Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Psychiatr Cimický promluvil o Vojtíškovi (9 měs.) z babyboxu: Rodiče můžou mít plán B!

Autor: chal - 
30. prosince 2019
05:01

Devítiměsíční Vojtíšek, kterého v pátek našli v českolipském babyboxu, patří mezi ty starší děti, kterých se rodič nebo rodiče tímto způsobem zbavili. Chlapeček už umí lézt a začíná říkat první slova, je tedy možné, že si uvědomuje, že se ho rodiče zřekli a ponese si v sobě trauma? A nenechali si jeho rodiče záložní variantu? Odpovědi Blesku přinesl uznávaný psychiatr Jan Cimický (71).

Letošní druhé děťátko odložené do schránky pro nechtěné potomky v České Lípě nebylo žádné tintítko. Vojtíškovi, jak ho pojmenoval zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess (72), je kolem devíti měsíců. Dokáže už lézt po čtyřech, a dokonce říká i slova máma a táta. Jeho biologičtí rodiče ale tato sladká slůvka zřejmě už z jeho úst v životě neuslyší. Vojtíška se zřekli tři dny po Štědrém dnu.

Člověk, který Vojtíška do babyboxu strčil, chlapci na cestu přibalil štos papírů. Pokud šlo o doklady, které by prozrazovaly hošíkovu totožnost, podle Hesse to znamená pro úřady problém. Pokud by byl Vojtíšek „bez papírů“, stal by se právně volným a jeho adopce by mohla začít v řádu dnů.

Když je ale totožnost dítěte úřadům známá, původní rodiče se ho musí zřeknout u soudu. A to může trvat klidně několik měsíců. Je tedy možné, že si tímto způsobem Vojtíškovi rodiče nechali otevřená zadní vrátka a chlapečka dali státu pouze „do úschovy“?

Odpověď se pokusil najít psychiatr Jan Cimický. „Možné to je, i když bez znalosti poměrů v rodině nemůžeme s určitostí říct, jakou motivaci matka nebo rodiče měli,“ řekl odborník.

Důvodů, proč se chlapečka rodina zbavila, podle něj může být celá řada. „Mohlo jít o náhlé pohnutí mysli, finanční problémy nebo také rodinné spory. Klidně by to mohla být reakce jakési pomsty mezi partnery,“ uvedl psychiatr. Variant je skutečně mnoho, odhadování pravé motivace rodičů proto Cimický přirovnal k věštění z kávové sedliny.

Vojtíšek není žádný novorozenec, který by ještě příliš nevnímal svět kolem sebe. Je možné, že si odloučení od rodičů uvědomil? „Člověk si většinou vybavuje zážitky nejdřív z dvou let věku, i tak jde ale často pouze o zážitek zprostředkovaný vyprávěním. Jestli si chlapec ten zážitek někde v hluboko v sobě ponese, nemůžeme s určitostí říct,“ uzavřel Jan Cimický.

AliAlice ( 23. srpna 2020 09:35 )

zdra­vymo­zek.­...mys­lím,že nemáš pravdu,jistě je lepší pro dítě když skončí v babyboxu,než aby skončilo v popelnici...

ProtiZeman ( 30. prosince 2019 22:00 )

Táhni do haj.zlu sám, Damire55, každý tvůj komentář je jen slaboduchý, nenávistný a trapný výblitek👎🤮

zdravymozek ( 30. prosince 2019 14:45 )

Neexistuje NIC OMLUVITELN0HO proč by rodič strčil své dítě do nějakého kufru !!!!

zdravymozek ( 30. prosince 2019 14:42 )

Už samotná existence a legalizace něčeho tak zrůdného jako je baby box vypovídá jaci šmejdi jsou "LIDI" zač !!!!!!

pelagie ( 30. prosince 2019 09:21 )

Co je to za zrůdy, dítě které už vnímá, říká první slůvka..nemám pro to pochopení

Zobrazit celou diskusi