Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

První letošní dítě z babyboxu už je v nové rodině: Honzíka se ujali bezdětní manželé

Autor: ČTK - 
13. ledna 2020
18:24

Novorozený chlapec, kterého někdo vložil 4. ledna do blanenského babyboxu, už žije v náhradní rodině. Chlapečka, kterého zakladatel babyboxů Ludvík Hess pojmenoval Jan, získal do péče bezdětný manželský pár, který už v minulosti splnil podmínky pro svěření dítěte do péče. V tiskové zprávě to oznámila blanenská radnice.

Do péče osvojitelů chlapečka svěřil soud. „Zdravotní stav chlapečka už umožnil jeho propuštění z nemocnice. Podali jsme proto soudu návrh na předběžné opatření, aby dítě mohlo být bez dalších průtahů předáno do náhradní rodiny,“ uvedla vedoucí blanenského odboru sociálních věcí Jana Fadrná.

Noví rodiče rozhodnou, zda chlapci jméno Jan nechají, nebo jej pojmenují jinak. Jeho jméno zatím není úředně stanoveno. Chlapec byl prvním miminkem vloženým do blanenského babyboxu od jeho otevření v březnu 2018. Stal se nejen prvním letošním děťátkem zachráněným z babyboxu, ale celkově 200. dítětem, jehož rodiče využili této možnosti.

Dosud skončilo v babyboxech 111 děvčátek, chlapců bylo 89. První začal fungovat v roce 2005, loni do něj lidé odložili 19 dětí.

Jedná se v podstatě o novorozenecký inkubátor přístupný z vnější strany budovy. Ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, se zapne vyhřívání a ventilace, a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní zdravotnický personál novorozeneckého oddělení.

Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají ale i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

XYZ3 ( 13. ledna 2020 19:44 )

dostojevskij ( 13. ledna 2020 19:32 )

Přeji Ti do života hodně úsměvů a hodně lásky!!!!! A rodičům - krásné chvíle a všem ZDRAVÍ!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi