Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pátrání po Čechovi Tomášovi v Argentině: Horolezci, kteří ho viděli naposledy, se vrátili na horu smrti

Autor: dce - 
29. ledna 2019
13:27

Tragicky skončil výstup dvou Čechů Tomáše K. (†37) a Honzy S. na horu Cerro Chaltén v Patagonii. Kvůli špatnému počasí se rozhodli ukončit cestu dříve, při sestupu ale Tomáš zahynul. V horách se pohřešují i dva Brazilci. Skupina 19 horolezců, kteří pohoří dobře znají, se vydala na záchrannou akci. Někteří z nich byli poslední, kteří Tomáše spatřili živého.

„Během sestupu z Fitz Roy před pár dny jsme potkali dvě skupiny lezců, které mířily k vrcholu: dvoučlenný tým Brazilců a dvojici Čechů. První zmínění se nikdy nevrátili, z druhé skupiny sešel dolů jen jeden český lezec; jeho kamarád, podle prvotních zpráv, umrzl při sestupu," popsal na svém Facebooku italský horolezec Claudio Migliorini.

Právě on byl se svou skupinou poslední, který dva Brazilce i Čecha Tomáše viděl živé. Rozhodli se tedy připojit se k záchranářům; na Cerro Chaltén nakonec vyrazilo 19 lezců - sedm Italů, tři Španělé, jeden Rus a osm Argentinců. Na záchrannou akci vyšli 21. ledna uprostřed noci - v oblasti dál zuřila vánice, oni ale přesto vystoupali až k průsmyku v horních polohách, kde rozbili tábor. Počasí se ale natolik zhoršilo, že byli přinuceni bez úspěchu druhý den opět sestoupit. Nyní se čeká na „okno" v nepříznivém počasí, které by jim dovolilo horu opět prozkoumat.

Čech Tomáš se s kamarádem Honzou vydali do Patagonie na sklonku loňského roku, Cerro Chaltén začali zdolávat kolem 14. ledna. O den později sdíleli fotky zasněžených vrcholků, k těm ale už nedošli. Špatné počasí je přinutilo lezení předčasně ukončit. Při sestupu ovšem zabloudili a Tomáš umrzl. Z hory se dostal pouze Honza, který 18. ledna o tragédii informoval autority.

Jeho smrt zasáhla i Tomášovy kolegy v Česku. „Jeho těšení, o které se skromně dělil v měsíci prosinci, pár dnů před cestou na jih Ameriky, bylo opravdové a ,nakažlivé'. Jeho sen se však stal i jeho místem uzavření pozemských radostí i starostí. Pro tuto chvíli nemáme další informace, ani to, zda a kdy se bude konat poslední rozloučení. Tedy nezbývá, než popřát sílu jeho ženě Lucii a dvěma dětem, malým prvňáčkům, kterým se v pár minutách změnil život," popsali na sociálních sítích.

kuniksicht ( 29. ledna 2019 22:00 )

skoda zivota .......ale neodpustim si poznamku. Kam se vytratila zodpovednost otce dvou deti ve veku 7 roku? tyhle tragicke udalosti jsou na poradu dne, temer pokazde kdyz se leze. Pokud chtel s touto zalibou, konickem pokracovat, tak si nemel porizovat rodinu. jako singl by byl zodpovedny jen sam sobe a obreceli by jej maximalne kamaradi, rodice, sourozenci. Takhle poznamenal sve dve deti na cely zivot svym nezodpovednym pristupem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání