Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Jak nezkrachovat? Praha 9 spouští kvůli koronaviru poradenství pro podnikatele. Magistrát se přidá

Autor: diz - 
1. dubna 2020
19:37

Pandemie nového typu koronaviru COVID-19 rázným způsobem ovlivňuje životy všech Pražanů. Mnozí z nich nemohou chodit do práce. A i kdyby chtěli, není kam, protože většina podniků musí být z důvodu nařízení vlády zavřená. U nejednoho živnostníka, který teď čelí vážné existenční krizi, vyvstává otázka – co teď? Jako první se na ni rozhodly odpovědět Praha 9 a její soused Praha 8.

Podle místostarosty deváté městské části Tomáše Portlíka (ODS) čelí Praha kvůli koronaviru jedné z největších ekonomických krizí ve své historii. „Jedna ze skupin, která je vážně ohrožena a která má zásadní vliv na chod města, jsou živnostníci, malí a střední podnikatelé,“ myslí si.

Některé městské části i magistrát již vstřícné kroky vůči živnostníkům učinily. Například magistrát i radnice Prahy 2, 3, 6, či 11 odložily splátky nájemného za nebytové prostory ve správě městských částí. Jiné, jako například Praha 1 či Praha 9, zašly ještě dál.

Obě městské části se uvolily k tomu, že „svým“ nájemcům prominou dubnový nájem z toho důvodu, že podniky nemohou své provozovny řádně a plnohodnotně užívat. Nemají žádný zisk – pouze výdaje. „Věřím, že naše opatření pomůže k zachování stávající sítě obchodů a služeb pro potřeby našich občanů,“ doufá starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN).

V nouzi každá rada dobrá

Oproti tomu vysočanská radnice z iniciativy svého místostarosty a zároveň zastupitele hl. m. Prahy Tomáše Portlíka zřídila od 30. března bezplatné poradenské centrum zřízené pro podnikatele. „Úřady ani živnostenské obory na tuto problematiku připravené a vybavené bohužel nejsou,“ krčí Portlík rameny.

„Pro všechny podnikatele a živnostníky je to teď neskutečně obtížné období a my jim teď musíme co nejvíce pomoci. Předpokládám, že spousta živnostníků neví, jak se v této situaci zařídit či na jakou podporu mají nárok,“ vysvětlil pro Blesk.cz.

Praha 9 poradenské centrum ve spolupráci se společností Grand Thornton zřídila původně pro využívání státního programu COVID II, v jehož rámci mohou podnikatelé žádat o úvěry, které bude garantovat stát. Kvůli jeho nastaveným parametrům však z programu pražští podnikatelé čerpat nemohou, s čímž ani představitelé města nepočítali.

Vlastní dotační program?

Jak Portlík, tak i náměstek primátora pro oblast financí Pavel Vyhnánek (Praha Sobě) doufají, že se s Českomoravskou záruční rozvojovou bankou, respektive se státem, podaří nalézt společná řeč a program budou moci čerpat i Pražané. V opačném případě by Praha vyvinula úvěrový či dotační program vlastní.

Pražané respektují nařízení vlády a zůstávají doma. Praha je tak i díky chybějícím turistům liduprázdná Pražané respektují nařízení vlády a zůstávají doma. Praha je tak i díky chybějícím turistům liduprázdná | ČTK

„Jednoznačně požaduji, aby stát pražské podnikatele nenechal ve štychu,“ řekl pro Blesk.cz Vyhnánek. „My jim takovou podporu, jako může stát, zajistit nemůžeme, protože je to koneckonců stát, kdo od nich vybírá daně. Ne Praha.“ Podle předsedy Spojených sil pro Prahu Jiřího Pospíšila (TOP 09) každé město musí nést „svůj díl zodpovědnosti a podpořit své podnikatele.“ I třeba vlastním dotačním programem právě na bázi COVID II, kdy za úvěry ručilo hlavní město. Na tento či na jiné dotační a podpůrné programy by podle Vyhnánka mohly být z kasy hlavního města vyčleněny stamiliony až miliarda korun. „Tento záměr již komunikujeme s komerčními bankami,“ sdělil Pospíšil.

Rady nad zlato

Poradenské centrum v Praze 9 zatím plní několik funkcí. „Zaprvé informuje zájemce o tom, co se na městské, potažmo státní úrovni děje a jaké to bude mít dopady, poskytuje jim v této nelehké situaci pomoc přinejmenším radou a pomáhá se zajištěním případných půjček nezbytných pro zajištění živnosti,“ vyjmenovává Portlík. Dále by se mělo jednat o pomoc s podáním žádostí o státní podporu či o odklad daňového přiznání.

Poradenské centrum Prahy 9 je otevřeno ve všední dny od 9:00 do 17:00 na adrese Jablonecká 322/72. K osobní konzultaci či telefonické radě je pak možné využít telefony 607 053 253, 607 055 606 nebo email praha9@grantthornton.eu.

Celopražské řešení na dohled

Iniciativu Prahy 9 Vyhnánek vítá a zároveň připustil, že jde o cestu, kterou se hodlá vydat i magistrát. „Snad od příštího týdne plánujeme zprovoznění podobné formy poradenství, a to jak na bázi osobního, telefonického či elektronického kontaktu,“ uvedl. Na starosti by jej mělo mít Podnikatelské a inovační centrum hl. m. Prahy.

Bezplatné poradenství, jaké rozjela Praha 9, lze čekat i v jiných městských částech. Třeba na vlas stejnou poradenskou aktivitu hodlají v nejbližších dnech zřídit také v Praze 8, což Blesk.cz potvrdil mluvčí Martin Šalek. „Rada schválila usnesení, kterým bude požádána akciová společnost Osmá správa majetku a služeb o jednání a uzavření smlouvy se společností Grant Thornton Advisory,“ uvedl.

„Toto je teď jeden z hlavních úkolů, který musí jednotlivé městské části plnit. Je třeba maximálně podporovat své podnikatele a co nejvíce jim usnadňovat život. Jsem proto rád, že i Praha 8 se k této formě pomoci podnikatelům připojila,“ říká k tomu zastupitel libeňské radnice a spolu s Portlíkem iniciátor tohoto opatření Radomír Nepil (ANO).

Video  Co byste měli vědět o koronaviru: Jak se co nejvíc uchránit?  - Ministerstvo zdravotnictví
Video se připravuje ...

Podnikatelům na svém území podala pomocnou ruku také Praha 7, byť v maličko odlišnější formě. „Poskytujeme jim aktualizovaný informační servis, ať už na našem webu, sociálních sítích, či prostřednictvím aplikace Mobilní rozhlas,“ sdělil Blesk.cz mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš. „Připravili jsme a stále aktualizujeme také podrobný návod, jak na ošetřovné pro OSVČ,” dodal. Starosta Jan Čižinský (Praha 7 Sobě) k tomu doplnil, že je holešovická radnice ochotná odložit nájemné živnostníkům v obecních nebytových prostorách až do konce letošního roku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa