Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Muž věří, že po 45 letech vypátral vraha své matky: Šlechtic žije jako buddhista v Austrálii!

Autor: rc - 
29. ledna 2020
18:17

Je tomu skoro padesát let, co záhadně zmizel britský šlechtic Richard John Bingham, 7. hrabě z Lucanu. Předtím, než se po něm slehla zem, měl zavraždit chůvu svých dětí Sandru Rivettovou (†29) a napadnout manželku Veronicu Duncanovou. Policie po něm dlouhá léta pátrala, ale bez výsledku. Vyšetřovatelé se proto domnívali, že spáchal sebevraždu. Syn zavražděné ženy však nyní přišel s tím, že ví, kde se lord nachází! Neil Berriman pátral na vlastní pěst a všechny stopy ho zavedly do Austrálie, kde podle něj dnes pětaosmdesátiletý šlechtic spokojeně žije jako buddhista.

Byl listopad roku 1974 a Sandra Rivettová, chůva potomků Richarda Johna Binghama a jeho manželky Veronicy, šla udělat své paní čaj do kuchyně, která se nacházela v suterénu jejich honosného domu v Londýně. Hraběnka se dívala tehdy na televizi. Ve chvíli, kdy devětadvacetiletá chůva pracovala v kuchyni, ji údajně Bingham napadl olověnou trubkou a zavraždil, po čemž zaútočil i na svou manželku.

„Šla jsem na toaletu, když se ke mně někdo přiblížil a udeřil mě čtyřikrát do hlavy něčím tvrdým. Vykřikla jsem. Hlas řekl: Zmlkni! V tom jsem si uvědomila, že to je můj manžel, když mě chytil pod krkem a začala jsem s ním bojovat,“ zavzpomínala na hrůzný večer hraběnka pro britský deník Daily Mail s tím, že prosila svého manžela o život.

Nakonec se jí podařilo ho přemluvit, aby jí donesl skleničku vody, a v tu chvíli utekla, aby přivolala pomoc. To bylo naposledy, kdy svého manžela viděla. Ze svého domu, kde onen večer spaly i jeho děti George a Camilla, hrabě odjel vypůjčeným autem. Zakrvácené vozidlo později kriminalisté našli v přístavu Newhaven v hrabství Východní Sussex. Muž po sobě zanechal vzkaz, v němž stálo: „Prosím, řekněte všem, které znáte, že jediné na čem mi záleželo, byly mé děti.“

Strážci zákona se domnívali, že osudný večer lord Lucan, který byl proslulý pro svou hráčskou vášeň, chtěl zabít svou manželku, se kterou se zrovna rozváděli, ale spletl si ji s Rivettovou. Lord si údajně myslel, že si na něj manželka najala nájemného vraha. Tělo anglického šlechtice se však nikdy nenašlo a policie po něm pátrala bez úspěchu. Za ta léta začalo kolovat mnoho teorií, co se s lordem stalo. Lidé hlásili, že ho viděli v Africe, Indii či na Novém Zélandu. Tyto teorie se však nikdy nepotvrdily.

Po skoro padesáti letech od jeho záhadného zmizení přišel Neil Berriman,  s tím, že ví, kde se lord nachází. Neil Berriman je synem zavražděné Sandry Rivettové. Narodil se v roce 1967 jako Gary Roger Hensby, což bylo jméno jeho mámy za svobodna. Po narození byl však dán k adopci a posléze se ho ujali Audrey a Ivan Berrimanovi. Později však zjistil, že jeho biologickou matkou je Rivettová a rozhodl se na vlastní pěst pátrat po jejím údajném vrahovi.

Pátrání ho za ta léta stálo 30 tisíc liber (cca 900 tisíc Kč). Jak se však zdá, vynaložená částka stála za to. Berriman si je jistý, že pohřešovaný hrabě, který byl v roce 2016 oficiálně prohlášen za mrtvého, je stále naživu a žije spokojeným životem v Austrálii, kde si vybudoval nový domov a našel nové přátele. Podle Berrimana se dal dokonce na víru a stal se buddhistou.

„Lidé, s nimiž žije, vědí, že má tajemnou minulost, a to, co jim vypráví, zcela nesedí. Mají podezření celá léta. Jsou si zcela jisti tím, že záhadný Angličan není tím, za koho se vydává. Lucan je lstivý podvodník a je to muž, který zavraždil mou matku,“ řekl Daily Mailu Berriman.

Své podezření už nahlásil i kriminalistům. „Vím, že je stále naživu,“ uvedl s tím, že anglický lord u protinožců žije jako buddhista, ale momentálně je vážně nemocný a čeká ho operace. „Věřím, že jsem vypátral muže, lorda Lucana, který zavraždil mou matku. Je celou tu dobu naživu,“ uzavřel.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání