárodním společnostem, které tu daně neplatí. Ať jdou skuhrat tam kde platí daně. Tohle stejně zaplatí obyčejní lidé.

petr366 ( 9. dubna 2020 11:37 )

Už řvou jak komedianti.Uvědomte si. Není vás teď třeba. Tak se přeorientujte na něco potřebnějšího. To je ten slavný zákon nabídky a poptávky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa