Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Týraný Martínek (4), kterého prý jeho otec málem zabil: Jaká ho čeká budoucnost?

Autor: DH - 
21. ledna 2020
21:08

Vrátí se k babičce nebo poputuje k matce? Na tuhle otázku neznají odpověď zaměstnanci nemocnice, sociálky ani rodina Martínka (4), který si prošel peklem poté, co ho údajně vážně zranil jeho vlastní otec.

Ke všemu došlo na začátku prosince v obci Hronec u Brezna na Slovensku. Malý Martin skončil v nemocnici poté, co ho měl jeho vlastní otec týrat, kopat, házet jím o zeď a skákat po něm tak, že ho málem zabil. O novém vývoji v případu informoval slovenský portál Plus Jeden Deň.

Martínek měl vážně poraněnou hlavu a vnitřní krvácení. Několik dní byl v bezvědomí a nebylo jisté, zda přežije. Jeho otec skončil ve vazbě a policie ho obvinila ze zločinu ublížení na zdraví.

Čtyřletý Martínek zůstává i nadále hospitalizovaný v Dětské fakultní nemocnici v Bánské Bystrici. Podle lékařů se má dobře, což je ta hlavní zpráva. Je stabilizovaný, na sestřičky se usmívá. V plánu je nyní intenzivní rehabilitace, a to nejen fyzická, ale i duševní. Jak to ale bude s malým chlapcem dál?

Ohledně jeho propuštění z lékařské péče se nemocnice zatím odmítá vyjádřit. Malý chlapec nemohl z nemocnice ani na nejkrásnější svátky, tedy Vánoce, a to už podruhé v řadě, protože i v roce 2018 skončil na chirurgii se zraněními, které mu měl rovněž způsobit jeho tyranský otec.

Ráda za ním chodí jeho babička z Černého Balogu, která si přeje, aby se k ní vrátil. Už jednou k ní přitom z rozhodnutí soudu putovat musel. Bylo to na začátku roku 2019, šlo ovšem pouze o dočasné rozhodnutí a chlapec po čase putoval zpět k rodičům. Na začátku prosince, těsně po útoku otce, znovu určil, že chlapec bude u babičky.

„Okresní soud Brezno (...) 9. prosince minulého roku svěřil nezletilého do péče babičky ze strany matky. Zároveň rozhodl, že je oprávněná rozhodovat o poskytování zdravotní péče nezletilému,“ řekla Plusce mluvčí soudu.

Podle slov soudu by tedy měl Martin k babičce, což by si všichni přáli. Jenže. Martínkova matka se proti rozhodnutí soudu odvolala. Nic tedy není jisté. Úřady se nechaly slyšet, že situaci budou i po propuštění chlapce intenzivně monitorovat, ať už Martínek skončí kdekoli.

„Orgán sociálně-právní ochrany dětí a sociální správy bude i po návratu dítěte poskytovat pomoc a podporu v obou rodinách,“ řekla Plusce Jana Lukáčová z Úřadu práce, sociálních věcí a rodiny. Co s Martínkem bude, zůstává tedy nadále nejasné.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání