Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Ekonomické dopady koronaviru v Praze. „Horší než povodně,“ myslí si předseda Hospodářské komory

Autor: diz - 
3. dubna 2020
07:10

Zatímco pražský magistrát a některé městské části vyjadřují v rámci řádění koronavirové pandemie solidaritu s podnikateli, kteří svou činnost provozují v obecních prostorách, Hospodářská komora Prahy 1 (HKP1) poukazuje na to, že jde jen o zlomek pražských podnikatelů. Třeba v centru se úlev od placení nájmů má dočkat pouze 10% podnikatelů. Jaké pomoci se dostane ostatním?

Podle místopředsedy HKP 1 Filipa Dvořáka jde drtivé většině podnikatelů v centru Prahy doslova o ekonomické přežití. V Praze 1 je podle statistik komory přes 12 tisíc provozoven. V celé Praze jich je podle údajů pražského radního pro oblast majetku Jana Chabra (TOP 09) přes 98 tisíc. Převážná většina z nich se nachází v soukromých objektech. Odkládání splátek nájmů, či jejich rušení, jak v případě obecných prostorů zavádí Praha 1, a jak zvažuje pro své nemovitosti i magistrát, se jich netýká.

„Vyzýváme proto Městskou část i magistrát, aby neprodleně začalo zjišťování přesných dopadů a konkrétní situace podnikatelů. Na základě reálných čísel a poznatků je nutné vytvořit konkrétní návrhy pomoci a s nimi začít hlasitě bušit na dveře Vlády,“ říká Dvořák. Reálně hrozí, že řada nejrůznějších živností nejen v Praze 1 stojí na pokraji krachu.

Horší než povodně

Obavám rozumí předseda představenstva Hospodářské komory hl. m. Prahy Roman Pommer. Ten pro Blesk.cz připustil, že ekonomická krize, která je spjata s koronavirovou pandemií, může být ještě horší, než po ničivých povodních v roce 2002. Vylitá voda z Vltavy ten rok způsobila miliardové škody. „Tehdy ale do Prahy jezdili turisté. Jelikož je pandemie globálního rázu, je otázkou, kdy do Prahy bude moci opět jezdit zahraniční klientela,“ myslí si.

Hlavní město, zrovna tak jako městské části, by podle něho měly vyvinout určité úsilí v tom, domluvit soukromým pronajímatelům, aby svým nájemcům neztěžovali živobytí. Vyhlídky to ale moc růžové nejsou - záleží skutečně na benevolenci. „Neexistuje, že by komora, magistrát nebo městské části něco takového nařizovaly. Takový přístup je zkrátka na dobré vůli těch konkrétních podnikatelů,“ uvádí.

Stejný názor zastává radní hl. m. pro oblast majetku Jan Chabr (TOP 09). „Soukromé objekty jsou částečně řešeny nynější vládní novelou zákona, kdy neplacení nájemného v bytových i nebytových prostorách už není důvodem pro výpověď z nájmu. Více toho z pozice města v tomto ohledu dělat nelze,“ uvedl pro Blesk.cz Chabr.

„Probíhá kategorizace jednotlivých nájemců – podle typu provozů a dopadem stavu nouze na jejich podnikání budeme přistupovat ke konkrétním opatřením,“ pokračuje radní. V úvahu přichází přímá finanční výpomoc od města. „Ta by byla možná použít pouze na mzdy zaměstnanců a náklady spojené s provozem. Tento program a jeho detaily bychom připravili v průběhu dubna.”

Video  Šíření koronaviru ve světě: Jak se množily případy Covid-19 v jednotlivých státech?  - CNC
Video se připravuje ...

Konec turismu v Praze?

V Praze koncem loňského roku působilo podle Chabra přes 550 tisíc podnikatelů, kteří se s následky koronavirové pandemie a nuceným uzavřením svých živností potýkají. Nejvíce v ohrožení podle Pommera jsou především instituce zaměřené na turismus – hotely, restaurace, nejrůznější kluby, hospody a kavárny.

Budou se muset spoléhat na výhradně české turisty, což pravděpodobně povede také ke snižování cen za poskytnuté služby,“ je si předseda vědom. Při stávajících cenách nájmů nebytových prostor v centru Prahy, které se pohybují v řádech statisíců měsíčně, nelze očekávat, že by se pro mnohé podniky jednalo o únosnou situaci. Napomoci by při nejlehčím mohlo odpuštění poplatků za rekreační pobyt, což Chabr nevyloučil.

Podnikatele v tom nenecháme

Hlavní město podle radního pro oblast podnikání Víta Šimrala (Piráti) připravuje tři konkrétní kroky, které by měly pražským živnostníkům a podnikatelům pomoci, bez ohledu na to, zda podnikají v obecních nebo soukromých prostorách.

„V podstatě už ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu a Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou vyvíjíme kopii programu COVID II, který by mohli zdejší podnikatelé využívat,“ sdělil Blesk.cz. Praha v něm bude garantovat úvěry namísto státu. Z operačního programu evropských fondů Praha – pól růstu, je město podle Šimrala připraveno vyčlenit 400 milionů korun na toto opatření. Náměstek primátora pro oblast financí Pavel Vyhnánek (Praha Sobě) dříve hovořil až o miliardové částce, kterou by Praha mohla živnostníky podpořit.

„Zároveň ve Škodově paláci plánujeme zřídit poradenství pro pražské podnikatele,” zmiňuje opatření, které magistrát zavede po Praze 9 a Praze 8. „Také plánujeme sestavit komisi či pracovní skupinu, která se bude zabývat především dlouhodobými důsledky koronaviru na ekonomiku v Praze,“ upřesnil Šimral. Ty by podle Pommera byly nižší, pokud by vláda ve svých nařízeních alespoň trošku povolila. „Každý den, kdy jsou provozovny zavřené, je pro podnikatele krizový. Čím dříve se alespoň pozvolna a opatrně, byť v omezeném režimu, povolí znovuobnovení provozů, tím menší budou následky,“ říká.

Pozitivní motivace?

Jiná řešení nejspíše na stole nejsou. „O možné motivaci pro soukromé pronajímatele budeme jednat, ale neumím říct, zda město bude moci nějakým jiným způsobem do této oblasti promlouvat,“ řekl Šimral. Podle Pommera by v úvahu mohla přijít nějaká forma pozitivní motivace: „Umím si představit firmy, které by na některých zakázkách mohly pracovat pro Prahu a její městské části, nebo by například mohly dostávat dotace za zaměstnání nezaměstnaných.“

Za Prahu 1 se k problematice vyjádřil radní pro oblast podnikání Karel Grabein Procházka (ANO). „Radnice má zodpovědnost za hledání cesty k pomoci všem podnikatelům, kteří jsou součástí života Prahy 1,“ uvádí. Řešení na místní úrovni, při prověření všech možností pomoci podnikatelům podle finančních možností radnice se bude hledat v horizontů dnů. Dalším z mála nástrojů, kterým Praha 1 může zdejší podnikatele podpořit, je podle něj například částečné nebo úplné prominutí poplatku ze záboru veřejného prostranství.

Jaromik ( 22. dubna 2020 16:54 )

A zrovna v odvětví nemovitostí by nějaký ten ekonomický propad pomohl ale bojím se že nezmění vůbec nic co se týče cen nemovitostí http­s://ww­w.ct­idoma­.cz/zi­votni-styl/realitni-makleri-odhaduji-jak-se-budou-vyvijet-ceny-nemovitosti-koronavirus-pry-jejich a i kdyby to trvalo ještě nějaký pátek, tak si stejně myslím že ceny by klesli o tak zanedbatelnou částku že to bude úplně jedno.

zlymikes ( 3. dubna 2020 07:32 )

Hlavní město, zrovna tak jako městské části, by podle něho měly vyvinout určité úsilí v tom, domluvit soukromým pronajímatelům, aby svým nájemcům neztěžovali živobytí - jak může bašta kapitalismu přijít na takovou myšlenku?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa