Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nález novorozence Marečka dojal zakladatele babyboxů Hesse (72): Chlapečka zabalili jen do pleny

Autor: chal - 
12. prosince 2019
18:21

Maximálně několik dnů starý novorozenec Mareček, kterého ve čtvrtek našli v českobudějovickém babyboxu, se stal už 198. dítětem odloženým do jedné z těchto schránek. Zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess (72) měl z nálezu velkou radost, je podle něj dalším důkazem, že jeho práce má smysl.

Minutu před půl jedenáctou se zakladateli babyboxů Ludvíku Hessovi rozezněl mobilní telefon. Dostal zprávu, kterou si letos mohl přečíst už 17krát. V jedné ze schránek leží dítě! Šlo o novorozeného chlapečka, který ležel zabalený v bílé látce v českobudějovickém babyboxu.

Podle „babydědka Lu“, jak si Ludvík Hess říká, byl klučík zabalený buď v látkové pleně, nebo v prostěradle. Novorozený chlapeček byl čistý, proto Hess hádá, že mohl být maximálně dva dny starý.

Nalezenec dostal jméno Marek podle ředitele jihočeských záchranářů Marka Slabého. Právě on totiž Hessovi dovolil umístit schránku přímo do budovy Zdravotnické záchranné služby v Českých Budějovicích.

Slabý se o nálezu jmenovce dozvěděl, když byl zrovna u ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. „Měl ze svého druhého dítěte obrovskou radost,“ sdělil Ludvík Hess Blesku.

„Já už takovou radost nemám, protože jde celkem o moje 198. dítě, letos už 18.,“ dodal s nadsázkou babydědek. Ve skutečnosti je ale za každého nalezence vděčný.

Vždyť by děťátka jinak mohla skončit někde venku na mraze… „Pokaždé cítím pocit zadostiučinění, že ta práce měla smysl,“ uzavřel dojatě otec zakladatel. Babyboxy v Česku fungují od roku 2005.

Za tu dobu do nich rodiče umístili už 87 chlapců a 111 dívek. Mareček je druhým dítětem z českobudějovického babyboxu, loni v říjnu v něm našli děvčátko, které dal Ludvík Hess jméno Ivanka.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

prochaskanamoste ( 5. ledna 2020 01:59 )

nikdy nepochopím matku, která navždy odloží svoje maličké! Pan Hess je dobrý člověk, zasluhující státní vyznamenání za zachráněné životy těch "uzlíčků".

Evka4 ( 13. prosince 2019 08:59 )

To ne..To by ty babyboxy ztratily smysl

Zobrazit celou diskusi