„Nejvyšší soud rozhodoval o dovolání, které jsme podali proti odsuzujícím rozsudkům Krajského soudu v Plzni a Vrchního soudu v Praze. Byl jsem informován, že bylo vyhověno našemu dovolání a klientka už byla propuštěna z výkonu trestu. Detaily rozhodnutí neznám," uvedl její advokát Vít Zahálka. Nejvyšší soud ve věci rozhodl, potvrdil bez detailů jeho mluvčí Petr Tomíček.

Jana F. podle obžaloby předloňský červen v Plzni v pronajatém bytě tajně porodila chlapečka a pak ho tak bila do hlavy, až mu způsobila těžký otok mozku. Novorozence našla jeho babička a odnesla ho do babyboxu. V nemocnici chlapečka pojmenovali Pavlík. Druhý den však svůj boj o život prohrál.

„Nevím, jak ten novorozenec přišel k těm zraněním, já mu je neudělala a nevím kdo,“ tvrdila Jana F. u Krajského soudu v Plzni.

Výčet zranění, které nebohé miminko od své matky utrpělo, byl děsivý. „Utrpěl zlomeniny lebečních kostí, masivní krevní výron do mozku a těžký otok mozku, který byl bezprostřední příčinou smrti,“ uvedla státní zástupkyně Věra Brázdová.

Dítě odnesla babička

Po porodu ji překvapila její matka, která o těhotenství dcery neměla tušení. „Nic jsem na ní nepozorovala, stále kouřila, i marihuanu. Ten den jsem šla ráno do koupelny. Viděla jsem záchod od krve, ptala jsem se dcery, co se jí stalo, pak začalo plakat dítě. Miminko jsem zabalila do županu, nechtěla jsem se na něj moc dívat, nemohla bych ho pak odnést. Odvezla jsem ho k poliklinice do babyboxu," vypověděla u soudu.

Obhajoba argumentovala i tím, že pár hodin po dítěti byl odložen do schránky další chlapec, takže mohlo dojít k záměně.

VIDEO: Soudkyně o důvodech vazby uvalené na ženu obviněnou z vraždy novorozeného syna.

Fotogalerie
6 fotografií