Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Domov důchodců Iris v Ostravě dezinfikují hasiči: Tři seniorky jsou v nemocnici

Aktualizováno -
2. dubna 2020
12:30
Autor: ČTK, rum - 
1. dubna 2020
12:44

Ostravský domov pro seniory Iris má tři klienty pozitivní na nemoc COVID-19. Všechny jsou od čtvrtka hospitalizované v nemocnici. První pozitivní test se potvrdil v úterý u jedné ze zaměstnankyň. Domov začali ve čtvrtek dezinfikovat hasiči v ochranných oblecích.  

Deset hasičů v ochranných oblecích, rukavicích a speciálních maskách Dräger s filtry vyrazilo ve čtvrtek ráno do prostor ostravského Domova pro seniory IRIS v Mariánských Horách, kde se v minulých dnech objevily tři nakažené klientky a jedna ošetřovatelka koronavirem.

„Cílem takto pečlivě chráněných hasičů z jednotky je postupně dekontaminovat všechny pokoje, a to mokrou cestou a také generátorem ozónu. Vyčištění jednoho pokoje, včetně výměny lůžkovin, trvá podle jeho velikosti jednu až dvě hodiny,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Už jsou v nemocnici

„Známe výsledky 59 testů z 86 odebraných vzorků. Z tohoto množství jsou dvě klientky pozitivní. Jsou z oddělení, kde se nákaza vyskytla,“ řekl ve středu ředitel zařízení Michal Mariánek. Dodal, že třetí nemocná klientka se k nim vracela z Městské nemocnice Ostrava.

„Nyní máme povinnost testovat každého, kdo se k nám vrací. U této klientky byl test pozitivní,“ uvedl ředitel s tím, že nyní nelze určit, kde se žena nakazila.

Zatímco ve středu byly ještě nemocné seniorky v domově, ve čtvrtek je již převezli do nemocnice. Důvodem je snaha zamezit dalšímu šíření nákazy v tomto sociálním zařízení.

Domov se o onemocnění své pracovnice dozvěděl v pondělí večer. Pracovnice podle ředitele do zařízení telefonovala v sobotu s tím, že se necítí dobře, a zůstala doma. Testy u ní prokázaly onemocnění COVID-19, průběh onemocnění má zatím mírný.

Pracovníci budou chybět

„Udělali jsme změny tak, abychom tady měli lidi, kteří s ní nepřišli do kontaktu,“ uvedl už dříve Mariánek. Podle něj v zařízení aktuálně z 93 zaměstnanců chybí 11 pracovnic, které jsou v karanténě, a několik dalších, které musí zůstat doma s dětmi.

„Vytvořili jsme nový rozpis směn a čekáme, zda hygienici nepošlou do karantény další zaměstnance. V domově nám bude chybět personál v přímé péči, tedy lidé, kteří přímo zajišťují potřeby našich klientů. Budeme potřebovat pomoc,“ uvedl Mariánek.

Bez příznaků

Podle něj v zařízení delší dobu fungují režimová opatření jako pravidelné měření teploty. „Nikdo z klientů zatím neměl teploty, ani příznaky. Ani nikdo ze zaměstnanců," uvedl Mariánek. Je ale nutné počkat na výsledky testů.

V domově bylo otestováno 56 klientů a tři desítky zaměstnanců. Otestováni byli klienti nejen z oddělení, na němž zaměstnankyně pracuje, ale také oddělení, kam chodila v případě personální nouze pomáhat. Stěr byl odebrán zaměstnancům ze stejného oddělení a směny i těm, kteří byli s pracovnicí v minulém týdnu v kontaktu.

V Moravskoslezském kraji bylo v úterý k evidováno 286 lidí s nemocí COVID-19.

VIDEO: Zdravotníci z Karviné neztrácí humor, tančí proti koronaviru.

Video  Zdravotníci z Karviné neztrácí humor, tančí proti koronaviru.  - město Karviná
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa