Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Schillerová s rouškou slavila i čelila kritice vlády. Z konce Účtenkovky se opozice raduje

Autor: vei, ČTK, simao - 
19. března 2020
16:00

Ministři mají najít úspory. Ušetřené peníze chce dát ministryně financí Alena Schillerová na boj s šířením koronaviru. Včetně tolik potřebných roušek. Sama chce kvůli tomu zrušit opozicí kritizovanou Účtenkovku, loterii navázanou na EET. Padnout mohou také slevy na jízdné. Schillerová přitom varuje, že kritizovat vládní postup je v posledních dnech snadné, ale všichni by měli táhnout za jeden provaz. Sama v nezvyklé atmosféře oslavila narozeniny.

Nečekaná situace si vyžaduje nečekané výdaje. Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová proto shání peníze na pokrytí dalších opatření kvůli koronaviru. „Začnu škrtat ve své kapitole. Začnu tím, že zruším účtenkovou loterii,“ oznámila Schillerová již v neděli v ČT.

Redakci Blesk Zpráv pak ministryně Schillerová doplnila, že je potřeba najít výdaje, které státu umožní pokrýt výpadky například pro podnikatele, kterým opatření kvůli koronaviru zkomplikovala situaci. Řada z nich musela zavřít provozovny, nebo nemohou např. dodávat zboží.

„Přijímáme opatření, která priorizují klíčové výdaje státu před těmi zbytnými. V rezortu financí jde mimo jiné o Účtenkovku,“ upřesnila Schillerová s tím, že by tak mohla ročně použít zhruba 65 milionů korun navíc. „Jsou to peníze, které můžu použít například na nákup roušek,“ dodala ministryně.

V roušce na narozeniny

Schillerová přitom ve středu oslavila 55. narozeniny. Právě v roušce. „Rok od roku slavím narozeniny z pracovních důvodů méně a méně. Letos bych si na ně v těchto složitých chvílích snad ani nevzpomněla. Děkuji všem, kteří mi připomněli, že bychom ani dnes neměli na tyto malé radosti zapomínat,“ uvedla na facebooku, kde je ministryně značně aktivní.

A kvituje mnoho občanských aktivit, které se týkají právě roušek. Ale třeba i rozvozů obědů seniorům. 

„Musíme si pomáhat. Smekám, když vidím, jak si v těchto nelehkých časech lidé navzájem pomáhají. Jak se společnost dokáže semknout a spolupracovat. Na pomoc těm nejohroženějším skupinám vznikla velká spousta iniciativ, jako například Pomáháme si 2020, která nabízí zdarma přípravu i rozvoz obědů pro seniory. Na facebooku neustále vidím, jak si lidé navzájem šijí roušky, nedávno jsem dokonce viděla ′rouškovník′, takový malý stromeček plný roušek,“ zmínila vicepremiérka některé konkrétní aktivity.

Video  Rychlou roušku si můžete vyrobit i doma, stačí šátek a dvě gumičky. Podívejte se  - Sabina Dračková, Blesk Zprávy / hudebnibanka.cz, Oliver Spencer - And Relax
Video se připravuje ...

Pyšná však prý je i na to, jak si počíná Celní správa, která během krizového stavu také pomáhá. „Až 300 celníků ve spolupráci s Policií ČR na hranicích reguluje dopravní situaci, kontroluje osoby, auta a zajišťuje, aby na území ČR vstupovali opravdu pouze ti, kteří mohou,“ připomněla a dodává: „Kromě pomoci na hranicích se Celní správa významně podílí na výrobě desinfekcí.“

Sama Schillerová vystoupila ve středu v Senátu, který na rozdíl od Sněmovny nepřerušil svou schůzi. Promluvila jak jinak než v roušce - před hlasováním o novele daňového řádu.

Schillerová hájí vládu: Jde nám o ochranu zdraví lidí

A hájí i vládu, která sice sklidila pochvaly za přísná opatření, ale s ohledem na krizi s rouškami a respirátory čelí stoupající kritice, že začala řešit dodávky pozdě.

„Kritizovat je potřeba a věcnou diskuzi si vždy ráda vyslechnu. V těchto složitých chvílích je ale naprosto klíčové postupovat společně a táhnout za jeden provaz. Jde nám koneckonců o to samé – ochránit zdraví našich spoluobčanů a úspěšné překonat koronavirovou krizi,“ vzkázala Schillerová.

Schillerová v Senátu uvedla, že vláda si za svými opatřeními stojí. „My jsme dělali to, co jsme v daný okamžik považovali za to nejlepší. A dělali jsme to včas,“ řekla senátorům. Ústřední krizový štáb podle ní „v podstatě“ fungoval, neboť jeho členové byli přítomni jednání vlády.

Zájem opadal, problémy se kupily

Schillerová nyní hledá vlastní škrty i u sebe v resortu. Účtenkovka skončí po dvou a půl letech. Loterii navázanou na EET spustilo ministerstvo financí v říjnu 2017.

„Samozřejmě aktuální výhry budou vyplaceny a nebudou nijak narušena ani legitimní očekávání soutěžících ve slosování březnových účtenek,“ uklidňovala soutěžící, kteří si v předešlém období zaregistrovali do Účtenkovky své účtenky z obchodů.

Video  „Provoz nejvíce komplikují nadměrné nákupy. Potraviny budou,“ říká šéf e-shopu  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

V neděli proběhlo už 29. losování Účtenkovky, do kterého se přihlásilo už jen 311 tisíc uživatelů se 13 082 600 účtenkami. Nejvíc hráčů se přitom do Účtenkovky přihlásilo v listopadu 2017 – tedy měsíc po jejím spuštění. 477 952 hráčů, kdy bylo přímo ve slosování přes 14,5 milionu účtenek.

Podle dosavadních statistik ministerstva financí se měsíčně do Účtenkovky zapojilo průměrně 399 099 hráčů a ve slosování bylo průměrně 13 810 074 účtenek. Od počátku loterie tak klesá jak počet hráčů, tak i počet účtenek, které měly šanci získat nějakou z mnoha výher. 

Hamáček: Účtenkovku samozřejmě zrušit

Zavedení loterie kritizovala od samého začátku opozice. Ale i někteří členové ČSSD. Právě její předseda a vicepremiér zrušení loterie podporuje. „Účtenkovku samozřejmě zrušit,“ reagoval Hamáček na dotaz Blesk Zpráv, jestli podporuje návrh ministryně financí Aleny Schillerové na zrušení Účtenkovky.

Loterie měla fungovat především proto, aby nutila zejména obchodníky a další provozovatele vydávat účtenky k nákupům. A lidi, aby si je brali. Jejich převzetí, ovšem na rozdíl od některých jiných států nebylo povinné. Kvůli Účtenkovce si začalo brát podle ministerstva účtenky ze svých nákupů o 73% víc lidí, než tomu bylo před jejím spuštěním. 

Roční náklady na provoz Účtenkovky, včetně vyplacených výher, vyjde stát na necelých 85 milionů korun. Šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura proto mluvil o loterii podporované státem jako o drahém nesmyslu. Občanští demokraté proto začali připravovat zákon, který měl vést ke zrušení Účtenkovky.

„Těší mě, že vláda přistoupila ke zrušení Účtenkovky, a doufám, že ji už ani neobnoví. Podnikatelé a živnostníci uvítají všechna opatření, která jim pomohou překonat toto nelehké období,“ reagovala pro Blesk Zprávy bývalá místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija, která systém výher od začátku kritizovala.

 

Zrušení Účtenkovky a myšlenku použít ušetřené peníze jako alespoň drobnou náplast na koronavirové dění podporuje také předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Zrušení Účtenkovky je v tuto chvíli samozřejmě na místě, ale je to kapka v moři. Stát tím ušetří pár milionů v situaci, kdy jsou potřeba miliardy,“ reagovala Pekarová, která v pondělí iniciovala schůzku opozičních stran v Poslanecké sněmovně. Na úterý má sezvané předsedy všech klubů premiér Andrej Babiš.

Video  Babiš, Hamáček i Prymula nasadili roušky. Češi se dočkali omluvy za jejich nedostatek  - abl
Video se připravuje ...

Podle Pekarové Adamové budou vládě chybět peníze z rezerv, které už ministři rozpustili v rámci své štědrosti. „Slevy na jízdném jsou teď naprosto zbytné, obzvlášť když by teď senioři nikam neměli cestovat,“ navrhuje šéfka TOP 09 další oblast, kde by vláda mohla získat peníze na vypořádání se s koronavirovou nákazou v Česku. A to navrhuje také samotná ministryně Schillerová. Sleva na jízdné by se měla nově týkat jen důchodců. Už ne žáků a studentů.  Ušetřit by se tak daly zhruba 4 miliardy.

„Stát měl místo jízdného raději nakoupit pořádné zásoby roušek a respirátorů. Teď se ukazuje, že vládní rozhazování rezerv se nám tvrdě vymstí,“ míní šéfka TOP 09.

V rámci tzv. liberačního balíčku připravilo, jako reakci na opatření spojená s šířením koronaviru v ČR, ministerstvo vedle návrhu zrušit Účtenkovku i další opatření. Například lidé a firmy budou moci odevzdat daňové přiznání o tři měsíce později bez sankce, tedy do 1. července. Finanční správa nebude udělovat pokuty za pozdní odevzdání kontrolního hlášení a finanční a celní správa nebude po květnovém startu 3. a 4. vlny EET tři měsíce dávat pokuty za opožděnou registraci k EET a bude plnit jen poradní funkci.

fandasever ( 20. března 2020 11:37 )

Zrušit by se měly přednostně miliardové a zbytečné nákupy a akce, takže zrušit finanční náhrady církvím, zrušit nákupy vojenského materiálu, v tom jsou miliardy. Pokud opozice kritizuje prezidenta Zemana tak OK, ale kde jsou všichni ti církevní hodnostáři, kde jsou jejich slova podpory, kde je jejich solidarita??

haza ( 19. března 2020 18:26 )

Některým diskutérům zde : buďte rádi, že z dávek zaplatíte data a můžete zde ještě místo práce tlachat nesmysly. Mám pocit že to už dlouho nebude Jinak je zajímavé proč se zde stále řeší živnostníci ? Nemám pocit že by si vydělávali méně než zaměstnanci ale narozdíl od nich musí zaměstnanci a zaměstnavatelé socální i zdravotní odvádět ať chtějí nebo chtějí.. Je to jejich věc zda si platí nebo neplatí , tak proč stále kvičí.

1pravda1 ( 19. března 2020 17:55 )

Mám už toho po krk. Účtenkovku snad měla pozastavit, to se zase nebudou vydávat účty povinně? A proč se v době růstu rozdávalo na všechny strany, místo, aby se tvořila rezerva na horší časy, které přišly... zvyšovali inflaci, nájmy - dle inflační doložky, zdražovalo zboží, znehodnocovaly se úspory... tak snad ta inflace půjde do kopru po viru.

blamal ( 19. března 2020 17:42 )

http­s://ww­w.eu­ractiv­.com/s­ecti­on/co­rona­virus­/new­s/af­ter-declaring-war-on-covid-19-france-readies-measures-to-uphold-economy/ Staci si pocist, tupanko. Bez smudlat koblihy a neprud tady.

e.lesanova ( 19. března 2020 17:33 )

Tyhle "tutovky" vám sdělili na rohu v mlíkárně?? Že by "chvilkař" ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa