Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Těsto bez droždí je hitem internetu! Stačí jen tři ingredience a máte tuhle parádu!

/
  • Hitem internetu je recept na těsto bez droždí. Tohle z něj upečete!
    31. března 2020 ● 15:31

    Jak upéct chutné pečivo bez droždí? Vyzkoušejte jednoduché, univerzální těsto, ze kterého upečete třeba chleba nebo pizzu! Stačí vám jen tři ingredience!

    Mouka, kypřicí prášek do pečiva a řecký jogurt – to jsou tři ingredience, z nichž připravíte těsto třeba na chléb nebo na pizzu. Takový jednoduchý recept je v současnosti hitem internetu. V době, kdy je jak čerstvého, tak i sušeného droždí v obchodech jako šafránu, je takové těsto výbornou alternativou, jak se bez droždí obejít.

    Jak na to?

    Na zhruba půlkilové těsto stačí prosít 2 hrnky hladké mouky se 3 – 4 lžičkami prášku do pečiva a smíchat v misce se 2 hrnky řeckého jogurtu. Poté kompaktní směs vyklopte na pomoučněný vál a hněťte zhruba 5 minut, dokud nebude těsto hladké a elastické. A základ máte hotový! Můžete z něj upéct chléb, pizzu (těsto musíte rozdělit na 4 porce), preclíky nebo housky. Fantazii se meze nekladou!

     

    Lžička na hrnek

    Pokud budete potřebovat větší nebo menší dávku těsta, pamatujte si, že na hrnek (o objemu 250 ml) hladké mouky připadne zhruba 1½ – 2 lžičky kypřicího prášku. A řeckého jogurtu dávejte vždy stejné množství jako mouky.

    Autor: Shutterstock

     

  • 1.

    Salámová pizza

    POTŘEBUJETE: ½ hrnku hladké mouky, 1 lžičku kypřicího prášku, ½ hrnku řeckého jogurtu, ¼ hrnku rajčatového protlaku, 1 lžičku sušeného oregana, ½ lžičky soli, ½ hrnku strouhaného sýra, 50 g salámu.

     

    Postup: Z mouky, prášku do pečiva a jogurtu uhněťte těsto. Troubu předehřejte na 200 °C. Připravené těsto rozválejte na placku na pečicí papír. Protlak smíchejte s oreganem a dochuťte solí a potřete touto směsí připravené těsto. Následně pizzu posypte sýrem, vyskládejte na ni salám a dejte na cca 15 minut do trouby.

    Vyzkoušejte skvělé recepty bez droždí. Na těsto vám stačí jen tři ingredience.
    Autor: Scom

  • 2.

    Italská focaccia

    Potřebujete: 300 g hladké mouky (může být i celozrnná), 2 lžičky prášku do pečiva, 2 lžičky sody, 1 lžička soli, 2 lžíce olivového oleje, ¼ l vody, 1 lžičku sušeného rozmarýnu, pár snítek čerstvého rozmarýnu, olivový olej, vločkovou mořskou sůl.

     

    Postup: Jako první si opět předehřejte troubu – tentokrát na 200 °C. Ve velké misce smíchejte všechny uvedené ingredience a hněťte do té doby, kdy vznikne koule těsta. Podle potřeby přidejte vodu nebo mouku. Těsto rozdělte na několik částí. Každou dejte na vymazaný plech a prsty potřenými olejem těsto vytáhněte k okrajům. Těsto by mělo být lepkavé a pružné. Nemusí být perfektně hladké, ale neměly by vám v něm vzniknout díry. Potřete ho olejem, posypte hrubou solí a rozmarýnem. V předehřáté troubě pečte 15 – 20 minut dozlatova.

    Vyzkoušejte skvělé recepty bez droždí. Na těsto vám stačí jen tři ingredience.
    Autor: Scom

  • 3.

    Domácí bagely

    Potřebujete: 250 g hladké mouky, 10 g kypřicího prášku do pečiva, 3 g soli, 250 g netučného jogurtu, 1 vejce. Můžete si připravit na posyp: sezamová semínka, mák, kmín.

     

    Postup: Nejdříve si předehřejte troubu na 190 °C. Pak v misce dobře promíchejte všechny ingredience kromě vejce (to se pak používá na pomazání). Vypracujte těsto, které by nemělo mít lepkavou konzistenci. Následně si ho rozdělte na 4 části. Každou pak rozválejte na váleček o průměru 2 cm, stočte a spojte konce tak, abyste vytvořili bagely. Pomažte prošlehaným vajíčkem a posypte vybraným kořením. Pečte na horním stojanu trouby po dobu 10 – 15 minut. Následně nechte bagely chladnout a rozkrojte nejdříve po 15 minutách.

    Vyzkoušejte skvělé recepty bez droždí. Na těsto vám stačí jen tři ingredience.
    Autor: Scom

  • 4.

    Domácí chléb

    POTŘEBUJETE: 3 hrnky hladké mouky, 3 hrnky řeckého jogurtu, 5 lžiček kypřicího prášku, 2 lžičky kmínu, 1 vejce, 1 lžičku soli.

     

    Postup: Hladkou mouku smíchejte s práškem do pečiva a se solí a kmínem. Přidejte jogurt a vypracujte těsto. Na pomoučněném válu hněťte těsto alespoň 5 minut a vytvořte bochník. Ten přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Vršek potřete rozkvedlaným vejcem. Pečte v troubě předehřáté na 175 °C po dobu 45 minut až hodiny.

    Vyzkoušejte skvělé recepty bez droždí. Na těsto vám stačí jen tři ingredience.
    Autor: Scom

  • 5.

    Pivní chléb s kmínem

    Potřebujete: 500 g hladké mouky, 2 lžíce krupicového cukru, 1 lžíci kypřicího prášku do pečiva, 1½ lžičky soli, 1 lžičku jedlé sody, 60 g másla, 4 lžičky celého kmínu, 2 vejce, 180 ml podmáslí, 180 ml piva.

     

    Postup: Mouku, cukr, prášek, sůl a sodu dejte do velké misky. Do této směsi nastrouhejte ještě máslo a vmíchejte kmín. Pak přimíchejte vejce, podmáslí a většinu piva. Lžící poté vymíchejte řidší těsto (podle potřeby přilijte pivo). Nyní je potřeba těsto zpracovat. Vyklopte ho proto na pomoučněnou plochu a věnujte mu asi 10 minut svého času. Pak z něj vytvarujte oválný bochník tak, aby se vešel do formy o velikosti asi 13 x 23 centimetrů. Na povrchu bochník párkrát našikmo přejeďte zubatým nožem. Chleba vložte do trouby předem vyhřáté na 180 °C. Pečte 1 až 1 a čtvrt hodiny uprostřed trouby.

    Vyzkoušejte skvělé recepty bez droždí. Na těsto vám stačí jen tři ingredience.
    Autor: Scom

     

     

     

Dnešní horoskopy