Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Česku mění nový koronavirus hromadnou dopravu: Nepřibližujte se k řidiči!

Autor: Kristýna Beránková, Kristýna Baranová - 
16. března 2020
09:40

Nemluvte za jízdy s řidičem, bývalo napsáno v autobuse. Nový koronavirus pravidla změnil. Nyní se cestující nesmí k řidiči ani přiblížit, aby ho nenakazili.

Potřebujeme je všichni a patří k těm nejohroženějším, protože se každý den potkávají s tisícovkami lidí. Pražský dopravní podnik (DPP) přemýšlí, jak ochránit své řidiče. A to znamená minimalizovat jejich kontakt s cestujícími. Již od pátku si tak od nich nelze koupit jízdenky. Přední dveře zůstávají zavřené. Prostor za kabinou řidiče oddělují od zbytku autobusu pásky a upozornění se zákazem vstupu. V zastávkách se otevírají dveře bez nutnosti využívat tlačítka pro jejich otevírání. Do meziměstských a příměstských autobusů se však stále nastupuje předními dveřmi.

Ve stanicích metra umístil včera dopravní podnik 120 dávkovačů s dezinfekcí. „V bezbariérových stanicích budou také u vstupů do výtahů. Jedná se o baktericidní a virucidní látku na vodní bázi na ruce,“ uvedla mluvčí DPP Aneta Řehková. Nově se také budou kromě tramvají a autobusů čistit ozonem i soupravy metra. K likvidaci případné nákazy se používá i mlha s nanopolymery. Městská hromadná doprava by se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) ani v případě vyhlášení karantény neměla omezovat.

Riziková tlačítka: Zastávky na znamení zůstávají! 

Paradoxně v Praze stále zůstávají v platnosti zastávky na znamení. Cestující musí zmáčknout tlačítko, jehož se za den dotknou tisíce lidí. Zoufají si hlavně obyvatelé městské části Horní Počernice, která má téměř 17 tisíc obyvatel a kde byly pokusně minulý rok zavedeny na území celé čtvrti.

Kde se jezdí zadarmo?

Bezpečnostní opatření zavádějí dopravní podniky i v dalších městech. V Ostravě jsou řidiči odděleni od cestujících. Tam, kde nemají uzavřenou kabinu, vymezuje jejich prostor páska. Otevírají tam také všechny dveře, aby se zlepšilo odvětrávání a lidé nemuseli mačkat tlačítka. Přední dveře nechávají zavřené v Plzni, Mostě a Děčíně. Tam navíc zavedli MHD zdarma. Ve Zlíně se jezdí podle letního režimu. Díky tomu tak denně podnik ušetří 11 řidičů.

Zrušili parkovací zóny!

Místo hromadnou dopravou je bezpečnější jezdit do práce autem. Kde ale zaparkovat? Náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha sobě) přes den uvedl, že Praha zatím o zrušení parkovacích zón neuvažuje, večer ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) oznámil přesný opak: Modré zóny jsou zrušeny! Současně ale zatrhl převážení osob taxislužbou a také provoz autoškol.

Čechy svážejí domů

Čtyři autobusy do Mnichova, Frankfurtu nad Mohanem a do Vídně včera nechala vypravit česká diplomacie. Do Česka během večera dovezly české občany, kteří pobývali v cizině a uvízli na německých a rakouských letištích. Už v sobotu ministerstvo poslalo autobusy pro lidi ve Vídni či Frankfurtu. Na všechny navrátilce čeká následný dvoutýdenní pobyt v karanténě.

1pravda1 ( 16. března 2020 10:22 )

ale terminál na platbu kartou je přece vedle řidiče, to se jezdí zadarmo nebo jak to je?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa