Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kde se v Praze testovat na koronavirus? Připravená jsou 4 odběrová místa

Autor: veef - 
1. dubna 2020
18:52

Pražané s podezřením na koronavirus se mohou dostavit ke 4 odběrovým místům. Dříve fungující místa při Fakultní nemocnici v Motole a Thomayerově nemocnici byly z kapacitních důvodů zrušeny. V současné době tak má Praha nová 4 odběrová místa, některá slouží jen po objednání lékařem, jinde si za test zaplatíte. Poradíme, kam můžete jet a nechat si odebrat vzorky.

Nemocnice v Motole zrušila své odběrové stanoviště už minulý týden v pondělí. Za několik málo dní ji následovala i Thomayerova nemocnice. „Odběrové místo pro diagnostiku onemocnění Covid-19 bylo zrušeno, protože se připravujeme na přijetí pacientů s nejtěžším průběhem tohoto onemocnění. Odběry budou nadále prováděny pouze pacientům, kteří budou přijatí k hospitalizaci, dále zaměstnancům FN Motol a jednotkám IZS,“ řekla Pavlína Danková mluvčím Motol.

Drive-in stan ve FNKV

Bylo tedy nezbytně nutné tato dvě místa nahradit jinými. První z nich je ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. „Zahájili jsme provoz drive-in vyšetřovacího stanu pro pacienty s elektronickými nebo vytištěnými žádankami k odběru na koronavirovou infekci. Odběrové místo zatím není určeno pro samoplátce. S ohledem na bezproblémový provoz vozidel ve Šrobárově ulici je třeba se předem elektronicky objednat na webu FNKV,“ řekla mluvčí nemocnice Tereza Romanová.

Protože je stan koncipován jako drive-in, je třeba k testu přijet autem. Tam také budě odběr proveden. Stanoviště je umístěno na chodníku mezi vrátnicí SZÚ (Šrobárova 48) a FNKV (Šrobárova 50) ve směru z centra Prahy. Odběry začínají každý den v 7:30 a trvají až do 15:15. Intervaly mezi odběry jsou pětiminutové, to znamená, že stan dokáže za jediný den nabrat asi osmdesát vzorků.

Na Veleslavíně i pro samoplátce

Na rozdíl od FNKV laboratoř na Veleslavíně přislíbila, že pokud bude mít kapacitu, bude testovat i samoplátce. „Testování v odběrovém stanu na Veleslavíně na COVID-19 je primárně určeno pro indikované pacienty praktickým lékařem, pneumologem nebo příslušnou hygienickou stanicí,“ informuje Petr Podroužek, odborný ředitel EUC Laboratoří, a dodává: „V případě volných kapacit odběrů lze umožnit i testování pro samoplátce.“

Provozní doba stanu je denně od pondělí do pátku, a to od 8 do 12 hodin (Veleslavínská 1/30, Praha 6). Podmínky odběrového stanu umožňují bezpečný přístup pacientů tak, aby indikovaní pacienti nepřicházeli do kontaktu se samoplátci. Indikovaní pacienti, kteří přijíždějí svým autem, jsou otestovaní přímo v něm. Cena vyšetření pro samoplátce je 2.500 Kč. Za den je laboratoř schopna otestovat až 100 lidí denně. Počet testů je zatím dostatečný, další očekávají v pátek.

Další odběrová místa v režii magistrátu

Vlastní odběrová místa připravuje i magistrát hlavního města Prahy. „Z důvodu uzavření dvou odběrových míst, zprovozňujeme nová, městská! Žluté lázně spustíme, jakmile dorazí testovací sady. Na Výstavišti Holešovice začneme fungovat na začátku příštího týdne,“ napsal na twitter primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Nadále fungují odběrová místa na Bulovce a v Ústřední vojenské nemocnici.  Na obě místa je možné se objednat. Přednost mají pacienti s doporučením nebo s příznaky. Samoplátci pak na obou místech zaplatí 2 900 Kč. „Dále probíhají také služby domácího testování, které jsou navázány na Bulovku. Za pacienty tak dojíždějí na základě určení hygieny městské výjezdové posádky. Celkem jsou nasazeny 4 odběrové vozy provozované záchrankou a městskou policií,“ uzavřel Hřib.

romario71 ( 1. dubna 2020 23:47 )

Úžasné je jak se ukazuje obrovský stan pro odběrové místo v UVN a skutečnost je, že stan, kde je hromada mist je jen pro zaměstnance UVN a testy pro lidi z ulice jsou že zádu UVN u malé pokliniky na ulici, kde je jeden maličký stan s kontíkem a lidi stojí v dlouhé frontě na ulici dlouhou dobu.Hlavně, keců jak je vše zvládnuté.Možná by chtělo páni papaláší nekecat a jít se podívat na skutečnost mezi lidi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa