Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Anežku dali do babyboxu v růžovém župánku. Srdcervoucí setkání po 10 letech a dojemná slova

Autor: dce - 
31. prosince 2019
16:35

76 schránek, 199 dětí - taková je od roku 2005 bilance záchranných babyboxů, kam mohou matky bez obav odložit nechtěné děti. Anežce, která se v roce 2009 stala 21. "miminkem z boxu", je dnes už deset let. Zakladatel boxů Ludvík Hess o ní povyprávěl v novoročním přání.

„Venkovní dvířka kladenského babyboxu byla otevřena v sobotu 25. července v 7:08:22 a zdravotní personál vzápětí vnitřními dvířky vyzvedl holčičku asi pět hodin starou, oblečenou v růžovém župánku. Byla laicky, ale dobře ošetřená. Holčička je zcela zdravá, měří 50 cm a váží 3,18 kg. Spinká na neonatologii kladenské nemocnice. Jmenuje se Anežka Česká. Opravdu!“ takto popsal příchod holčičky před deseti lety Ludvík Hess, zakladatel babyboxů. Dnes už má nové jméno i rodinu.

Už od malička jí její rodiče Lucie a Miroslav říkali, jak se do rodiny dostala - zpočátku jako pohádku o zámku s kouzelnou skříňkou, ve které se objevovaly děti. Skříňku vymyslel kouzelník Hess, a proto ho i Anežka velice dobře zná. „Při posledním setkání mi řekla: Mám tě ráda! Z očí se mi koulely kapky slz,“ prozradil sám Ludvík Hess. "Je líbezná a půvabná nad jiné své vrstevnice."

Rodiče pohádku pro Anežku postupně vyprávěli jako víc a víc reálnou, až jí vysvětlili, co přesně je babybox. „Netuším, kolik mi bylo, když jsem si to uvědomila, ale já jsem to nebrala ani nějak špatně, že nemám v podstatě biologický rodiče. Mně to přišlo prostě tak, že jsou na mě hodný a já je mám moc moc ráda. Já jsem vlastně ani nevěděla, kde se normální miminka berou, takže mi to připadalo v podstatě normální,“ popsala v pořadu 168 hodin České televize holčička.

Sama se domnívá, že kdyby jí rodiče pravdu zatajili a řekli jí vše až nyní, nesla by celou věc hůř. Aby adopci brala jako pozitivní, rodiče s ní kromě narozenin slaví ještě „přivezeniny“.

„Moje kamarádky se s tím smířily dobře, moje okolí to vnímá taky pozitivně, skoro žádný narážky na to nikdo nemá, a když už na to někdo nějakou hloupou narážku má, tak buďto nevnímám nebo to beru tak, že zrovna o něj se ty rodiče nestaral, a tak si to potřebuje na někom vybít,“ vypráví Anežka.

Neznámou tak pro ni zůstávají jen biologičtí rodiče. Její adoptivní tatínek České televizi prozradil, že holčička se nad touto otázkou pozastavuje, když objeví nějaký skrytý talent - například ten k tanci.

Záběrem roztančené Anežky a jejího tatínka hrajícího na klavír přeje všechno nejlepší do Nového roku i Ludvík Hess. Otázku, jak bude slavit 200. nalezené miminko, ale nekomentuje s radostí. „Spíš pláčem než-li radostí. To, že za 15 let byly odloženy dvě stovky dětí, to je známkou čehosi ne zcela dobrého v tomto státě a této společnosti.“

sigmae ( 3. ledna 2020 22:17 )

pan Hess na sebe může být právem pyšný

nika70 ( 31. prosince 2019 20:45 )

Damir55, děláš chytrýho a nakonec se jen ztrapníš

jany ( 31. prosince 2019 20:44 )

pan hess je dobry clovek

faaic ( 31. prosince 2019 19:24 )

někdo zkoušel dělat chytrého.

elopapx ( 31. prosince 2019 19:23 )

Má to správně.
Děti našlY ...

Zobrazit celou diskusi