Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Už nemůžem, nejíme, nespíme,“ popsala lékařka z Bulovky. Lidé lžou o symptomech, ztěžují jim práci

Aktualizováno -
17. března 2020
12:48
Autor: red - 
17. března 2020
11:56

„Už nemůžem. Nespíme, nejíme, na záchodě jsem nebyla ani nepamatuju,“ začíná popis každodenní reality posledních týdnů lékařka Pavla z Nemocnice Na Bulovce. Počet nakažených koronavirem v Česku stoupá, aktuálně je jich takřka 400. S tím roste také tlak na lékaře, kteří jsou v první linii boje proti nemoci Covid-19, již rychle se šířící virus způsobuje. Práci hrdinům podle Pavly navíc ztěžují stovky lidí, kteří se přicházejí nechat otestovat, aniž by měli příznaky.  

Každý den se lékaři, zdravotní sestry i další lidé vrhají do boje proti koronaviru. Jsou vyčerpaní, ve stresu, ale dělají vše pro to, aby pomohli nákazu porazit nebo alespoň zmírnit její následky. „Jasně, jako lékaři jsme se upsali náročné práci, věděli jsme, do čeho jdeme. Ale tohle je jiné. Tohle je sprint i maraton v jednom – je to hrozně intenzivní zápřah, ale zároveň to trvá dlouho a konec je zatím v nedohlednu,“ popsala situaci lékařka Pavla, která pracuje v Nemocnici Na Bulovce.

Právě na tamní infekční klinice byli hospitalizováni první pacienti, u nichž se nákaza koronavirem v Česku potvrdila. Od té doby počet nakažených stoupl na bezmála čtyři stovky a už tak náročné práce lékařům a dalším profesím mnohonásobně přibylo.

Celou situaci navíc komplikují lidé, kteří ve strachu míří do nemocnic, aby si nechali udělat výtěry, aniž mají cestovatelskou anamnézu, aniž přišli do styku s nakaženým, a dokonce i tací, kteří ani nemají jakékoliv příznaky. „I přes věčné opakování různými médii, aby asymptomatičtí nechodili na výtěry, je jich tu pořád odhadem asi miliarda. Takže znovu – pokud nemáte žádné nebo pouze lehké příznaky, zůstaňte doma, pijte dost tekutin, při teplotě si berte paralen a vyležte se z toho. Nechápu logiku toho, když lidi, kteří se bojí, že by koronavirus mohli mít, přijdou na jediné místo, kde je stoprocentně jasné, že se tam koronavirus vyskytuje,“ uvedla lékařka ve své zpovědi na facebooku.

„Poznáme, jestli je někomu špatně“

Aby lidé byli otestováni, uchylují se podle Pavly ke lžím. „Mají pocit, jak strašně vyzráli na systém. Za prvé – my ani přes spánkový deficit nejsme úplně blbý a poznáme, jestli je někomu špatně, nebo ne, a dost mě uráží, když ze mě někdo dělá debila a hraje si tu divadlo. A za druhé plýtvají našim časem a energií (a zdravotnickým materiálem, protože i to je komodita, kterou musíme brát v úvahu), který bychom mohli využít pro někoho, kdo naši péči opravdu potřebuje,“ popsala lékařka. „Ve zdravotnictví sice už chvilku pracuju, ale když nám lidi ukradli roušky, tak to i mě překvapilo,“ dodala.

Zároveň si posteskla, že na ni lidé křičí. „Jasně, jste naštvaní na vládu, považujete jejich opatření za příliš drsná / nedostatečná / špatně komunikovaná, já to beru, ale uvědomte si, že tady křičíte na chudáka, který se už nevím jak dlouho nevyspal a který má na rozhodnutí premiéra zhruba stejný vliv jako na zítřejší počasí na Srí Lance,“ napsala a vyzvala, aby se lidé chovali rozumně.

„Je tak těžké vzít si roušku?“

Podobně hovoří i záchranář Norbert. „Přátelé, když to ,pípne', musime si co nejrychleji obléci infekční set. Je to kombinéza, speciální návleky na boty, dvoje rukavice, respirátor, brýle a všechny přechody se utěsnění páskou. Komunikační techniku zabalíme do zvláštních sáčků,“ popsal každodenní rutinu ve svém příspěvku. „Když skončí naše péče o pacienta, tak se jedeme dekontaminovat. Otevřeme všechny skříňky v sanitce, rozložíme použitou techniku a dáme dezinfekční přístroj který provádí dekontaminování sanitky. My se jdeme ze všeho svléknout a dezinfikovat. Oblečeme si čistou uniformu, přebereme novou sanitku a jsme připraveni začít celý proces znovu, protože to je naše práce... Je pro vás opravdu tak těžké a únavné vzít si když jdete ven roušku?“ uvedl.

zada ( 18. března 2020 07:49 )

Zdravtoníci já vám to věřím, ale ředitel Bulovky ai hygienička jsou prostě "hovádka". Manažeři, kteří nezvládají funkci a chtějí abyste šli jaka zvěř na porážku. Roušk, byť obyčejná doma udělaná, je naděje, je placebo efekt!. jako národ jsme na naaše zdravotníkym hrdí a držíme vám palce. Vaše obětavost je nesmírná a děkuji za všechny!

Antrosi ( 18. března 2020 07:20 )

At žije SSSR a komunistická strana Burešova

Antrosi ( 18. března 2020 07:19 )

Lepší hejtři než udavači a trapní práskači

Natimex ( 18. března 2020 07:12 )

Tak at nekvičí do médií jak je unavená fňukna co maji říkat zdravotnici ve válce degeši

iFender ( 18. března 2020 07:02 )

At ziji nasi zdravotnici!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa