I když nedávno získala ve světě řadu nových medailí za své marmelády, řeší nyní úplně jiné recepty. Jako jedna z prvních se zapojila do šití roušek v Prachaticích. „Už je šije i můj syn. Pak jsem zjistila, že nekoupím dezinfekci, tak jsem se pustila do její přípravy. Část dostaly ženy, které pracují v sociální sféře,“ popsala. Návod na její přípravu našla na internetových stránkách Světové zdravotnické organizace.

Pro lidi, kteří nechtějí vycházet zbytečně z domu, má návod na pečení výborného domácího pečiva. „Pustila jsem se do máslových bulek, jsou jednoduché na přípravu, a také do rohlíků. Ty jsou trochu náročnější, ale šikovná hospodyňka to zvládne. Kdo nechce zbytečně vycházet z bytu, může se pustit do domácího pečiva," říká Jozefína.

Máslové bulky

SUROVINY: •650 g hladké mouky (část může být špaldové či žitné) •500 ml mléka •90 g másla •1,5 lžičky soli •2,5 lžičky sušeného droždí •25 g cukru •vejce na potření.

POSTUP: Mouku smícháme s droždím. Ve vlažném mléce rozpustíme máslo, cukr a sůl. Přidáme k mouce s droždím a vypracujeme v pružné nelepivé těsto. Necháme kynout asi hodinu. Vytvarujeme bulky (uzlíky) a necháme na plechu kynout 45 minut pod utěrkou. Troubu předehřejeme na 200 °C. Před pečením potřeme vajíčkem, posypeme solí, kmínem, mákem. Pečeme 14 až 20 minut.

Domácí bulky
Autor:  Vlaďka Hradská, archiv Jozefíny Růžičkové

Domácí rohlíky

SUROVINY: •500 00 g hladké mouky (část může být špaldové nebo žitné) •285 ml vlažné vody •60 g sádla •1,5 lžičky soli •2,5 lžičky sušeného droždí •vejce na potření.

POSTUP: Mouku smícháme s droždím. Ve vlažné vodě rozpustíme sádlo, sůl, přidáme k mouce s droždím a vypracujeme těsto. Necháme kynout hodinu na dvojnásobný objem. Vytvarujeme rohlíky a necháme na plechu kynout 30 až 45 minut pod utěrkou. Troubu předehřejeme na 210 °C. Před pečením potřeme vajíčkem a posypeme dle chuti solí, kmínem, mákem nebo černuchou. Pečeme 20 až 30 minut.

A tady je výsledek!
Autor:  Vlaďka Hradská, archiv Jozefíny Růžičkové

Fotogalerie
8 fotografií