Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Klučík (2) z babyboxu je u pěstounů: Na odložení se rodiče dohodli společně, říká zakladatel Hess

Aktualizováno -
25. ledna 2019
06:59
Autor: chal, dce, čad - 
25. ledna 2019
05:30

Rodiče chlapce, který se objevil v pelhřimovském babyboxu, pocházejí z jihočeského města. Blesku to sdělil Ludvík Hess, zakladatel sítě babyboxů. Rodiče se prý na zásadním rozhodnutí chlapce odložit dohodli společně.

Téměř dvouletý chlapec se v pelhřimovském babyboxu objevil v pátek 18. ledna krátce před půlnocí. Podle Ludvíka Hesse ho tam umístili rodiče po vzájemné shodě. Dvojice jela odevzdat syna do Pelhřimova z Jihočeského kraje, přestože je jeden babybox i ve městě, kde nyní bydlí. Následně se sami přihlásili úřadům.

Chlapec byl od nalezení v péči lékařů pelhřimovské nemocnice. To se změnilo ve středu. Podle primáře Stanislava Houšťka se ho ujala pěstounská rodina.

Hoch, kterému dal Ludvík Hess jméno Karel Spěváček, u sebe měl lísteček s datem narození. Lékaři původně odhadovali stáří dítěte asi na šestnáct měsíců, v únoru mu ale budou dva roky. Jde tedy o dosud nejstarší dítě nalezené v babyboxu. „Má už šest zoubků,“ řekl „Babydědek“ Hess pro Blesk o víkendu! Nejdřív jsem viděl fotku a koukal na ni jako blázen. Ten klučík tam byl narvaný, že se ani hnout nemohl,“ popsal své překvapení, když v babyboxu uviděl tak velké dítě, které bylo oblečené v zeleno-modré bundičce a džínách.  

Podle mluvčí pelhřimovské nemocnice Petry Černo byl chlapec velmi vystresovaný a nejprve nemluvil a nechtěl z babyboxu ven. Později se už ale rozpovídal. „Zvládá základní komunikaci a je to moc šikovný a hravý klučík,“ sdělila Blesku mluvčí. Dítě je prý milé, skromné a nevyžaduje žádnou extra pozornost.

Babyboxy jsou v pěti jihočeských městech, konkrétně jde o Strakonice, České Budějovice, Jindřichův Hradec, Tábor a Český Krumlov. Chlapec se v babyboxu ocitl krátce před páteční půlnocí. Je zdravý, byl jen lehce podchlazený. Je 181. dítětem odloženým do babyboxu v ČR za 13 let jejich existence. Lékaři jeho věk původně odhadli na asi 16 měsíců.

luklovah ( 26. ledna 2019 14:43 )

Proč by měli někomu něco vysvětlovat,nechápu co pořád řešít.Je vám po tom *** proč to udělali protě to udělali a chlapec se určitě dostane do dobré rodiny. Dát dítě do boxu není trestným činem. Pro dětského lékaře není problém si to ověřit ne vy tupani.

luklovah ( 26. ledna 2019 14:39 )

V Rusku žije spousta malých dětí na ulici nebo v kanálech a vlastní rodiče se o ně nezajímají Vy debilní Patyku co s tím má společného Havel on snad vládne v Rusku.Jste idiot prvotřídní.

jikol68 ( 26. ledna 2019 13:53 )

Jak může někdo odložit dvouleté dítě????????????????????????Kam ten svět spěje!!!To snad není možné,co ted bude s klučíkem ??

patyk ( 26. ledna 2019 00:47 )

a co chcete řešit za patnáct let???Je to aktuální týden

patyk ( 26. ledna 2019 00:44 )

Demokracie-Havel-bezdomovci-propastné rozdíly mezi bohatými a chudobnými-odkládání dětí-ekonomická situace rodin špatná-.....hodně zku.r.ve.ná doba

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání