Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak zbohatl „obyčejný“ milionář Matovič? Firmu převedl na manželku a probudil „spícího draka“

Aktualizováno -
1. března 2020
14:30
Autor: simao, ČTK - 
29. února 2020
23:42

Igor Matovič se raduje. Jeho Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) vyhráli volby na Slovensku. Porazili tak vládní Směr-SD Roberta Fica a volebního lídra Petera Pellegriniho. Podnikatel, milionář, politik a otec dvou dětí Matovič, který je na slovenské politické scéně již 10 let, ve svém projevu po volbách vzpomněl zavražděného novináře Jána Kuciaka, kterého zabili spolu s jeho snoubenkou Martinou Kušnírovou. Kdo je slovenský vítěz a patrě příští premiér?

Přesvědčivým vítězstvím opozičního protikorupčního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) a ztrátou dlouholeté dominance nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica skončily parlamentní volby na Slovensku.

Podle výsledků z 99,88 procent volebních místností získalo OLaNO 25,02 procent hlasů, Směr-SD 18,3 procent hlasů. „Na Slovensku skončila vláda zla,“ okomentoval situaci exprezident Andrej Kiska.

„Vítěz je jasný,“ prohlásil po sečtení hlasů z více než poloviny volebních místností premiér a volební lídr Směru-SD Peter Pellegrini a poblahopřál Matovičovi. Připustil, že Směr-SD, který dlouhá léta dominoval slovenské politice, nejspíše po těchto volbách odejde do opozice. Výsledek připsal „historické zátěži“, „obrovskému tlaku“, jakož i účtu od voličů „za některé věci“.

Pellegrini se dostal do funkce premiéra poté, co byl jeho předchůdce a stranický šéf Robert Fico donucen v politické krizi po zavraždění novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny k odstoupení z čela vlády.

Zbohatl na inzertních novinách

„Lidé dnes jako by měli ovladač od televizoru s názvem Slovensko a z toho filmu, který se jmenuje ´zlý sen´, mohou přepnout na druhý film, kterým bude Slovensko skutečně pro všechny poctivé lidi, nejen pro pár vyvolených,“ řekl v sobotu Matovič poté, co odvolil se svou manželkou v Trnavě.

46letý Matovič zbohatl na vydávání regionálních inzertních novin. Šlo o bezplatné inzertní noviny, které vydávala jeho firma a jež jsou přímo distribuovány do statisíců domácností. Jeho krátké úderné články v těchto novinách tak mělo zajištěno velké publikum.

Mediální podnikatel Matovič svou firmu při vstupu do politiky formálně převedl na manželku (stejně jako svůj další nemalý majetek), aniž se ovšem podle tisku na popsaném využívání bezplatných novin něco změnilo.

Nemovitosti v Trnavě

Matovič vedle toho investoval i do nemovitostí - hlavně v rodné Trnavě. Pluska.sk loni uvedla, že Matovič koupil bývalý hotel Trnavan či ubytovnu v Kollárově ulici. Jeho rodině patří i historická budova v sousedství bývalého arcibiskupského sídla v centru Trnavy - pořízená v roce 2013 za 281 tisíc eur.

To už ale byl Matovič součástí politické scény na Slovensku. „V majetkovém přiznání nemá nic, manželka vlastní půlku Trnavy,“ uvedla Pluska s tím, že i nemovitosti jsou psané na Matovičovu ženu Pavlínu. „Penězi jsem se nikdy netajil, každý ví, že jsem podnikal,“ reagoval Matovič.

A ke koupi historické budovy dodal: „Byl to můj studentský sen, je to kulturní památka, krásné místo. Plánovali jsme tam vytvořit rodinné bydlení asi pro pět, šest rodin a nabídnout je naší širší rodině (...) Chceme rekonstruovat jedno i druhé, ale dal jsem přednost politice. Zanedbávám rodinu, možná i rodinné podnikání. Přiznám se, že jednoduše na to nemám čas.“

Matovič přitom čelil kritice, že nakoupené nemovitosti nechává jeho rodina chátrat. „Ty budovy jsou věci, kterým se budu věnovat, až v politice nebudu,“ vzkázal Matovič, který teď ale bude mít dál především politické starosti.

Nová paní premiérová?

Trnavský rodák (narozen 11. května 1973) a absolvent Fakulty managementu na Univerzitě Komenského v Bratislavě Matovič má s manželkou Pavlínou dvě dcery - Rebeku a Kláru.

Matovičova manželka v průběhu sobotních voleb uvedla, že zatím neví, zda by si sebe dokázala představit v roli ženy premiéra. „Život stále přináší nové věci. Nebyla jsem zvyklá, že budu matkou a zvykla jsem si,“ uvedla.

Video  "Obyčejný" milionář: "Jánošík" Matovič (OLaNO) porazil Ficův Směr-SD, k urně šel s manželkou i dcerou  - Reuters
Video se připravuje ...

Jak je pro Matoviče rodina důležitá, bylo patrné i v průběhu voleb. Manželka a jedna z dcer s ním nechyběly ani u voleb, stejně tak i v trnavském štábu. „Od rána, jak otevřu oči, až do večera žiji politikou. Když měla moje starší dcera tři roky, napsal jsem do novin svůj první článek. Dnes je 14letá kočka a je mi trochu líto ztraceného času,“ říkal Matovič pro Pluska.sk.

Spící drak

Po zveřejnění odhadů neskrýval Matovič nadšení. Na své útočné rétorice proti Ficovi a Směru-SD však nic neměnil.

Mezi standardními politickými stranami vládne přesvědčení, že nemá smysl zabojovat o nevoliče, že o mnoho jednodušší je přebrat voliče nějakému svému konkurentovi,“ upozornil po zavření volebních místností Matovič. Jeho cílem naopak bylo oslovit „spícího draka“ - 2 miliony lidí, kteří ztratili víru v politiku.

Vražda Kuciaka jako budíček pro Slováky

„Jsem velmi rád, že se Slovensko vzbudilo. Chci připomenout smrt Jána a Martiny. Protože to byl ten klíčový okamžik, kdy jsme i my, kteří jsme to do té doby necítili, procitli a začali jsme si uvědomovat, kdo nám tady skutečně vládne,“ říkal Matovič po zveřejnění prvních oficiálních odhadů.

Vražda a dění kolem ní ukázala dle Matoviče pravou tvář Slovenska po 12 letech vlády Směru-SD.

„Rozsudky a spravedlnost byly na prodej, právo nezáviselo na pravdě, ale na tom, jaké číslo máte ve svém mobile. Po této skutečnosti a po smrti Jána a Martiny se Slovensko probudilo. Vrchol tohoto probuzení jsme zažili dnes a v těchto volbách,“ libuje si Matovič. Lídr OLaNO slibuje, že se pokusí vytvořit vládu, která „poprvé nebude sloužit pro vrchních 10 tisíc, ale spodních 5,4 milionu lidí“.

A míní, že Směr-SD předvedl zoufalství, když natáčel videa o tom, jak se migranti hrnou na Slovensko. Naději chce dát i lidem, kteří opustili Směr-SD. „Nebojte se budoucnosti, společně to dokážeme,“ zakončil svou vítěznou řeč nový slovenský lídr.

Video  Kauza Kuciak zamávala s nedotknutelností na Slovensku, říká novinářka Holcová  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Sociální výhody lidem brát nechce

„Nebudeme brát sociální výhody lidem, nezavedeme něco, s čím hluboce nesouhlasíte,“ slíbil voličům po volbách Matovič, který má ambice stát se premiérem. Styděl by se sám před sebou, kdyby cokoliv, co slíbil před volbami, jeho hnutí neudělalo.

Volby 2020 označil jako „povstání“ a „boj o spravedlnost“. Základní úloha má spočívat v tom, aby si byli před zákonem všichni rovni a lidé měsíc co měsíc našli ve schránkách zúčtování vlády za předchozí měsíc. „Vtáhnout lidí do děje, aby věděli, jak stát hospodaří,“ podotkl.

Dostal číslo na Babiše

Matovič do štábu OLaNO zval lídry ostatních demokratických opozičních stran. Dle něj je především důležité řešit, zda je někdo poctivý, a nebo nepoctivý. „Neděláme rozdíly, všem nám v žilách koluje stejná krev bez rozdílu, jakým jazykem nás naše mámy naučily mluvit. Jestli to bylo romsky, maďarsky, rusínsky a nebo slovensky,“ uvedl.

Jeho cílem na mezinárodním poli je, aby se partneři v Evropě „nestyděli, že jsme nějaká zkorumpovaná díra Evropy, kde se vraždí novináři a jejich snoubenky“.

Matovič po oznámení průběžných výsledků také prozradil:  „Prozradím tajemství, dnes večer jsem dostal číslo na Andreje Babiše, že by chtěl zavolat, když výsledky budou oficiální.“

Politický samorost

Matovič není ve slovenské politice neznámou. Jak uvedl Reflex, jde o politického samorosta, který vstoupil na scénu již v roce 2010.

„Igor Matovič pochopil základní imperativ dnešní politiky, který zní: vítězí politici, kteří své voliče baví. Ve stylu politiky je proto Igor Matovič trochu slovenskou obdobou Borise Johnsona, jenž také svůj politický vzestup postavil na často provokativních, ale skoro vždy zábavných výrocích,“ uvádí Reflex.

Svou stranu řídí rebel Matovič jako one-man show, do voleb šel však ze 150. místa kandidátky. Ficovu vládu během tvrdé kampaně nešetřil, označoval ji za mafii, hydru.

Video  Zuzana Čaputová s rodinou u voleb 2020: Doprovodily jí dcery Lea a Emma   - Reuters
Video se připravuje ...

Slovenskými médii přezdívaný „Jánošík 21. století“ pro svá protikorupční tažení, Matovič má u kritiků pověst blázna a šaška, ale lidé mu naslouchají. Za deset let v politice mezi opozičními lídry si vybudoval pozici neúnavného kritika údajných korupčních praktik za vlády Fica a jeho Směru-SD. Dokáže výborně využívat různé symboly, trefná hesla, která ukazuje vytištěná do kamer, a nejnověji i videa, jimiž přitahuje pozornost k různým kauzám.

Za detektor lži nabízel Ficovi miliony

Expremiér Fico například dostal od Matoviče finanční „nabídku“ postupně zvyšovanou až na několik milionů eur, pokud půjde na detektor lži a nechá se testovat na korupci.

Po zvolení do parlamentu v roce 2010, tehdy ještě za stranu Svoboda a solidarita (SaS), Matovič řekl, že mu byl nabídnut velký úplatek za to, když jako poslanec vládní strany nepodpoří při hlasování o důvěře vládu. V rozpoutané mediální bouři to posléze označil za vtip jednoho kamaráda.

Happening před vilou v Cannes

Razantní předvolební vzestup podpory Matovičovy strany nastartoval jeho happening před vilou ve francouzském Cannes, kterou vlastní bývalý ministr financí za Směr-SD, podobně populární video natočil i na Kypru. Ukázal v něm schránkové firmy, kam některé slovenské finanční skupiny převádějí peníze z podnikání, jež je v očích opozice korupčním spolčením mezi těmito společnostmi a Ficovým Směrem. 

Matovičovu politickou kariéru provází podle médií řetěz zvláštních aktů, jako například demonstrativní sypání injekčních stříkaček kolegovi poslanci na hlavu, tajné nahrávání kolegů v rozhovorech s ním a pozdější zveřejnění nahrávky, nebo jiné dramatické prohlášení, že nebude chodit do práce do parlamentu, jelikož prý předseda sněmovny Andrej Danko objednal jeho fyzickou likvidaci.

„Opilecká“ roztržka s Dankem

Právě s Dankem měl Matovič letos výstup, když na něj namířil cedul is nápisem „On je ožratý“. „Jsem rád, že je konec volebního období a tohoto šílence už neuvidím. To, co jste napsal, je neskutečná drzost,“ čílil se Danko.

Předznamenal však nechtíc i svůj vlastní pád. Jeho Slovenská národní strana totiž v sobotu získala pouhých 3,16 procent hlasů a do sněmovny se nedostala. Dankovi se tak splní jeho přání ohledně Matoviče, byť zcela jinak, než doufal.

Igor Matovič o šéfovi slovenské sněmovny Dankovi v Národní radě prohlásil, že je opilý Igor Matovič o šéfovi slovenské sněmovny Dankovi v Národní radě prohlásil, že je opilý | Facebook I. Matoviče

Před volbami se mírnil, šaškem prý ale zůstane

Matoviče některá média či političtí soupeři kvůli svéráznému stylu politiky dříve označovali za nepředvídatelného politika, šaška a poloblázna. Krátce před volbami, kdy průzkumy zaznamenaly výrazný růst popularity OLaNO, Matovič začal vystupovat na veřejnosti rozvážněji. V minulosti často používal populistická a jednoduchá hesla.

Matovič listu Pravda řekl, že patrně zůstane tím šaškem, který vždy říká pravdu. „Když jsem mluvil o šaškovi, mluvil jsem v tom duchu, že šašek měl vždy výhodu jako jediný králi na hradě říkat pravdu. Snažil jsem se tu pravdu vždy v politice říkat komukoliv bez ohledu na následky. Z tohoto pohledu ano, šaškem jsem se vždy cítil a zřejmě jím i zůstanu, protože vždy budu chtít tu pravdu hájit,“ řekl Matovič.

1917 ( 1. března 2020 18:12 )

Čoboláci nám opět ukázali ako sa to robí! Milionář Matovič převedl majetek před volbami na manželku a je vystaráno a blbí Čehůni musí vymýšlet zákon Lexbabiš a potom ještě chodit žalovat na svůj stát do Bruselu aby jim sebrali dotace! Čehůni byli proti pastičkářům vždy blbí. Poprvé když si je uvázali v r.1918 na krk, pak je 80 let krmili, s přestávkou fašistickéko Slovenského štátu a krmí je zase, že tu nechají zadarmo študovat 90tisíc vysokoškoláků a stále přibírají přistěhovalé cikány, které potom živí. Čehůni byli vždy blbci!

kukuku ( 1. března 2020 16:53 )

Nejintenzivnější drancování českého hospodářství za jednotku času bylo hned po revoluci pod vedením Klause, tehdy ještě bez Bruselu, spíš za metodického vedení Mezinárodního měnového fondu.

kriv ( 1. března 2020 16:44 )

A přepsat firmu na manželku stačí? Podle naši tak zvané demokratické opozice nestačí.Má kliku že je na Slovensku jinak by ho Piráti udali v EU.

housIista ( 1. března 2020 15:38 )

a hned pod jiným nickem

ivoadler ( 1. března 2020 15:15 )

Inzertní noviny (u nás třeba METRO) jsou bezplatné pro uživatele, ale pro vydavatele bezplatné nejsou. Ty zaplatí, a dobře, inzerenti. Zvlášť když tam inzerují orgány samosprávy. A ještě poskytují prostor pro publikování vydavateli. No nekupte to! Kdo není idi ot, nemůže mu uniknout podobnost mezi ANO a OLaNO. ANO bojuje proti zlodějnám, OLaNO proti korupci. Obě jsou to hnutí. Rozdíl téměř nepostřehnutelný. S nadáváním na Fica nevystačí do nekonečna. Proto jako nepřítele Matovič zvolil korupci. Ta je věčná. Matovič obohatil politický rejstřík o některé zajímavé prvky, o kterých předpokládám, že dojdou širšího uplatnění. "Kluci z plakátu" na posledních místech kandidátky. Když tě voliči nevykroužkujou, propadneš. Ano, je to trochu demagogické, ale působivé. Spanilé jízdy do zahraničí a polepování některých nemovitostí exekučními polepkami. Komu by se to nelíbilo. Babiš se má od Matoviče co přiučit, věřím, že mu to něco přinese. Slovensku fandím. Pořád lepší s Matovičem než s Ficem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa