Pro tříděný odpad v pražských podzemních kontejnerech jezdí speciální nákladní vozidla, která jsou vybavena jeřábem a vzpěrami pro zapatkování auta. Těmito „nohami“ se vůz ukotví v případě, že se jeho posádka chystá plný kontejner ze země vytahovat.

„Musíme auto zapatkovat, protože kontejner v zemi je těžký. Váží kolem půl tuny, někdy může mít až tunu. Jeřábem se přikloníme ke kontejneru, speciálními kleštěmi nádobu vytáhneme z díry, přemístíme nad auto, kde je připravená vana, a obsah kontejneru se vysypává,“ vysvětlil postup řidič speciálního vozu Pražských služeb Tomáš Lacina (32).

Jsou jich už desítky

Tyto podzemní kontejnery mají objem 3000 metrů krychlových, což je téměř trojnásobek běžných povrchových nádob. Ty mají objem 1100 litrů. Do podzemí se už v Praze vyhazuje plast, papír, sklo, tetrapaky i kovy. Pražské služby v současnosti obsluhují 44 stanovišť s podzemními kontejnery, kterých je v těchto „hnízdech“ celkem 144. Odhadem se však v metropoli může nacházet již stovka takových stanovišť, ty ostatní svážejí další odpadové společnosti.

„Existují dva typy zařízení na zvedání těchto podzemních kontejnerů. Je to buď pomocí kleští, nebo prostřednictvím řetízků. Technické řešení výsypnosti je ale podobné,“ uvedl mistr-specialista Pražských služeb Václav Karabáček (45). Nejčastěji se podzemní kontejnery vysypávají pětkrát týdně. Tuto největší četnost vyžaduje svoz papíru v centru metropole. Postupně se tento interval snižuje v souvislosti s tím, jak daleko od centra se podzemní kontejnery nacházejí. Na okraji Prahy jsou místa, kde stačí svážet jen jednou za 6 týdnů.

Technologie

Ačkoliv mají podzemní kontejnery nezpochybnitelný přínos pro vzhled veřejného prostoru a praktické jsou i díky jejich většímu objemu, existují i určité neduhy, které bude potřeba ještě postupem času vychytat. V současnosti například tato stanoviště nemají vybudovaný odtok, a tak v případě větších lijáků může být uvnitř jámy pro nádoby po kolena vody. Některé nádoby jsou také častou manipulací náchylné ke vzniku technických vad.

Fotogalerie
25 fotografií