Lepší město pro lidi i psy

Soužití se psem může člověku všestranně prospívat – odborníci potvrzují například zlepšení fyzické aktivity, sociálních vazeb a prevenci pocitů samoty. Majitelé psů by však měli dodržovat pravidla vyplývající nejen z vyhlášek či zákonů, ale i z obyčejné lidské slušnosti a selského rozumu.

O spokojené soužití pejskařů v Praze a dalších městech a větší informovanost obyvatel usiluje iniciativa Lepší město pro zvířata, která vznikla pod záštitou společnosti Mars. Ta nedávno provedla průzkum mezi tisícovkou Pražanů zaměřený na život se psy ve městě. Průzkum realizovala agentura NMS Market Research.

„Z dat vyplývá, že ačkoli je Praha vnímána jako pet-friendly, je tu stále mnoho odvětví, kde právě správná edukace obyvatel může zlepšit kvalitu života pejsků i lidí,“ upozorňuje Daniela Hlaváčková, marketingová ředitelka pro střední Evropu ve společnosti Mars.

Se psem do kavárny i obchodního centra?

Iniciativa Lepší město pro zvířata chce například inspirovat provozovny k tomu, aby byly pet-friendly. Průzkum totiž ukázal, že většina pejskařů v Praze by si přála umožnění vstupu do restaurací, kaváren i obchodních domů. U restaurací a kaváren je to 58 % pejskařů, vedle povolení vstupu by také ocenili misku s vodou pro svého psa. Podobně je tomu i u obchodních center, 54 % pejskařů by uvítalo možnost vyrazit na nákup i se svým mazlíčkem.

„Jednou z oblastí, které se chceme věnovat, je označování pet-friendly podniků a poskytování návodů majitelům, jak přizpůsobit své prostory pro chovatele mazlíčků. Zároveň nyní pracujeme s našimi experty na vytvoření pet-friendly obchodního domu,“ říká Daniela Hlaváčková.

Přítomnost psů ve veřejných budovách ale toleruje i velká část lidí, kteří psa nemají (41 %). Třetina nepejskařů je i pro vstup se psem do restaurací a kaváren či do nákupních center. Možnost cestovat se psem v městské hromadné dopravě akceptuje drtivá většina lidí – 94 % pejskařů a 88 % nepejskařů.

Autor: Shutterstock

Tři zásady správného pejskaře

Bez ohledu na to, zda psa vlastní či ne, se lidé shodují i na tom, že by v každém parku měl být vyhrazený prostor pro volný pohyb psů. Souhlasí s tím 77 % Pražanů. Tři čtvrtiny dotázaných také souhlasily s potřebou vyhlášky, která zakazuje volný pohyb psů bez vodítka ve městě mimo vyznačené prostory.

Omezování volného pohybu psů však zdaleka nevyřeší problémy, které neukáznění majitelé psů způsobují, počínaje nepříjemností největší – neuklízením výkalů. Zanechávání psích exkrementů bez povšimnutí na chodnících i na trávnících přitom vadí všem obyvatelům Prahy – včetně 58 % pejskařů. Podle odborníků takové bezohledné chování souvisí s hlubším vztahem české společnosti k veřejnému prostoru a pomohla by především důslednější osvěta.

„Jsou tři jednoduché body, které by měli chovatelé dodržovat – mít kontrolu nad svým psem, uklízet po něm a nepouštět psa tam, kam nepatří. Neukáznění psi jsou hned po člověku hlavní příčinou znehodnocování zeleně a vegetačních prvků v parcích a ulicích,“ vysvětluje krajinářský ekolog a zahradník Jan Richtr, který má na starost zeleň v okolí CAMPu (Centrum pro architekturu a městské plánování).

Volný pohyb psů má také pravidla

I v místech, kde je volný pohyb psů povolen, však musí platit pravidla, která zajistí bezpečnost všech psů a pejskařů. Podle psího trenéra Tomáše Nusharta lidé často podceňují možné důsledky puštění psa na volno. „Pes by měl být pod kontrolou, což ve většině případů znamená na vodítku. I když je pravda, že psi potřebují volnost, nemělo by to omezovat ostatní. Často majitelé neznají reakce svých psů na běžce, cyklisty nebo divokou zvěř,“ říká trenér. Podle něj by se psi měli volně pohybovat pouze na místech k tomu určených, jako jsou například psí hřiště. Zároveň pokud město podpoří jejich výstavbu, omezí tak riziko volně pobíhajících psů na veřejných prostranstvích.

O iniciativě Lepší město pro zvířata: Iniciativa Lepší město pro zvířata si dává za cíl dlouhodobě pomáhat městům vytvářet bezpečné a příjemné prostředí, které je přátelské vůči domácím mazlíčkům. Projekt vznikl pod záštitou společnosti Mars pro značku Pedigree.