„Dnes odpoledne jsme od Prahy dostali žádost o dočasné vypůjčení Karlínských kasáren pro lidi bez domova. Obratem jsme zaslali návrh smlouvy o bezplatné výpůjčce,“ uvedl úřad na svém twitterovém účtu. Zájem Prahy o zápůjčku rozsáhlého areálu poprvé zmínil primátor Zdeněk Hřib (Piráti) rovněž na twitteru 20. března.

Podle Johnové, která má v městské radě na starosti zdravotnictví a sociální oblast, jde o čerstvou informaci a o přesném plánu ohledně kasáren bude vedení metropole teprve jednat. Město už podle ní má dostatek vhodných prostor, ale musí pro nové ubytovny zajistit personál. Otázka se podle radní bude probírat na dalším jednání krizového štábu, které se koná v pátek.

Praha zatím pro bezdomovce zajistila dvě stanová místa na Císařské louce a v Troji a ubytovny na Vackově v Praze 3, v Michli, na Harfě a v Holešovicích. Další kapacity město plánuje otevřít, ve hře je například možnost zřídit denní centrum na strahovském stadionu. Naopak původně zvažovaná možnost nastěhovat lidi bez přístřeší do nevěstince Showpark v Pražské tržnici v Holešovicích z důvodu negativního stanoviska hygieniků padla. Z hygienických důvodů byla uzavřena také loď Hermes. Další ubytovny by se podle Johnové měly otevřít příští týden.

V hlavním městě je podle sčítání a odhadu, které loni v dubnu provedl Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, zhruba 3250 bezdomovců, z nichž jen část žije přímo na ulici. Jen asi třetina je z Prahy, ostatní jsou z dalších míst Česka a také ze zahraničí. Johnová dříve uvedla, že v tuto roční dobu se jich na ulicích nachází kolem tisícovky.

Kasárny v Karlíně byly postaveny v pozdně klasicistním slohu v letech 1845 až 1848 a fakticky přestaly fungoval po přelomu tisíciletí, i když je ministerstvo obrany ještě nějakou dobu využívalo pro jiné účely. Úplně prázdný je objekt od roku 2013. Od roku 2017 v areálu sdružení Pražské centrum provozuje mimo jiné bar, kavárnu a hudební klub.

Fotogalerie
39 fotografií