Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

30 let od sametu: Demonstrace, nepovedený zvon pro Havla, Klausova kniha a společné jednání vlád

  • Autor: Jakub Veinlich - 
    11. 11. 2019
    05:20

    V neděli uplyne 30 let od pádu komunistického režimu v Československu. Sametová revoluce je dnes mezinárodní pojem. Po svém si ji připomenou jak Češi, tak Slováci. Hned v pondělí se sejdou na svém společném zasedání vlády obou, dnes již samostatných států. Během týdne mohou lidé zajít také na řadu koncertů, vzpomínkových a připomínkových akcí. Milion chvilek pro demokracii svolává na sobotu také velkou demonstraci. Blesk Zprávy připravily stručný přehled některých akcí.

  • 1.11. 11. Společné zasedání vlád a Klausova kniha

    Že k sobě mají Češi a Slováci stále blízko, dokážou hned v pondělí vlády obou států. Týmy v čele s premiéry obou zemí Andrejem Babišem a Peterem Pellegrinim se sejdou k již sedmému společnému zasedání na státním zámku Valtice.

    Ministři obou vlád mají přijet na místo v 9:40, v půl jedenácté je na programu uvítací ceremoniál. Patnáct minut před jedenáctou začne společné zasedání obou týmů. Na programu jsou také separátní jednání jednotlivých ministrů i předsedů vlád.

    Slovenský premiér Peter Pellegrini na znovuotevření Národního muzea Slovenský premiér Peter Pellegrini na znovuotevření Národního muzea | Blesk

    „Vlády budou jednat o aktuálních tématech jednotlivých rezortů, společných přeshraničních projektech i prohlubování vzájemné spolupráce mezi zeměmi,“ uvádí úřad vlády ČR na svém webu.

    „Tématem jednání premiérů budou především evropské záležitosti, jako jsou klimatická politika, migrace a zahraniční vztahy EU nebo víceletý finanční rámec. Dále budou premiéři diskutovat o potenciálu rozvoje spolupráce v rámci Visegrádské skupiny, a to například v oblasti obrany,“ píše se dál v programu.

    Tisková konference je na programu ve 14:15.

    Podle tiskové mluvčí české vlády Jany Adamcové by měli být ve Valticích všichni čeští ministři, některé doplní i náměstci.

    Klausova nová kniha

    Bývalý prezident Václav Klaus pokřtí v Praze v Paláci Luxor svou další knihu, nazvanou „Třicet let cesty ke svobodě. Ale i zpět“. V úterý pak o ní bude diskutovat v pražském Obecním domě.

    Pořadatelé v pondělí také představí program oslav 30. výročí pádu komunistického režimu. Festival svobody se bude konat tradičně v Praze na Národní třídě nebo Václavském náměstí.

    Václavské náměstí, 17. listopad 2018 Václavské náměstí, 17. listopad 2018 | Blesk:David Malík

    Sdružení Milion Chvilek pro demokracii řekne víc k chystané demonstraci na pražské Letné, kterou svolává na 16. listopad. O den později se mají konat protesty také v jiných městech České republiky.

    Akademie věd chystá od pondělního odpoledne až do neděle 17. listopadu Týden vědy a techniky. Letošním tématem budou globální hrozby a 30. výročí sametové revoluce.

    V Hradci Králové postaví opět papírovou zeď. Stejně jako ta v tehdejším Gottwaldově, dnes Ulrichově náměstí, vyrostla spontánně v roce 1989. Tehdy měla oddělit sídlo OV KSČ od národního výboru a bezpečnostních složek. Lidé tu psali svá protestní i vtipná hesla. O podobnou repliku se chce univerzita v Hradci Králové pokusit i letos po 30 letech. Popsané krabice mohou lidé nosit až do 19. listopadu.

    Začne také série diskusních večerů a debat k „sametovým“ událostem. Klub na obranu demokracie pozval k jednomu z nich na 18. hodinu například bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09), hejtmana Plzeňského kraje Josefa Bernarda (ČSSD) nebo politologa Jiřího Peheho. Večer se ponese v duchu tématu Naše svoboda po 30 letech. Místo? Kostel sv. Jiljí.

  • 2.12. 11. Portrét Havla a medaile pro Schwarzenberga

    12. listopadu studentka Fakulty designu a umění ze Západočeské univerzity v Plzni Tereza Fialová přestaví veřejnosti portrét Václava Havla jako součást oslav 30. výročí listopadových událostí. Portrét je ze srdcí, které bývalý československý a český prezident připojoval vždy ke svému podpisu. Autorka vytvořila dílo jako svoji semestrální práci v ateliéru grafického designu.

    Olomoucká Univerzita Palackého ocení osobnosti za rozvoj demokracie. Metál si převezmou bývalý ministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, hudebník a aktivista Michael Kocáb nebo slovenská diplomatka a herečka Magda Vášáryová.

    V šumperském Vlastivědném muzeu zas zahájí retrospektivní výstavu s názvem „Od socialismu k demokracii“, která návštěvníky provede obdobím posledních dvaceti let existence totalitního režimu s přihlédnutím k regionálnímu vývoji. Výstava potrvá do 29. ledna 2020.

  • 3.13. 11. Nepovedený zvon pro Havla

    Kamenná rozhledna na hoře Kleť na Českokrumlovsku dostane nový zvon Svobody. Právě tato akce má připomenout události z roku 1989. Zvon byl původně odlit na zakázku Nadace Charty 77 jako vzpomínka na Václava Havla, ale protože nesplňoval podmínky zadání, česká strana ho odmítla. Poté ho koupil podnikatel a senátor Ladislav Faktor. 

    Městská část Praha 6 ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem Praha pořádá výstavu nazvanou prostě a jednoduše 30 let Od sametové revoluce. Potrvá až do 1. prosince.

    Sametovou revoluci v Československu si připomenou také v Bruselu. V 18 hodin začne v Evropském parlamentu výstava věnovaná těmto událostem. Zahájí ji předseda EP David Sassoli.

  • 4.14. 11. Studio Blesk a akce v regionech

    Čím více se blíží datum výročí studentských demonstrací, které odstartovaly revoluční události, tím více se chystá po celé republice vzpomínkových akcí.

    Redakce Blesk Zpráv chystá kontinuální vysílání plné rozhovorů s přímými účastníky listopadových událostí v roce 1989. Od 10 až do 16 hodin tak budou na listopad vzpomínat například zpěvačka Marta Kubišová, zpěvák a hudebník Michael Kocáb, bývalý český prezident Václav Klaus, slovenský herec a bývalý politik Milan Kňažko, poslanec a studentský vůdce Marek Benda, nebo zpěvačka Hana Zagorová, či herec Jan Potměšil.

    V Senátu se u příležitosti oslav koná shromáždění všech 81 senátorek a senátorů, které svolal předseda horní komory parlamentu Jaroslav Kubera (ODS).   

    Video  Kubera: Nemáme dobojováno, svobodu musíme udržet  - Blesk - Jiří Marek
    Video se připravuje ...

    Jak budou vypadat oslavy sametové revoluce na pražské Národní třídě a dalších místech v hlavním městě? Zástupci pořádajících spolků za přítomnosti primátora Zdeňka Hřiba představí detaily programu Festivalu svobody.

    Ožijí také vzpomínky v regionech, kde právě ve čtvrtek začnou výstavy, besedy s pamětníky i promítání dokumentárních a dobových filmů či magazínů.

    V Chrudimském regionálním muzeu začíná výstava Rok 1989. Akce k listopadovým událostem chystají také v Uherském hradišti, Třinci, v Slezské univerzitě v Opavě, v Turnově a Hořicích budou studenti diskutovat s přímými účastníky sametové revoluce a akce chystají také v Litoměřicích, nebo Ústí nad Labem i Havířově.

  • 5.15. 11. Odpoledne s Českou diplomacií

    Jak ovlivnila vývoj České republiky v podnikatelské oblasti sametová revoluce? V Senátu se to pokusí zjistit na konferenci 30 let svobody, pořádané Hospodářskou komorou ČR.

    Odpoledne s českou diplomacií chystají na ministerstvu zahraničí, a to od 12 do 17 hodin. Akci zahájí ministr zahraničí Tomáš Petříček a mezi vystupujícími budou současní i bývalí velvyslanci, náměstci a další významné osobnosti. Během odpoledne přijde řeč na polistopadovou zahraniční politiku, jaká je role Spojených států, Ruska, Číny a EU a také na to, jaké jsou nové trendy ve světové diplomacii.

    Ministr zahraničí Tomáš Petříček kandiduje na místopředsedu ČSSD. Pokud neuspěje, chce se poradit s předsedou sociální demokracie zda zůstat ve vládě (27. 2. 2019) Ministr zahraničí Tomáš Petříček kandiduje na místopředsedu ČSSD. Pokud neuspěje, chce se poradit s předsedou sociální demokracie zda zůstat ve vládě (27. 2. 2019) | Blesk:ALEXANDR MALACHOVSKÝ

    I když se Jan Šibík bál v listopadu 1989 o svůj foťák, cvakal, kde to šlo. Hlavní události z roku 1989 zachytil nejen v Československu, ale i dalších zemích, kde se hroutil režim. Nejdůležitějších 19 fotografií z listopadové Prahy vystaví od pátku až do 15. prosince na Mariánském náměstí před sídlem magistrátu.  

    Fotografie z celé ČR a ze 17 fakult Univerzity Karlovy budou k vidění v Karolinu na výstavě pod názvem Náš listopad 89.

  • 6.16. 11. Demonstrace a modlitba pro Martu

    V předvečer připomínek listopadových událostí svolává spolek Milion chvilek pro demokracii do Prahy další demonstraci. Tentokrát s podtitulem Letná 2 – znovu za demokracii. Start je ve 14 hodin. V červnu protestovalo proti premiérovi Andreji Babišovi i ministryni spravedlnosti Marii Benešové podle odhadů na čtvrt milionu lidí. Promluvit by měl tentokrát například herec Ivan Trojan, někdejší mluvčí Charty 77 a biskup Václav Malý, nebo jedna z prvních signatářek Charty 77 a psycholožka Dana Němcová.

    Na Albertově se koná festival Předvečer sametu. Vystoupit mají například Chinaski, Tomáš Klus, nebo Voxel.

    Sametová 30. To je název koncertu, na kterém vystoupí Vojta Dyk, Jan Křížek a především Marta Kubišová se svou novou verzí dnes už legendární písně Modlitba pro Martu, která se stala symbolem revolučních dní.

    Video  Marta Kubišová dotočila klip ke svému hitu Modlitba pro Martu  - VDN Promo
    Video se připravuje ...

    Český prezident Miloš Zeman a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová mají v Bratislavě společně otevřít Český dům.

  • 7.17. 11. Hlavní den oslav – Babiš na Slovensku

    Hlavní pozornost se bude v tento den soustředit zřejmě především na pražskou Národní třídu, kde před třiceti lety odstartovaly studentské protesty, které vedly k pádu komunistického režimu.

    Vloni se nesly oslavy v duchu protestů proti trestně stíhanému premiérovi Andreji Babišovi, který přišel na Národní třídu těsně po půlnoci a přes den odletěl za svým synem do Švýcarska. Českem tou dobou hýbala kauza, kdy měl premiér syna Andreje nechat odvézt na Krym. 

    Letos zatím nikdo z vrcholných politiků svůj oficiální program pro tento den nezveřejnil.

    Od 10 do 22 hodin se tu koná tradiční akce Korzo Národní. Během dne se v centru metropole uskuteční řada koncertů a happeningů.

    Vystoupí například např. David Koller, Zrní, Prago Union, Dagmar Pecková nebo Tata Bojs. Večer je pak na programu velkoformátová světelná instalace a projekce příběhů sametové revoluce s názvem Paměť národa: 1989.

    Na náměstí Václava Havla se koná akce s názvem Obývák Václava Havla, na které budou číst z děl bývalého prezidenta jeho manželka Dagmar Havlová, Václav Marhoul, Michael Kocáb, Tomáš Etzler, Dana Němcová, Dan Přibáň, Bára Hrzánová, Lenka Klicperová, nebo Michael Žantovský a další.

    Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy chystá na Den boje za svobodu a demokracii den otevřených dveří.

    Od půl páté se pak na Václavském náměstí koná Koncert pro budoucnost, na kterém vystoupí Aneta Langerová, Lenka Dusilová, Thom Artway, Buty, Vypsaná fixa, MIG 21 nebo Tata Bojs.

    Začíná dvoudenní zasedání předsedů Parlamentů zemí V4 při příležitosti 30. výročí sametové revoluce. Koná se v rámci českého předsednictví V4. Pořádá předseda Senátu Jaroslav Kubera.

    Končí festival Týden vědy a techniky, který pořádá Akademie věd.

    Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček pořádá koncert ke 30. výročí sametové revoluce. Mezi pozvanými hosty do divadla Hybernia jsou zástupci parlamentů zemí Visegradské čtyřky a čelní představitelé ČR.

    Premiér Andrej Babiš se má účastnit galavečera k oslavám sametové revoluce na Slovensku.

    Podívejte se jak to za socialismu vypadalo ve školách

denisz ( 15. listopadu 2019 18:25 )

V Česku se děje podivná věc. Za účelem démonizace a odstranění
jediného populárního politika, dnes už premiér, se vytvořila dobře
finančně zabezpečena profesionální organizace s širokou základnou
příznivců jiných politiků. Je to až ďábelsky rafinované zrůdné a jde
z toho hrůza. Není to pro dobrou věc, chtějí hlavně zvrátit výsledek
voleb. Oceňují a podporují je hlavně malé strany na úbytě (STAN,
TOP09, KDU-ČSL aj.),jinak se toho politického konkurenta nezbaví.
Ostatní přilepková témata, jako veřejnoprávní media, jsou podružné,
ale přitáhnou příznivce i z uměleckého světa. Ale zločineckými šibali,
podvodníky,co zaviňují tíživou situaci podvedeným lidí, se nezatěžují.
Nedostatkem je, že jejich snažení nezabírají. Je třeba rázně přitvrdit,
vyděračským ultimatem a dokola opakováním podivných obvinění.
Něco z minulosti se na něj už najde, jako na každého jiného.

xiioma ( 11. listopadu 2019 18:47 )

u nás také

xiioma ( 11. listopadu 2019 18:40 )

jikar ( 11. listopadu 2019 18:11 )

Demonstraci na Letné nechápu, prohlásil Babiš
Není na tom nic k nepochopení Andrei. Lidem se prostě nelíbí dost věcí.
Tak přijď, pochopíš rychle!

xiioma ( 11. listopadu 2019 17:12 )

Hlavně že se tady oháníte tím že milion chvilek si něco určuje ,ale vy máte jasno v tom že zkrátka a dobře nikdo jiný než Babiš nemůže být premiér.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa