Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Měli jsme slzy v očích, bez sester bychom to nezvládli.“ Ředitel domova seniorů v Michli popsal boj s koronavirem

Autor: pom - 
1. dubna 2020
14:56

S koronavirem zemřelo už několik babiček - klientek domova seniorů v pražské Michli, další senioři skončili s příznaky v nemocnici. Ředitel domova Lumír Bareš v České televizi popsal náročnost celé situace. „Měli jsme slzy v očích, bez sester bychom to nezvládli,“ řekl v emotivní zpovědi.

Koronavirus se v posledních týdnech dostal postupně také mezi ty nejzranitelnější - české seniory. Nakazili se stařečci na oddělení následné péče v Thomayerově nemocnici, několik seniorů v domově na Chodově i řada klientů domova seniorů v Michli v Praze 4. Několik jeho klientů s koronavirem zemřelo - čtyři nakažené babičky naposledy vydechly ve Všeobecné fakultní nemocnici.

Ředitel domova seniorů v Michli Lumír Bareš v ČT24 otevřeně promluvil o tom, jak zařízení celou nesmírně náročnou situaci zvládá. „Do písmene jsme se řídili doporučením pražské hygieny, která tu ze dne na den zorganizovala krizový záchranný štáb. Museli jsme vytvořit provizorní infekční oddělení, byli jsme vybaveni pomůckami,“ popsal s tím, že zaměstnanci teď pracují v overalech, krytech na obličej i s respirátory třetího stupně. „Je to jako ve válečném stavu. Ke klientům přistupujeme s veškerou péčí, ale samozřejmě v ochranných prostředcích,“ uvedl s tím, že několik klientů s nákazou či příznaky bylo odvezeno do nemocnice a nemoc se už v domově dál nešíří.

„Smekám před sestrami“ 

Vysekl také poklonu personálu. „Máme tu zkušené zdravotní sestry, před nimiž musím smeknout. Bez nasazení naší vrhcní sestry a staničních sester, které mají zkušenosti z velkých nemocnic, bychom to nezvládli,“ řekl. Situace byla podle něj pro všechny velmi emočně náročná. „Minulý týden jsme všichni skoro nespali, bylo to strašně hektické. Někdy jsme měli slzy v očích, bylo to emočně vypjaté,“ sdělil. 

On sám je nyní v preventivní karanténě, zaměstnancům domov zajišťuje dopravu nebo jezdí vlastním autem, aby se nenakazili v městské hromadné dopravě. 

Jak se nákaza do domova seniorů dostala, je pro něj záhadou. „Zakázali jsme návštěvy 4. března, to už sem nesměl nikdo. Když jsme dostávali balíčky, dezinfikovali jsme je, počítali jsme s tím, že by nákaza mohla přijít. Byl jsem přesvědčen, že všechna opatření jsou neprostupná, že se sem infekce nemůže dostat. Proto to pro mě byl takový šok, že tu byli pozitivně testováni zaměstnanci i klienti, nechápu, jak k tomu mohlo dojít. Trápím se tou otázkou a neumím si na ni odpovědět, je to záhada,“ uvedl.

Video  Domov seniorů v Donovalské ulici na Chodově.  - Václav Burian
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa