Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Krásná princezna Hajá zvítězila nad vládcem Dubaje. Soud: Je za únosy dvou dcer

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
6. března 2020
22:00

Několik měsíců trvala soudní bitva mezi jordánskou princeznou Hajou bint al-Hussajn (45) a jejím manželem dubajským korunním princem, premiérem Spojených arabských emirátů (SAE) a v podstatě nejmocnějším mužem země, šejchem Muhammadem bin Rašídem Al Maktúmem (70). Tento týden byl konečně zveřejněn 34stránkový rozsudek, který vynesl Nejvyšší soud Velké Británie. „Šejch nařídil únos svých dvou dospělých dcer, princezen Šamsy a Latify, a zorganizoval zastrašovací kampaň vůči své bývalé manželce Haje,“ rozhodl soudce. Dubajský vládce v prohlášení uvedl, že rozhodnutí soudu je založené na pohledu jen jedné ze stran sporu.

„Ty ani tvoje děti v Anglii nikdy nebudete v bezpečí.“ To jsou podle princezny Haji slova, kterými jí šejch hrozil. Nebyly to jediné výhrůžky, šejch pravidelně publikuje své básně, sdílí je na instagramu. Pár z nich byly určené i Haje.

„Žila jsi a zemřela“ zní název jedné takové básně. Šejch Muhammad se podle důkazů předložených u soudu nesnažil princeznu jen zastrašit, ale také zdiskreditovat a pošpinit její pověst.

U soudu rovněž vyšlo najevo, že královští manželé jsou podle práva šaría rozvedeni. Šejch Muhammad 7. února 2019 třikrát zopakoval slovo „talák“, čímž legálně ukončil manželství s jordánskou šlechtičnou, kterou o rozvodu ani neinformoval. Šejch si pro rozvod vybral velmi specifické datum, na 7. února totiž připadá výročí smrti Hajina otce, jordánského krále Husajna I.

Hajá málem skončila ve vězení

„Udělal to proto, aby mi co nejvíc ublížil a aby mě ponížil,“ nechala se u soudu slyšet Hajá. Princezna rovněž vypověděla, že manželství se šejchem se začalo rozpadat v letech 2017-2018, kdy „si začala románek s jedním ze svých bodyguardů“.

„11. března 2019 u mého sídla v Dubaji přistál vrtulník, pilot mi řekl, že mě přijel odvézt do Awíru, to je vězení uprostřed pouště,“ prohlásila Hajá u soudu. „Odvedl by mě, kdyby tam nebyl můj syn,“ doplnila šlechtična.

Soud měl k dispozici letové záznamy dokazující, že šejch skutečně k Haje vyslal vrtulník, v posádce byl i muž, který byl členem komanda, jež v roce 2000 odvleklo Šamsu zpátky do Dubaje.

„Po tomto incidentu matka dostávala anonymní výhrůžky. V jedné z nich stálo: Vezmeme ti tvého syna i dceru a vezmeme ti i život, když nebudeš opatrná,“ stojí v rozsudku předsedajícího soudce Andrewa McFarlanea.

Soud: Princezny Šamsu a Latifu nechal unést a uvěznit

Podle britského soudu se podařilo prokázat, že šejch nařídil v roce 2000 únos své tehdy osmnáctileté dcery Šamsy z anglického města Cambridge. Dívku únosci dopravili do SEA, kde ji podle agentury Reuters otec nadále zadržuje. Unést nechal podle britské justice dubajský šejch také Šamsinu mladší sestru, princeznu Latífu. Únosci ji přepadli v roce 2018 na lodi nedaleko indických břehů a rovněž odvlekli do Dubaje.

Šamsa a Latífa nejsou dcery princezny Haji, která se šejchem v Londýně soudí. Dubajský vládce má s několika ženami více než dvě desítky dětí.

Podle britského soudu šejch od konce roku 2018 také „jednal způsobem, jehož cílem bylo zastrašit a vylekat“ jeho nyní již bývalou ženu, princeznu Haju, nevlastní sestru současného jordánského krále Abdalláha II.

Video  Princezna Hajá před listopadovým slyšením.  - Reuters
Video se připravuje ...

Verdikt britský soudce McFarlane vynesl podle agentury Reuters už loni v prosinci, až nyní o něm ale mohla média informovat. Šejch se totiž snažil zveřejnění rozsudku zabránit, britský nejvyšší soud ale rozhodl, že jej lze zveřejnit.

Na soud v Londýně se princezna Hajá obrátila ve snaze získat do své péče dvě děti, které s dubajským panovníkem má. Šejch Muhammad chce, aby se děti vrátily do Dubaje, Hajá žádá, aby zůstaly s ní v Británii.

Dubajská princezna Latifa a Finka Tiina Jauhiainenová jsou nejlepší kamarádky. Finka ji pomáhala i při útěku. Princezna se před krutostí svého otce pokusila utéct únoru 2018, od března o ní nejsou žádné zprávy, (12.12.2018). Dubajská princezna Latifa a Finka Tiina Jauhiainenová jsou nejlepší kamarádky. Finka ji pomáhala i při útěku. Princezna se před krutostí svého otce pokusila utéct únoru 2018, od března o ní nejsou žádné zprávy, (12.12.2018). | Archiv Tiiny Jauhiainenové

Dceru chtěl šejch provdat za prince obviněného z vraždy

Do Londýna Hajá, kterou si vzal šejch Muhammad v roce 2004 jako šestou manželku, uprchla loni v dubnu – první zprávy o jejím útěku se ale objevily až v červnu, a princezna požádala o ochranu na základě zákona, který má zajistit bezpečí obětem nucených sňatků a domácího násilí.

Obětí nuceného sňatku se podle ní měla stát dcera Džalíla, kterou má s dubajským šejchem. Vzít si měla údajně saúdskoarabského korunního prince Muhammada bin Salmána, který je spojován s brutální vraždou novináře Džamála Chášukdžího.

Ministři, policie a prokurátoři jsou pod tlakem, aby dohnali šejcha k zodpovědnosti. Soudce McFarlane jasně uvedl, že šejch Muhammad svými činy – hlavně únosy svých dcer, potenciálně porušil britské i mezinárodní zákony, z čehož se „musí zodpovídat před soudem“. McFarlane nechal znovu přezkoumat vyšetřování zmizení princezny Šamsy v roce 2000.

Zasáhl do vyšetřování britský ministr?

Vrchní detektiv David Beck z cambridgeshireského policejního okrsku dokonce letěl do Dubaje, tamní úřady s ním ale vůbec nespolupracovaly a „mařily jeho vyšetřování“. Problémy mu dělalo i britské ministerstvo zahraničí, které tehdy vyšetřování zastavilo a navíc soudu odmítlo vydat dokumenty o zmizení princezny Šamsy.

„Rozsudek je šokující. Ministryně vnitra Priti Patelová a ministr zahraničí Dominic Raab musí zahájit urgentní šetření toho, proč ministerstvo zahraniční bránilo vyšetřování únosu,“ prohlásila stínová ministryně spravedlnosti Shami Chakrabartiová. V tisku se objevily spekulace, že vyšetřování v roce 2000 zastavil ministr zahraničí Robin Cook a šejchovi udělal „diplomatickou laskavost“.

Právník: Je to zadostiučinění 

„Z rozsudku jsme nadšení,“ prohlásil lidsko-právní advokát a zástupce princezny Latify David Haigh, jásají i humanitární organizace, včetně Finky Tiiny Jauhiainenové, nejbližší kamarádky princezny Latify a přední postavy kampaně za její osvobození. „Je to zadostiučinění pro Šamsu, Latifu a Haju a i pro nás,“ zmínil Haigh a dodal, že rozsudek britského soudu předá pracovní skupině OSN pro nucená a nedobrovolná zmizení, která se případem Latify zabývá.

AliAlice ( 17. října 2020 14:32 )

Tak ta pindulena,jak píšeš,je dcerou Jordánského krále Husajna 1....a tyto sňatky jsou domluvené.A že chtěla od toho sadystického hnusáka pryč , to se jí vůbec nedivím..

taktone ( 7. března 2020 10:30 )

Hlavně tam všichni jeďte na dovolenou a utraťte tam hodně peněz aby jim nechybělo khu r vam. všichni se rozplýváte nad Dubají a pak jak se tam nějaká pindulena provdá se diví že je zavřená v kleci

Zobrazit celou diskusi