Dvě toalety se nacházejí v hnědě natřeném dřevěném domečku se sedlovou střechou. Ten stojí u konečné stanice lanovky na vrcholu Špičáku ve výšce 1202 metrů nad mořem. Nepotřebují jímku, vodu na splachování ani čističku odpadních vod. O vše se postarají speciální žížaly z Francie.

„Odpad z WC, tedy lidské exkrementy, prostě žížaly sežerou a stráví. Zároveň se při tom rozmnožují a vznikne kvalitní organické hnojivo,“ uvedl ředitel Skiareálu Špičák Vladimír Kasík.

Exkrement na pojízdní pás

A jak vše funguje? Poté, co si člověk uleví, výkal spadne na pojízdní pás, který ho dopraví o pár metrů vedle do technické místnosti. Tady se už na něj těší žížaly a přemění ho na hnojivo.

Kompostér potřebuje údržbu jen jednou ročně, kdy se zbylý materiál zpod jezdícího pásu musí odstranit. Jinak se kromě běžného úklidu na toaletách nemusí dělat nic. Navíc si může každý návštěvník toalety na dveřích přečíst, jak ekologicky je s jeho výkalem naloženo.

Stejné záchody jsou ve Francii

Technologie se žížalami, stejná jako na Špičáku, už funguje na záchodcích v lyžařských střediscích ve francouzských Alpách. „Nemohli jsme dlouho najít technologii, která by nám vyhovovala a navíc splňovala podmínky kvůli ochraně přírody v národním parku, a pak jsme objevili tohle. Začali jsme se o to zajímat. Když to funguje ve Francii, proč by to nemohlo fungovat i u nás na Šumavě,“ dodal Kasík.

VIDEO: EKO výzva: Jednorázové plenky omezím na minimum.

Video
Video se připravuje ...

EKO výzva: Jednorázové plenky omezím na minimum. Maminka / Karel Dlabač