Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hory odpadků a 8000 kilo exkrementů: Po horolezcích na Everestu zůstává obří nepořádek

Autor: DH - 
25. června 2019
05:15

Po každé akci se musí uklidit a to platí i pro nejvyšší horu světa Mount Everest (8848 m. n. m.), kde se po rekordní návštěvnické sezoně objevila i odpovídající masa odpadků, které zde horolezci zanechali. Šerpové tak mají plné ruce práce s odnášením prázdných lahví nebo lidských exkrementů z míst, kde by měl normální člověk problém se jen nadechnout.

Na nejvyšší horu světa, bájný Mount Everest, každý rok zamíří více a více horolezců z celého světa, kteří se snaží vystoupat až na vrchol. Bohužel platí, že čím více lidí, tím více odpadků. Každý z lezců sice musí zaplatit za výstup v přepočtu asi 700 tisíc korun, které zahrnují i náklady na odklízení odpadu, ale to, co po sobě někteří v horách zanechali, je doopravdy šokující.

Nejvíce se Šerpové při vládní akci na odklízení odpadu nadřou v nejvýše položeném čtvrtém táboře, který leží ve výšce osm tisíc metrů nad mořem. Podmínky zde jsou doopravdy strašlivé. „Výška, malé množství kyslíku, nebezpečné klouzavé a zledovatělé cesty, a špatné počasí v jižním sedle, to vše ztěžovalo snášení tak obrovských věcí, jako třeba stanů dolů z hory,“ podělil se o své „zážitky“ s kanadským serverem Global News Šerpa Dawa Steven, který se akce účastnil již podvanácté. Od roku 2008 se svými expedicemi snesl dolů na 20 tisíc kilo odpadu.

Podle něj horolezci vyčerpaní výstupem často trpí po návratu do tábora nevolností a nedostatkem kyslíku, a proto zde nechávají prakticky vše. Loga expedic ze stanů jejich majitelé úmyslně strhali, a proto není jednoduché určit pachatele. „Trvalo nám i hodinu, než jsme z ledu a sněhu vyndali jeden stan a donesli ho dolů,“ řekl Dawa, který odhaduje, že jen letos v jižním sedle bylo zanecháno asi 30 stanů a pět tun odpadu. Silný vítr navíc nepořádek odnáší i do celého okolí.

V tuto chvíli není zcela jasné, jak moc velké množství odpadků na Everestu leží a to proto, že ho zakrývá sníh a odhaluje až nadcházející tání. Ve druhém táboře, přes který horolezci stoupají k vrcholu, je podle odhadů až osm tisíc kilogramů lidských exkrementů. Horolezci totiž mnohdy nepoužívají improvizované toalety a prostě si jen vyhrabou díru do sněhu. A to je velký problém, protože další lidé používají roztátý sníh jako zdroj pitné vody.

 

„Během naší expedice do druhého tábora mělo osm z našich deseti Šerpů žaludeční a střevní potíže z místní vody,“ povzdechl si pro Global News profesor John All z Washingtonské univerzity, která zde prováděla výzkum.

Pro Nepálce, kteří horu nazývají v původním jazyce „Čomolungma“, tedy „Bohyně – matka světa“, je Mount Everest posvátným místem. I proto se jich množství odpadků velice dotýká. Místní neskrývají své rozhořčení ze stavu své modly.

„Everest je naše bohyně a je strašlivě smutné vidět božstvo takhle špinavé. Jak mohou lidé jen tak zahodit odpadky na tak posvátném místě,“ řekla horolezkyně Nima Domová.

Vysoké počty návštěvníků Mount Everestu ale nezpůsobují jen problémy s odpadem. Letošní sezona byla tak extrémní, že se na vrcholku tvořily při čekání horolezců fronty. Během krátké doby tu i kvůli přelidnění a vyčerpání zemřelo jedenáct lidí, mezi nimi čtyři Indové, dva Američané, Rakušan, Nepálec, Brit a dvojice Irů. Nepál však i přes to všechno vydává rok co rok více a více povolení pro výstup. Peníze z nich padají do státní pokladny. Pro chudou asijskou zemi je vzpruhou i rostoucí turismus. Situace na Everestu se tak pravděpodobně bude příští rok opakovat.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ntvpetr ( 25. června 2019 11:48 )

---Najítt nahe zeeny ve vaší oblasti na toto : 3.ly/zeny

Zobrazit celou diskusi