Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Legendární policista po 43 letech končí: Jak vidí „divoká devadesátá“?

Kriminalista Miroslav Tvrdek po 43 letech u policie skončil.
Kriminalista Miroslav Tvrdek po 43 letech u policie skončil.  (Autor: Policie ČR )
Autor: VaB - 
7. ledna 2020
19:30

U policie sloužil 43 let, ale teď už musel Miroslav Tvrdek odejít. Ukládá mu to zákon. Začínal na obvodním oddělení a pokračoval na hospodářské kriminálce. Během své kariéry pronikl do arény drog, velkých peněz i zbraní.

Miroslav Tvrdek se k policii dostal náhodou, jak sám říká. „Po vojně mě na hlavní třídě v Karlových Varech zastavil známý, který se mě zeptal, zda bych nechtěl jít k policii. Já byl mladý, po vojně, takže mě tehdy příliš nelákalo zase nosit uniformu. Nedalo mi to a začal jsem o tom přemýšlet. Nakonec jsem si řekl, proč to nezkusit, a 15. prosince roku 1976 jsem nastoupil na Obvodní oddělení Karlovy Vary Rybáře,“ uvedl s úsměvem Miroslav Tvrdek pro internetové stránky české policie. 

Na obvodním oddělení vydržel necelých šest let a potom se přemístil na oddělení hospodářské kriminality v Karlových Varech. Doporučili ho tam kolegové a tak od 1. září roku 1982 „zahodil“ svou uniformu a začal pracovat jako kriminalista. 

Nejzajímavější byla divoká devadesátá

Na hospodářské kriminálce vydržel úctyhodných 37 let a 4 měsíce. „Během té doby se kolem mě protočila opravdu velká spousta lidí a troufám si tvrdit, že bych z nich postavil několik oddělení (...), práce to byla navíc velmi zajímavá, takže mě to neskutečně bavilo. Kdybych měl něco vypíchnout, tak zajímavý to bylo například v letech 1992 až 1995, kdy jsem byl v celorepublikovém týmu a odhalovali jsme obrovské podvody s fakturami,“ prohlásil Tvrdek. 

Byla to pro něj, jak sám říká, zajímavá práce. Během své kariéry pronikl do éry drog, velkých peněz, zbraní či prostituce.  

Osobní problémy i změny

„Ať jsem byl řadovým kriminalistou, nebo později vedoucím či zástupcem vedoucího, tak jsem se snažil mít s kolegy vždy dobrý vztah, který byl založen na vzájemné důvěře. I proto jsem s nimi probíral osobní problémy, snažil jsem se jim poradit nebo předat nějakou svou životní zkušenost,“ uvedl.

U policie sloužil celkem 43 let. Nikdy ho ani na vteřinu nenapadlo, že by skončil a šel dělat něco jiného. „Samozřejmě, že během té doby prošla policie různými změnami, které jsem musel znovu dostat do hlavy, ale nikdy jsem si neřekl, že mi to už leze na nervy a skončím. Tu práci jsem miloval, bavilo mě pracovat s mladými lidmi a nikdy jsem tedy neuvažoval o tom, že bych dělal něco jiného,“ řekl. 

Konec kariéry přišel znenadání 

Na konci roku 2019 přišla zpráva, na kterou se Miroslav Tvrdek netěšil. Musel do důchodu. „Když člověka ta práce baví, tak ty roky ubíhají strašně rychle. Od policie neodcházím znechucený, naopak, kdyby to bylo možné, tak bych tu práci dělal velice rád i nadále. Nyní máme na hospodářské kriminálce skvělý tým a skvělou partou, takže je to odcházení dost emotivní. Na druhou stranu bych přál každému, aby měl ten konec kariéry tak krásný, jako ho mám já,“ doplnil Miroslav Tvrdek.

Od ředitele policie Karlovarského kraje Petra Macháčka si v minulém roce převzal ocenění „Pamětní bodák“. Udělil mu jej policejní prezident za zvlášť mimořádné služby pro Policii České republiky. „Miroslav Tvrdek vychoval řadu generací kriminalistů a troufám si říct, že je nestorem oddělení hospodářské kriminality v Karlových Varech. Je velkou osobností a jsem velice rád, že mu bylo jedno z nejvyšších ocenění uděleno,“ uvedl ředitel karlovarské policie Petr Macháček. 

Zobrazit celou diskusi