Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mount Everest čeká jarní úklid. Čína chce z nejvyšší hory „odklidit“ i těla horolezců

Autor: ČTK - 
21. ledna 2019
14:55

Čína sníží o třetinu počet horolezců, kteří se pokoušejí o výstup na Mount Everest ze severní strany. Jde o součást plánů na velký úklid nejvyšší hory světa. S odkazem na vládní média to dnes uvedla agentura AP.

Celkový počet lezců snažících se zdolat vrchol 8848 metrů vysoké hory severní stranou bude snížen na tři stovky a lezecká sezona se omezí pouze na jaro. Úklid hory bude údajně zahrnovat i snesení a pohřbení těl mrtvých horolezců z výšky přesahující 8000 metrů.

Everest se rozprostírá mezi Čínou na severu a Nepálem na jihu. Jeho severní stranu navštíví každoročně 60.000 horolezců, průvodců či turistů. Vláda tam zřídila zvláštní stanice, které slouží jako skládky a třídírny odpadu, který návštěvníci vyprodukují. Nejčastěji jsou to plechovky, plastové sáčky, plynové nádoby na vaření, zbytky stanů a bomby s kyslíkem.

Na nepálské straně začali organizátoři expedic vybavovat horolezce plastovými pytli, které po naplnění odpadky sváží z vyšších poloh do základního tábora vrtulníky.

V roce 2017 dosáhlo vrcholu Mount Everestu 648 lidí, z toho 202 ze severní čínské strany, uvádí nezisková organizace Himalayan Database.

Čomolungma, jak tuto horu nazývají Tibeťané, si každým rokem vyžádá několik obětí, nejčastěji v takzvané zóně smrti nad 8000 metrů, kde je vzduch již příliš řídký na to, než aby v něm mohl lidský organismus dlouhodobě fungovat. Loni tam zemřelo šest lidí, z toho jeden na čínské straně.

Od roku 1953, kdy na vrcholu stanul první člověk, zahynulo na Everestu asi 300 lidí. Na svazích hory přitom zůstává odhadem 100 až 200 těl, které je příliš nebezpečné snést dolů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi