Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Znepokojující fotografie z Everestu: Mrtvolu kolegy horolezci ve frontě prostě překračovali

Autor: DH - 
28. května 2019
18:02

Kanadský scenárista a kameraman Elia Saikaly s pomocí videí a fotografií zachytil dramatické momenty při výstupu na nejvyšší horu světa, bájný Mount Everest. Snímky, které zveřejnil na sociálních sítích, jsou samy o sobě velice znepokojivé. Na jednom je dokonce mrtvola horolezce, který bohužel při čekání na výstup zahynul. Kanaďan prý sám nevěřil svým očím.

Na nejvyšší hoře světa přišlo v posledních deseti dnech o život už jedenáct horolezců. Není proto divu, že se kanadský kameraman Elia Saikaly při výstupu hodně podivoval. Podle fotografií na jeho instagramovém účtu, ale i osobních zážitků, je zřejmé, že si muž prožil skutečné drama.

Na jednom ze snímků, který je pořízený téměř na samotném vrcholu hory, je dokonce viditelné mrtvé tělo jednoho z horolezců. Není jasné, komu mrtvola patří. Z poselství u fotografie ale mrazí. „Tak tady jsme. Honíme se za sny a pod našima nohama mezitím leží duše bez života. Je to vážně to, co se z Everestu stalo?“ napsal rodák z Ottawy.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

What’s next for us? The Lhotse Face and Camp 3. . Thousands of feet of sheer vertical ice, Lhotse is the gateway to Mt. Everest on the South Side in Nepal. Just a few weeks ago, the face was crystal smooth. Thanks to Madison Mountaineering and the Sherpa fixing team, safety ascent and descent lines have been installed to assist everyone accessing the upper part of the mountain all the way to the summit. . In this photo you can see the Yellow Band and the Geneva Spur. Two iconic obstacles we must overcome to reach the South Col of Mt. Everest. . Today, we sit at camp 2, monitoring the wind and weather patterns, ready to move or hold back, all pending the weather forecasts. . Summiting Everest comes down to a number of factors, some you can control others you cannot. Timing your ascent to coincide with the right weather window is everything. You can have done everything right and if you get this detail wrong it will shut your entire operation down, force you back and abandon your dream. . You make choices every day. The culmination of your choices lead you to success or failure. The choice of your Everest logistical outfitter IS the key to your success. In our case, I’m incredibly confident in @madisonmtng and the entire Nepalese team that makes the magic happen behind the scenes. . I’ll do my best to keep you all updated as we get closer to the top of the world. . . . #Everest #Mountaineering #summit #Everest2019 #adventure #travel #nature #photography #explore #wanderlust #EarthCapture #instagood #mountains #travelphotography #beautiful #sky #travelgram #hiking #outdoors #naturephotography #winter #sunset #instatravel #trip #timelapse #astrophotography #night #RemeberingDad

Příspěvek sdílený Elia Saikaly (@eliasaikaly),Kvě 18, 2019 v 1:41 PDT

Jeho tým horolezců se nakonec na vrchol dostal. Jiní ale takové štěstí neměli. Poslední obětí se stal americký horolezec Christopher Kulish (†62). Před ním tu za posledních deset dní zahynuli ještě čtyři Indové, jeden Američan, Rakušan, Nepálec, Brit a dva Irové. Důvodem jejich smrti může být letošní rekordní počet vydaných povolenek pro výstup na Everest. Nepál jich totiž letos vydal 381. Takový lístek stojí 254 tisíc korun a zahrnuje i jednoho člověka, který držitele doprovází až na vrchol.

Loni se na nejvyšší horu světa podívalo 807 horolezců. Letos by to mohlo být i více a díky tomu se při výstupu tvoří až nesmyslně dlouhé fronty. Situace na Everestu je tak podobně tragická, jako v roce 1996, kdy tu zahynulo 8 horolezců. O dramatických momentech pojednává film Everest a zachycuje ono zkomercializování výstupu Džomolangmu, jak se hoře říká v nepálštině. Tehdy tu o život přišel i slavný Rob Hall, který své klienty vodil do hor za peníze. O výstup se tehdy pokoušely hned tři komerční skupiny a jejich členové tehdy často neměli ani základní znalosti o lezení.

 

sleepless ( 30. května 2019 03:24 )

no ale oni sa na ten Everest fakt vysrali
Alebo si myslíš, že tie svoje hovná natlačili do vákuových vreciek a zniesli ich zhora dole?
Podľa aktuálnych správ spred pár dní je Everest údajne celý obsratý, všade kopec fekálií a bordela z plastových obalov od žrádla. Títo "slavní horolezci" sa tam nažerú, vyserú, nechajú tam ten odpad bez mihnutia oka a idú ďalej, len aby mali selfie z vrcholu. Ako vieme, hovná sa v mraze zachovajú v plnej kráse dovtedy, kým sa neoteplí. A to bude tak o 200 rokov
Aká jednoduchá matematika, stačí si spočítať počet vysratých hovien jedným horolezcom počas celého pobytu a vynásobiť to počtom horolezcov za jednu sezónu

Petromilka ( 29. května 2019 10:01 )

Super a vtipný . Vypadá to tak že asi ano.

a-z- ( 28. května 2019 20:25 )

A co jako? Měli ho vytáhnout na vrchol?

Monikay ( 28. května 2019 20:10 )

vypadá to cynicky, ale pokud je ten člověk mrtvý, už se s tím v těch podmínkách nedá nic dělat. všechny tam žene stejná potřeba, vylízt nebo umřít.

pupak_1 ( 28. května 2019 19:54 )

To už by se možná vyplatilo, postavit tam lanovku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání