Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Po výstupu na Mount Everest zemřeli další dva lezci, tento týden je jich už deset

Po výstupu na Mount Everest zemřeli další dva lezci, tento týden je jich už deset.
Po výstupu na Mount Everest zemřeli další dva lezci, tento týden je jich už deset.  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
25. května 2019
14:02

Na Mount Everestu zemřeli další dva horolezci. Podle agentury AFP jedním z nich je Ir a druhý Brit Robin Fisher, který na vrcholu stanul dnes ráno, ale zhroutil se při sestupu. Podle agentury AFP za týden tak na nejvyšší hoře světa zemřelo deset lidí. V minulých dnech využilo příznivého počasí mnoho výprav, takže se vytvářela fronta, jež pak zdržovala sestup těch, kteří už na vrchol vystoupali, a to u nich způsobilo krajní vyčerpání.

Agentura Reuters píše, že v nynější lezecké sezoně, která začíná v březnu a končí v květnu, v nepálské části Himálají zemřelo 18 lidí.

AFP informuje o deseti obětech za poslední týden. Mrtví jsou čtyři Indové, dále Američan, Rakušan a Nepálec, nově také Fisher a irský lezec. Další Ir se zřítil poblíž vrcholu, ale jeho tělo se zatím nenašlo.

Jednačtyřicetiletý Fisher se zhroutil při sestupu. „Zemřel slabostí po dlouhém výstupu a těžkém sestupu. Sestupoval se svými šerpy a náhle zkolaboval,“ řekl Murari Šarma z expedice Everest Parivar. Průvodci mu prý dali kyslíkovou lahev a nabídli mu vodu, ale nedokázali ho zachránit.

Šestapadesátiletý Ir podle organizátorů jeho expedice zemřel v pátek na tibetském svahu hory. Na vrchol se mu sice podařilo dostat, ale později zemřel ve stanu ve výšce 7000 metrů.

Lezecká sezona, v níž je pro výstup vhodné počasí, trvá do konce května. Nepál pro ni letos vydal 381 povolení pro většinou zahraniční horolezce. Povolení stojí 11.000 dolarů (254.000 Kč). S držiteli jde jeden průvodce, což znamená, že se na téže trase v krátkém období několika týdnů ocitne 750 lidí, píše AFP. Nepálskou cestou do pátku lezlo 600 lidí.

Dalších 140 lidí dostalo povolení pro výstup z tibetské, tedy severní strany. Letos by mohl na vrcholu nejvyšší hory světa ve výšce 8850 metrů stanout rekordní počet lezců, loni tam vystoupalo 807 lidí.

Garrett Madison z americké horolezecké společnosti Madison, která pomáhá horolezcům, řekl, že mnozí z těch, kdo jdou na Everest, nejsou „dobře připraveni ani vybaveni“. Nemají dostatečnou podporu na to, aby se dostali bezpečně dolů. „Kdyby byli členy početnějšího a zkušeného týmu, asi by byli v pořádku, ale pokud mají minimální podporu a nastanou problémy, je těžké se odtamtud dostat,“ řekl.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Lucio1 ( 25. května 2019 15:30 )

Tak to je pohoda, pěkně udělat řetěz a ruku v ruce k vrcholu..

Zobrazit celou diskusi