Ulice Újezd v Praze 1 je jednou z rušnějších komunikací Malé Strany. Těžko si lze představit, že hned u ní, respektive dokonce přímo v ní, stojí domeček, který je jak vystřižený z jiné doby i jiné země. Člověk v něm totiž ani nemá pocit, že je v Praze, natož v České republice. Poslední roky ale chátrá.

„Původně jsme zvažovali objekt zrekonstruovat a udělat něco na způsob domu pro děti,“ uvedla tisková mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková. „Finanční prostředky ale bohužel nemá městská část k dispozici. Byla proto snaha do domu investovat skrze soukromý subjekt.“ To ale dodnes nevyšlo.

Hobití domek

Rekonstrukce domu, ke kterému spadá ateliér Hany Wichterlové, by měla vycházet na přibližných 40 milionů korun. Co s ním nakonec bude, není dodnes jisté. Prostory jsou malé a k bydlení jen stěží využitelné. Dvě bytové jednotky sice po dřívější rekonstrukci vypadají k světu, je jich ale pomálu. Všechny místnosti v domě jsou navíc malé a nízké, že mají dospělí co dělat, aby hlavou nenaráželi do stropu.

Z tohoto pokoje, který je jedním z bytů, se kdysi vcházelo na dvorek, kde je ateliér Hany Wichterlové.
Autor: Michal Protivanský

Odtud pochází přezdívka, kterou si na úřadu městské části Praha 1 vysloužil: „Hobití“ domek nebo také „Hobitín“, s odkazem na fantaskní postavičky z pera J. R. R. Tolkiena, které dorůstaly zhruba výšky trpaslíků. Domek v sobě uchovává neobyčejné kouzlo a půvab. Ale rok od roku se jeho stav zhoršuje.

V současné době se čeká na rozhodnutí ministerstva kultury, které by mělo rozhodovat o tom, zda je ateliér Hany Wichterlové, i s přilehlými pozemky, kulturní památkou, či nikoliv. Podle mluvčí Prahy 1 by rekonstrukce domku měla cenově dosahovat k sumě přes 40 milionů. Musela by se ale zachovat autenticita místa, podoba i jeho specifický ráz, který je možná nejen v Praze docela ojedinělý. Ale o jeho případném budoucím využití stále není jasno.

Přes pět století starý „domeček“

Dům byl postavený pravděpodobně ve středověku, neví se přesně kdy. „První písemná zmínka pochází z roku 1536,“ uvádí publikace Umělecké památky Prahy. Od té doby měl být domek několikrát upravován, naposledy snad v roce 1959. Právě skrze něj existoval jeden z přístupů na zahradu k ateliéru Hany Wichterlové. Dnes je vstup už nevyužívaný.

Fotogalerie
50 fotografií