Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Syna slavné horolezkyně pohřešují v Himálaji! Jeho máma tam zemřela!

Autor: ital - 
1. března 2019
20:58

Britskou horolezkyni Alison Hargreavesovou (†33) proslavilo, když jako první žena bez pomoci Šerpů a bez kyslíku vystoupila na nejvyšší horu světa Mount Everest. Osudnou se jí stala výprava na smrtonosnou K2. Po 24 letech se do stejných velehor, také na osmitisícovku, vydal její syn Tom Ballard (30) a jeho parťák Daniele Nardi (42). Ani jeden z nich se od neděle neozval.

Ve středu oznámila posádka vrtulníku pákistánské armády, že spatřila stan pohřešovaných mužů asi 1 800 metrů pod vrcholem Nanga Parbatu (8 126 m). Avšak špatné počasí a vyhrocené vztahy mezi Pákistánem a Indií zkomplikovaly další pátrání. 

Nejznámější britský horolezec, cestovatel a rodinný přítel Sir Chris Bonington řekl, že je ještě nikdo nesmí odepsat. Absence komunikace může podle něj být způsobena vybitými bateriemi ve vysílačkách. S ubíhajícím časem se však naděje na jejich záchranu stále zmenšuje. Od neděle nekontaktovali nikoho ze svého týmu. A Himálaje jsou jedním z nejvíce nehostinných míst na světě.

Jde o rodinnou kletbu?

Je zvláštní, že se Tom ztratil v Himálajích 24 let poté, co mezi štíty téhož pohoří zahynula jeho matka Alison Hargreavesová v roce 1995. Jedná se o rodinnou kletbu nebo krutou nešťastnou náhodu? Alison zemřela, když jejímu synovi bylo pouhých 6 let. On sám propadl vášni horolezectví.

Před čtyřmi lety se stal prvním člověkem, který podnikl sólo-výstupy na všech šest velkých severních stěn v Alpách včetně nechvalně proslulého Eigeru během jedné zimy. Tento počin je považován za jeden z největších výkonů v historii horolezectví. Vyžaduje totiž značné dovednosti, techniku a také psychickou odolnost.

Jeho matka Alison, kterou často lidé kritizovali, že kvůli horolezectví zanedbává své mateřské povinnosti, zahynula při sestupu z vrcholu „Zabijácké hory“ K2. Společně se 6 dalšími horolezci ji srazil vítr převyšující rychlost 400 km/h. Jejich těla dodnes leží v nepřístupném sněhovém poli.

Alison odjela na K2, aby tak trochu utekla před manželem a otcem jejích dětí Jimem Ballardem. Toho potkala jako 16letá studenka, když nastoupila na sobotní směny do jeho obchodu s horolezeckým vybavením.

Jim byl téměř dvakrát starší než ona a také ženatý. Po několika měsících se však rozvedl a nastěhovali se společně pod jednu střechu. Později však vyšlo najevo, že Jim je násilník, který ji neustále bil a týral.

Jejím nejslavnějším výkonem se stal výstup bez kyslíku a bez pomoci Šerpů na nejvyšší horu světa Mount Everest. Dokázala to jako druhá na světě po Reinholdu Messnerovi. Podařilo se jí vystoupit i na zmíněnou K2. Vrátit se do základního tábora už ale nedokázala. Přátelé, blízcí a realizační tým se nyní obává toho, aby jejího syna nestihl podobný osud.

antismejd ( 2. března 2019 10:19 )

holt to mají v rodině...to je na Darwinovu cenu!

Lucio1 ( 1. března 2019 22:04 )

Tenkrát když zahynula na K2, tak manžel vyrazil s dětmi a televizním štábem do Himaláje, byla to pěkně hnusná šaškárna...Samozřejmě šlo o peníze...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání