Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Skutečné počty nemocných v Česku neznáme. Co když platí: Málo testů, málo nakažených?

Autor: Kristýna Beránková - 
16. března 2020
05:15

Německo tisíce nakažených, Itálie dokonce desetitisíce. Při pohledu do tabulek vypadá situace v Česku docela dobře. Jenže… Neplatí náhodou málo testů = „málo" nakažených?

Informace zveřejněné ministerstvem zdravotnictví uvádějí, že bylo v Česku otestováno 4065 lidí a nemoc Covid-19 odhalili u 231 z nich (údaje k včerejší 16:00, před půlnocí bylo již 293 případů, ale nebyl znám celkový počet testovaných). Takže z otestovaných osob bylo z 5,7 % pozitivních.

Zatímco v tuzemsku testujeme zhruba tři sta lidí na milion obyvatel, v Itálii je to přes čtrnáct set testů na milion obyvatel a v Norsku patnáct set na milion obyvatel. Pokud bychom tedy dokázali držet krok se seveřany a otestovali 15 000 Čechů, při současném poměru nakažených by mohlo vyjít 852 (!) nakažených. A to už je docela jiná káva. Jde pouze o hru s čísly, nebo...

„Kolik je případů, nelze odhadnout, to by byla spekulace. Při současných počtech už je ale otázka, zda by častější testování mělo nějaký smysl. Epidemii už nezastavíme. Populace se promoří, ale je žádoucí, aby se tak stalo postupně a nedošlo k explozivnímu šíření jako v jiných zemích,“ řekla Blesku Hana Roháčová, primářka infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce.

Možnost pro samoplátce

Testy v Česku provádí 18 laboratoří, ne všechny ale disponují vlastním odběrovým místem. O víkendu se otevřela mobilní odběrová místa v podobě stanů a lékařských kontejnerů v areálech řady českých a moravských nemocnic. Zatímco v Ostravě, Olomouci, Brně či pražské Ústřední vojenské nemocnici otestují jen toho, kdo má doporučení lékaře, do dalších špitálů hlavního města – Motola a Bulovky – mohou přijít i samoplátci.

Stejnou službu nabídne i Thomayerova nemocnice v Krči, kde se odběrový stan otevře dnes. „Přesný ceník zatím nemáme, ale dá se předpokládat, že cena bude ve stejné úrovni jako v jiných nemocnicích, tedy okolo 2700 nebo 2900 korun,“ řekl mluvčí nemocnice Petr Sulek. Vzorky budou posílat do laboratoře Státního zdravotního ústavu.

Kdo má šanci na otestování?

Doporučení k testům vydá lékař a hygienik lidem, kteří se vrátili z rizikových oblastí a mají příznaky, jako je horečka či dušnost, případně těm, kteří byli v blízkém styku s prokazatelně nemocným. Testují se také automaticky všichni hospitalizovaní pacienti s těžkým průběhem respiračních onemocnění.

Státní nemocnice za peníze

Samoplátci bez doporučení lékaře se mohou nechat otestovat zatím jen ve třech pražských nemocnicích – ve FN Motol, v Nemocnici Na Bulovce, které mají svoji laboratoř, a Thomayerově nemocnici, jež vzorky odesílá na otestování jinam.

Soukromníci? Jen s pomocí praktika...

Otestovat se na koronavirus mohou lidé bez doporučení i ve třech soukromých laboratořích. Ty ale nemají své odběrové místo, a tak musí vzorek odebrat jejich lékař. Není to ale jeho povinnost, pacient mu musí zavolat a domluvit se s ním.

 

vaber ( 16. března 2020 08:36 )

pokud je pravda že nemocných je mnohem víc ,je jasné že většina lidí má minimální příznaky a nemoci si ani nevšimne, vyberte si v Pleskáči ,kterou pravdu chcete

Powervir ( 16. března 2020 06:03 )

Tak co vy lůzo a odpade antibabišovské hnídy slizké, šup do prace a pořadně se tu zase vyblejte na adresu nejlepšiho premiera všech dob ❤ ČR pana Babiše !!
Vy hnusný nenažraný zakomplexováný nuly.
Ta opatření a karanteny vam ze srdce přeju!
Mě tady na Bali je NÁDHERNĚ a jeste mésic bude! 😂👍
Většina lidí v ČR je rozumných a zkratka chápe stav ktery je a bere ho ,ale vždy se najde pár nenažranych tupců radobypodnikatelů a komediantů co budou remcat na vše a vždy co udělá p.Babiš!
Je radost číst v plesku ty tupé zoufalosti antibabišových tragédů a duševních mrzáků. 8000 příspěvků, z toho 7000 pro Babiše a 1000 antibabišů (multinicků a primitivů) a vedou je jen chudý duchem atd.... Tak jak to dopadne u voleb lůzo ? Tak takhle je tento odpad zšikovaný, no docela legrace. Dál nemá cenu se tady s blbama unavovat mezi bezmozkama. To já jen pro vaše hezčí ráno ubohá kavarenská chátro. Zdraví vás vaší vysmátí spokojení koblížci cha chá😁
Ze srdce vam tato opatření přeju vy hladové hyeny a ten virus přeju kazdemu,kdo tato opatřeni premiera kritizuje a porušuje !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa