Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Student vysoudil na orlickoústecké škole 600 tisíc! Za zlomenou ruku při tělocviku

ilustrační foto
ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz - ilustrace)
Autor: chal - 
18. září 2019
19:38

Víc než půl milionu korun dostane student gymnázia v Ústí nad Orlicí za zlomeninu ruky, kterou utrpěl při hodině tělocviku. Částku 600 tisíc korun zaplatí zčásti zdravotní pojišťovna a zčásti škola.

Dnes již 18letý mladík utrpěl v roce 2014 na tělocviku komplikovanou zlomeninu ruky, jejíž následky si podle soudního znalce ponese navždy. Úrazu tehdy 13letého studenta orlickoústeckého gymnázia nebyl přítomný žádný učitel.

Spor o odškodné za úraz se dostal až k odvolacímu krajskému soudu v Pardubicích, který studentovi pravomocně přiznal částku 600 tisíc korun. Zdravotní pojišťovna již dříve zaplatila 225 tisíc, orlickoústecké gymnázium ale se svým podílem 375 tisíc nesouhlasilo.

„Z naší strany nedošlo k žádnému zanedbání povinností. Navíc kdyby chlapec hrál fotbal někde venku s kamarády, nedostal by nic,“ uvedl u odvolacího soudu zmocněnec gymnázia, píše server iDnes.cz.

Podle soudkyně Ivy Trávníčkové je výše odškodného adekvátní, protože se bude mladík s následky zranění potýkat po zbytek života. Šance na zlepšení jeho situace operací je údajně nulová. Pohyb zápěstí a předloktí je značně limitován, což ovlivní možnosti budoucího povolání. Gymnázium může podat dovolání k Nejvyššímu soudu, rozhodnutí Krajského soudu je nicméně pravomocné.

ruchoff ( 19. září 2019 11:14 )

600 tisíc? To se rodiče tedy hodně snažili... Já myslel že si levou ruku zlomil na nářadí - hrazda bradla, kruhy.. A ono to bylo při fotbálku. Jak by mohl učitel zasáhnout a dát záchranu i kdyby tam byl? (čímž jeho nepřítomnost neomlouvám, ale nikdo neví proč tam zrovna nebyl).
A kdyby tak učitel byl, na čem by rodiče postavili žalobu na školu? Nějaký důvod by určitě našli

europa ( 19. září 2019 05:24 )

Umíte číst? Na místě nebyl žádný dozor. A ten tam měl být. Jak byste to posuzoval/a, kdyby šlo o vaše dítě? Kluk má trvalé následky, jistě by byl radši zdravý a bez těch peněz, ty mu do konce života nevydrží, ale zdravotní hendikep bohužel ano.

e.lesanova ( 18. září 2019 21:47 )

No, to se teď teprve poženou lidi do školství....jak asi "může" učitel "ovlivnit" pád školáka?? To by ho osobně musel celou hodinu vodit za ruku ve skafandru...to je věc pojištění, ne školy...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání