Veřejnosti není Josef Mareš neznámý. Coby elitní policista se zaobíral řadou mediálně známých i nechvalně proslulých případů. Řešil například vraždu manželky podnikatele Ivana Jonáka, který byl majitelem libeňského klubu Discoland Silvie. Byl to také on, kdo řešil případ ztracené devítileté Aničky Janatkové v pražské Troji, nebo tzv. orlické vraždy. V čele pražské mordparty stál v letech 2001 až 2004 a pak následně od roku 2011 do konce letošního listopadu. Proč?

„Nevycházel s náměstkyní Radkou Drexlerovou. Navíc chtějí sloučit Marešův odbor obecné kriminality s odborem hospodářské kriminality,“ uvedl pro Lidové noviny jeden z pražských kriminalistů. „Slyšel jsem jen nějaké spekulace, že není spokojen s vedením v Praze, ale nemohu to potvrdit ani vyloučit,“ doplnil pro LN Michal Mazánek, dlouholetý Marešův spolupracovník.

Že Marešův odchod z funkce nebyl dobrovolný, pak může naznačovat ještě jedna skutečnost. V úterý přebíral pamětní dýku, kterou mu předával náměstek policejního prezidenta Jaroslava Vilda. Oba dva policisté se pak dali do hovoru, jehož střípky zaznamenaly i mikrofony České televize. „Je mi trošku líto, že to nedopadlo, ale myslím si, že už to máme za sebou,“ řekl směrem k Marešovi náměstek, zatímco Mareš uvedl: „Chtěl jsem vždy dělat, co mě baví, a to je být vedoucím prvního oddělení, a proto odcházím.“

Co za tím stojí?

Letos v létě se na pražském ředitelství PČR vyměnilo vedení. Po roce ve funkci skončil Jan Ptáček, kterého nahradil Tomáš Lerch, jenž dříve působil jako šéf dopravní policie. Právě ten „rozhodl“ o Marešově konci.

Dnes pan ředitel rozhodl, že 30. 11. mi končí služební poměr. S ohledem na neobvyklou rychlost vyřízení mé žádosti a tím potvrzené vztahy vedení ke mně se k důvodům mého odchodu zatím raději vyjadřovat nebudu,“ uvedl 13. září pro Deník N, který na Marešův konec ve funkci upozornil, Mareš.

Výše jmenovaná Radka Drexlerová je od letošního ledna náměstkyní pražské policejní správy pro kriminální služby a vyšetřování. „Bývala chráněnkyní někdejších pražských šéfů Martina Červíčka a Martina Vondráška. Nechápu, jak ji někdo mohl na takový post dát,“ nechal se o Drexlerové dříve slyšet jeden ze zdrojů Ekonomického deníku z pražské policejní správy, který si přál zůstat v anonymitě.

Na druhou stranu byla Drexlerová v roce 2010 oceněna jako Policistka roku, a i ona měla zásluhy na řešení mnohých kauz. Jmenovitě stála u zatčení sochaře Pavla Opočenského, který byl následovně usvědčen z pohlavního zneužívání nezletilých dívek.

Fotogalerie
25 fotografií