Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ozvala se matka nalezené Michalky z Třebíče: „Alibismus!“ říká zakladatel babyboxů

Babyboxy zachránily už 191 dětí, říká jejich duchovní otec Ludvík Hess.
Babyboxy zachránily už 191 dětí, říká jejich duchovní otec Ludvík Hess.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: chal - 
27. června 2019
05:00

Pondělí se do historie třebíčské nemocnice zapsalo nesmazatelným písmem. Právě toho dne totiž někdo poprvé za deset let existence využil tamní babybox. Několik dní staré děvčátko dostalo jméno Michalka a už po dvou dnech se dostalo do nové rodiny. Z toho se radovala i Michalčina matka, která se ve středu ozvala zakladateli babyboxů Ludvíku Hessovi (72). „Babydědek“ se ale svěřil, že z toho má spíše smíšené pocity.

Michalka jako první dítě nalezené v třebíčském babyboxu přirostla personálu tamní nemocnice k srdci. Sestřičky se s dívenkou jen těžce loučily a na cestu jí jako dárek zabalily kufřík s výbavou první pomoci.

Holčička mohla z Třebíče do Jihlavy k nové rodině až po sérii zdravotních testů. Muselo se nejprve ověřit, že netrpí žádným vážným onemocněním, a musela absolvovat testy na HIV, syfilis a také test na přítomnost drog v organismu. Teprve když se ukázalo, že děvčátko nemá v těle nakažlivou nemoc, ani návykové látky, cestě do nového domova už nic nebránilo.

Úlevu nad tím, že je o holčičku dobře postaráno, vyjádřila i její biologická matka. Ve středu to napsala zakladateli sítě babyboxů Ludvíku Hessovi. „Spojila se se mnou a radovala se, že je dítě v rodině, protože taková malinká potřebuje nejvíce lásky,“ sdělil Blesku Hess.

Chování Michalčiny matky, která má dvě další děti, se ale „babydědkovi“ rozhodně nezamlouvá. „To, že se matka dítěte ozve zakladateli babyboxu, je takový častý alibismus, se kterým se setkávám,“ poznamenal.

Matky podle Hesse často odkládají děti do babyboxu, protože má jejich partner podezření, že není otcem. Než aby ženy riskovaly vyhození z domácnosti, prý se raději miminka vzdají.

Michalka se v pondělí objevila v babyboxu v třebíčské nemocnici. Jméno jí už tradičně přidělil Ludvík Hess, a to podle osoby, která je mu údajně blízká. Jde o historicky první dítě v třebíčském babyboxu, celkově letos už 11. Za dobu své existence babyboxy prošlo už 191 dětí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

prudentiacz ( 3. července 2019 20:05 )

Myslím, že samice králíka zabíjí mladé pouze v zajetí.

.tg.bb ( 27. června 2019 18:11 )

To není pravda.

Danzi ( 27. června 2019 17:34 )

Koukám, že se zde sešly zase chytré hlavy, co mají jasno jak to je s pěstounskými dávka­mi..mo­rali­zuje­te tady, vedete chytré řeči, ale jistě nevíte, že pěstounů je žalostně málo a proto třeba děti s babyboxů a nejenom z nich, které do adopce nikdo nechce díky alkoholu a drogám, co braly jejich biologické matky v době těhotenství, končí v ústavech...místo negativní reklamy na hrstku pěstounů byste měli zajit na Krajský úřad a poptat se jak přijít dobře k penězům, projít náročnou přípravou a stát se pěstouny, kterých se potřeba. Děti patří do rodin a potřebují identitu- ta je největším záporem baby boxu. Pokud mimčo odloží matka tam, nikdy nezjistí svou identitu...

hasan evina ( 27. června 2019 16:36 )

Tak.

hasan evina ( 27. června 2019 16:13 )

Presne tak, hlavne že sa tie deti dostanú do rodín, kde je o ne ozajstný záujem ...

Zobrazit celou diskusi