Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Další dítě v babyboxu: Chlapec dostal jméno po synovi moderátorky!

Autor: ČTK - 
3. února 2019
21:00

Do babyboxu v pražském Hloubětíně odložil někdo v neděli večer novorozeného chlapce. Informoval o tom zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. Babydědek Lu, jak si Hess říká, sdělil, že nalezenec dostal jméno Viktor a na první pohled je zdravý. Jde již o čtvrté letošní nechtěné dítě odložené do babyboxu a druhé o tomto víkendu.

Chlapec byl oblečen v kostičkované kombinéze s kapucí a ještě zabalen do modré deky. Jméno Viktor dostal chlapec po starším synovi televizní moderátorky Světlany Witowské, která s tím souhlasila, uvedl Hess. Ať žije Viktor, 27. děťátko hloubětínského babyboxu! Ať žije Viktor a jeho maminka Světlana!“ dodal babydědek.

Babybox v Hloubětíně funguje od června 2005 a Viktor je jeho 27. odloženým dítětem a zároveň 184. dítětem odloženým do takového zařízení v ČR. V sobotu někdo odložil čerstvě narozenou holčičku v Klatovech.

Babybox tam funguje téměř deset let, ale šlo o první dítě, které tam někdo odložil. V letošním roce už někdo 19. ledna odložil asi 1,5ročního chlapce do babyboxu v Pelhřimově a o šest dní později našli zdravotníci novorozeného chlapečka v babyboxu ve Vyškově.

První babybox v zemi začal fungovat v roce 2005, je to v podstatě novorozenecký inkubátor. Ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, zapne se vyhřívání a ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní zdravotnický personál. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí.

V Česku nyní funguje 76 těchto schránek. Babyboxy mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

skaara ( 4. února 2019 09:13 )

HNUS a opětné upřednostňování chlapečků !!! Holka nalezená jinde v babyboxu dostala odporné neexistující jméno Leopolda a nebo je pro všechny bezejmenný kusem hadru a kluk dostane hvězdné jméno Viktor a už má i novu matku !!! HNBUS HNUS HNUS !!! Kdyby mohla tak si nebohou nedonošenou Leopoldu hned vezmu a dám jí lepší jméno a rodinu !!!

soorry ( 4. února 2019 09:11 )

Během týdne tolik dětí Babyboxu. Pořád lepší než někde vyhozené, jsou lidé, kteří na dítě čekají, protože nemohou mít své, tak aspoň mají rychlejší možnost a šanci dostat vytoužené mimi. Zpětně, před 9 měsíci začalo naráz léto, máj, měsíc lásky, a výsledky jsou zde.

petrw ( 4. února 2019 07:00 )

ale ěb@t to zývladaji dobře

panda82 ( 4. února 2019 00:04 )

Zaplať pánbu, že ho odložili, ale něco není v této společnosti v pořádku, když se matka musí vzdát dítěte s vědomím mu zajistit základní potřeby pro život, které ona nezvládne

majojo ( 3. února 2019 22:32 )

Miloš není jméno ruské, ale jihoslovanské, Josífku.

Zobrazit celou diskusi