Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Koronavirus přiživuje domácí násilí: Linky bezpečí jsou funkční, vzkazují neziskovky

Autor: ula - 
25. března 2020
05:15

Ne pro každého je nyní domov bezpečným místem. Zatímco v Číně klesá počet nakažených koronavirem, ukázalo se, že pandemie tam přiživila domácí násilí. Někteří agresoři v Číně využívali koronavirus jako formu zastrašování a 90 procent domácího násilí se dělo právě v souvislosti s nemocí Covid-19. České neziskovky a centra, která se starají oběti domácího násilí, připustily, že podobné situace se budou za dveřmi karantén dít i u nás. Vzkazují proto obětem, že jejich linky pomoci jsou stále funkční.

Až 90 procent domácího násilí v Číně v posledních týdnech bylo spojeno s koronavirem, uvedl portál The Sixth Tone. Některé policejní stanice dokonce zaznamenaly více hlášení, než v předchozích měsících. Domácí násilí je v Číně zločinem od roku 2016. Čínští odborníci upozornili, že během pandemie sociální služby, které by měly obětem poskytovat pomoc, omezily svou činnost.

Na vzrůstající případy domácího násilí v zemích, kde je zákaz volného pohybu, upozorňuje i portál National Domestic Violence Hotline. Ten uveřejnil i některá svědectví, která dokazují, jak agresoři pandemii zneužívají.

Agresor využil u oběti strach z nákazy, a tím jí znemožnil kontakt s dětmi. Další agresor vyděsil svou oběť stávající situací tak, aby nešla navštívit rodinu, ač mohla. Jedna z obětí byla pracovnice ve zdravotnictví a agresor ji podle policie psychicky týral, protože byl přesvědčen, že ho chce dotyčná nakazit koronavirem. Dále agresoři lhali obětem, co se vlastně venku děje, zadržovali jim informace, aby je udrželi doma, případně jim zadržovali ochranné prostředky, aby nemohli karanténu opustit.

Může se to dít i v Česku? Počty telefonátů klesají

Organizace a neziskovky, které se starají o oběti domácího násilí připustily, že se stejné situace mohou dít i v Česku.

Markéta Vitoušová z Bílého kruhu bezpečí Blesk Zprávám nicméně řekla, že momentálně zaznamenávají velký pokles telefonických i mailových konzultací.

„Je to podobné situaci, kdy například došlo k záplavám. Lidé řeší jiné problémy. Nemůžeme vyloučit, že domácí násilí pokračuje, jen zůstává za daných výjimečných okolností více skryté,“ připouští Vitoušová.

„Obecně platí, že pokud jsou lidé delší dobu izolování od okolí, tak vzrůstá nervozita a napětí, což tedy platí i pro násilné vztahy, kde v takových situací skutečně může dojít k eskalaci násilí. Oběť má v takový moment ještě více ztíženou možnost přístupu k pomoci a potřebným informacím. Neexistuje způsob, jak násilnému jednání partnera zabránit, pro oběť není možné z nebezpečné situace odejít, pro pachatele je snazší mít vše pod kontrolou,“ řekla Blesk Zprávám Dana Pokorná, vedoucí sociálních služeb proFem.

Je možné, že ženy mají v karanténách omezený přístup ke komunikaci s krizovými linkami.

Nejste v tom sami, on-line služby posílily

Organizace vzkazují obětem domácího násilí, že i přes stávající situaci svou činnost nepřerušily, pouze omezily osobní konzultace a posílily on-line služby.

„Fungují nejen neziskové organizace, které se touto problematikou léta zabývají – jako je ROSA, Acorus, Profem a další, ale mimo to fungují v každém krajském městě Intervenční centra pro ohrožené osoby. V ohrožení  je nutné volat policii linku 158, která může násilnou osobu vykázat, či zajistit další ochranná opatření,“ ubezpečuje Zdena Prokopová z centra ROSA.

„Všichni fungují v omezeném režimu, ale služby poskytují. Bez omezení funguje Linka pomoci obětem (kriminality a domácího násilí) na čísle 116 006. Ta je bezplatná a v nonstop provozu,“ uvedla Zuzana Rykalová Konderlová z Bílého kruhu bezpečí.

„Naše organizace posílila zejména on-line služby a zvýšila tak dostupnost klientkám, které nyní nemají jinou možnost komunikace. V život a zdraví ohrožujících situacích doporučujeme obrátit se o pomoc na policii,“ vzkazuje Pokorná z organizace proFem.

Kam se můžete obrátit v případě domácího násilí?

SOS linka ROSA: 602 246 102 a 739 709 764 (v době od pondělí do pátku od 9:00 do 18:00) a pevná linka 241 43 24 66.

Non stop bezplatná linka pro oběti domácího násilí 116 006

Linky organizace proFem najdete zde. Organizace nově zřídila pomoc i na Facebook messengeru.

Chat ACORUSu najdete zde.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa