Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Devítiměsíčního Vojtíška z babyboxu vrátí matce? Dítě do schránky nedala ona!

Autor: dce - 
22. ledna 2020
13:06

Vojtíšek se v stal 199. miminkem odloženým v babyboxu. Devítiměsíční miminko někdo odložil ve schránce v České Lípě krátce před Vánoci. Teď se ale ukázalo, že je celý případ poměrně komplikovaný. Vojtíšek patrně poputuje zpátky k matce – do babyboxu ho prý neodložila ona!

Vojtíšek, druhé miminko z českolipského babyboxu, už umí říct máma a táta a navíc i leze. Přesto se ho matka zřekla. Nebo to tak aspoň zpočátku vypadalo.

Vojtíšek byl zdravý, viditelně dobře opečovávaný a také dobře oblečený – měl džíny, svetr i čepici. A také složku papírů v plastových deskách. A právě ty měly podle MF Dnes pomoci odhalit děsivou pravdu o dítěti.

„Chlapec měl u sebe v igelitových deskách složku dokumentů. To bylo klíčové. Z nich se dalo docela dobře vypátrat, kdo jsou rodiče. OSPOD (Orgán sociálně-právní ochrany dětí, pozn. red) teď šetří celé rodinné prostředí, jak to tam vypadá, jaké měli problémy, jak žili. Ukázalo se, že matka je v tom nevinně, že dítě do babyboxu dal někdo jiný. Takže teď se řeší, aby se chlapec vrátil k mamince, která s jeho odložením nesouhlasila a nadále o něj jeví zájem,“ řekl MF Dnes důvěryhodný zdroj obeznámený se situací.

Podle deníku byl iniciátorem odložení dítěte do babyboxu partner Vojtíškovy matky. Úředníci, kteří už s rodinou měli několik jednání, by preferovali návrat chlapce k matce, ale až poté, co se vymaní z vlivu partnera.

„Jsem rád, že to takhle dopadlo. Už se to párkrát stalo, že dítě z babyboxu se vrátilo k rodičům a já jsem potěšen, že tento případ takhle nejspíš dopadne,“ řekl k případu zakladatel babyboxů Ludvík Hess.

jany ( 26. ledna 2020 12:48 )

"matka je v tom nevinně"?

otrusnik ( 26. ledna 2020 10:54 )

Sociálně a mentálně slabé rodiny se by se vůbec neměly rozmnožovat.

DWEI ( 23. ledna 2020 08:10 )

europa - oba příspěvky Rodina je určitě velice podivná, ale s adopcí to asi nebude možné - do babyboxu dali papíry a teď matka projevuje o chlapečka zájem

europa ( 23. ledna 2020 07:48 )

Královno všech blbů, babyboxy jsou požehnáním, zachránily už spoustu dětí. Jen blbci si pořád melou to svoje

europa ( 23. ledna 2020 07:45 )

Evidentně problémová rodina. Klukovi by bylo líp v adopci u slušných a hodných lidí. U matky zřejmě není záruka, že bude mít chapeček dobrou péči.

Zobrazit celou diskusi