Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Praha utratila na boj s koronavirem přes miliardu. Částka není konečná

Autor: ČTK, jim - 
1. dubna 2020
15:48

Magistrát hlavního města postupně začíná sčítat, kolik investovali do opatření souvisejících s šířením koronaviru. První odhad je přes miliardu korun a zdaleka to není poslední částka. Další náklady nastanou, pokud vedení města schválí například odpuštění nájemného ve svých prostorech postiženým podnikatelům.

Praha se sama snaží kupovat nutný zdravotnický materiál a pomáhá i lidem na okraji společnosti. Kolik za všechny prostředky magistrát vynaložil, se teď zjišťuje: „Zpracováváme tabulku nákladů, které město dává do boje s koronavirem, a už dnes víme, že jsme do toho dali přes jednu miliardu korun,“ uvedl radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09). Dodal, že čísla budou do budoucna mnohem vyšší. Ve vynaložené miliardě jsou jen přímé náklady, které nezahrnují například nižší výnosy z městského majetku.

Praha v rámci pomoci podnikatelům postiženým vládními opatřeními odložila platbu nájemného ve svých nebytových prostorách. Zrušila také plánované zvýšení nájmů o inflaci a v případě dlužné částky nebude po nájemcích vymáhat úroky z prodlení.

Praha, bohatý region

Nyní vedení města podle Chabra řeší, kterých skupin by se mělo týkat případné odpuštění nebo sleva z nájemného. Z tisíců nájemních smluv, které mají magistrát a městské organizace uzavřeny, by se to podle radního mělo týkat vyšších stovek. Nyní má město z majetku výnosy zhruba 120 milionů korun měsíčně, doplnil Chabr.

Město také zvažuje, že by magistrát mohl poskytnout garance pro bankovní půjčky podnikatelům a živnostníkům. Nevztahuje se na ně vládní program COVID II, a to z toho důvodu, že je financován z evropských strukturálních fondů, na které Praha jako bohatý region nemá nárok. Náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě) v úterý uvedl, že Praha odpustí podnikatelům místní poplatky, například za svoz odpadu, parkování, ubytování a podobně.

Pomoc MČ

K opatřením, které mají ulevit podnikatelům, přistoupily i některé městské části. Například Praha 1 zrušila valorizaci a umožnila odklad nájemného v nebytových prostorech, stejně jako Praha 2, 3 a další. Praha 1 také živnostníkům a podnikatelům odpustila dubnový nájem.

Postup magistrátu a Prahy 1 kritizuje Hospodářská komora Prahy 1, podle které nejsou samosprávy dostatečně aktivní při pomoci podnikatelům v centru metropole. „V Praze 1 je přes 12.000 provozoven a výše měsíčních nájmů se nezřídka pohybuje ve statisících. Podnikání v Praze 1 je specifické, může přinést na české poměry extrémní příjmy, ale jsou zde také extrémní náklady, takže současná situace je smrtící,“ uvedl předseda komory Vladimír Krištof. Přijatá a plánovaná opatření ohledně nájmů v městských budovách se podle komory týkají pouze zhruba deseti procent podnikatelů a je třeba řešit i pomoc těm ostatním.

Z nařízení vlády je v Česku kvůli koronaviru uzavřena velká část obchodů a všechny restaurace. V zemi platí zákaz volného pohybu lidí s výjimkou cest do práce, pro základní životní potřeby nebo k lékaři, a to pouze s pokrývkou nosu a úst. Uzavřeny jsou hranice.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

0703 ( 2. dubna 2020 15:13 )

No pletivo by vylo o mnoho levněji i s posypem vápnem a vykuřováním, jako se to provádělo ve středověku a bylo to účinné.

bullshit ( 1. dubna 2020 18:21 )

Hlavně aby je investovali smysluplně a ne přes firmy vychcandírů Rittigů, Janoušků, Bémů, Tomanů, různých advokátů, Agrofertů atd.

Milan Šmid ( 1. dubna 2020 16:38 )

Hřib to nezvládl za 300 milionu ??? Každopádně by mělo dojit ke změně zákonů !!!!
Tam kde mají firmy výrobní závody a sklady tam by měli platit daně !§Tam ničí životní prostředí tam ničí silnice atd a daně platí v Praze !!!Stačí když tam mají kancelář 10 metru čtverečních kde to jsme ???!!!!!

zlymikes ( 1. dubna 2020 16:18 )

To se jim to utrácí,když se jim sype. Každý druhý podnikatel mimo Prágl zde má fiktivní sídlo. Má svůj malý podnik v Horní Dolní ale adresa sídla je kvůli kontrolám z různých institucí. V oné chaloupce je třeba 80 firem a podíl z jejich daní nejde do místa,kde dělá hluk a špínu a dýchá vzduch,do Horní dolní, ale do Prahy,kde si tím cpou břicha.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa