Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Primátor Jablonce ukázal nahou ženu, stojí mu ale modernizace tramvaje do Liberce

Autor: ČTK, tva - 
20. srpna 2019
19:40

Liberec se obává, že dopravní podnik nestihne podat žádost o dotaci na miliardový projekt plánované modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem. Jako důvod udává, že se zatím s Jabloncem nedohodl na spolufinancování společného projektu. Bez dotace hrozí, že se provoz na trati zastaví, řekl v úterý novinářům náměstek primátora Liberce Jiří Šolc (SLK). Primátor Jablonce, kde se nedávno rozpadla koalice, to odmítá a žádá o čas.

Jablonec nad Nisou za provoz tramvaje platí a stojí o to, aby jezdila mezi oběma statutárními městy i do budoucna. Žádné riziko, že by měla přestat jezdit, tu z naší strany nehrozí,“ řekl jablonecký primátor Milan Kroupa (ANO).

Liberec s Jabloncem spojuje tramvajová trať od roku 1955 a je nejdelší meziměstskou tratí v Česku. Ročně přepraví téměř milion lidí. Modernizace trati začala v roce 2008, rekonstrukci potřebuje ale ještě asi pět z 12 kilometrů a v plánu je prodloužení o dalších 800 metrů přes centrum Jablonce na nový terminál. Náklady na projekt se odhadují na 1,2 miliardy.

Kroupa se již dříve na sociální síti pochlubil erotickými fotkami své choti Marcely. Z jejího těla je vidět téměř vše. Nahé fotografie vznikly na letošní dovolené manželů Kroupových u Jaderského moře v Chorvatsku.

Primátor nepřišel na jednání, brzdí tak projekt

Nás pomalu a jistě dohání termíny, které jsou dány dotačními podmínkami, to znamená, jednání nelze odkládat donekonečna. My musíme podat finální kompletní žádost o dotační titul do konce listopadu,“ řekl v úterý novinářům Michal Zděnek, předseda představenstva Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce (DPMLJ).

Žádost ale dopravní podnik může podat, až průvodní dokumenty schválí zastupitelstva Liberce a Jablonce. Podle Šolce se to musí stát nejpozději v září, což nevypadá reálně. „Jsem velmi nervózní z toho, že bychom měli nabrat zpoždění. Věříme ale, že celá věc nebude ztracena,“ uvedl.

Tramvaj v Jablonci Tramvaj v Jablonci | archiv Blesku

Komplikací je, že se v Jablonci rozpadla koalice. Jablonecký primátor kvůli tomu nepřišel na úterní společné jednání, na němž měli podle Šolce stanovit, jak se budou obě města podílet na nákladech za provoz trati a financování projektu. Bez toho nelze připravit smlouvy pro zastupitelstva.

Reálně hrozí, že by tramvaj přestala jezdit

„Mrzí mě to, ztrácíme tím čas,“ uvedl Šolc. Kdyby žádost o dotaci dopravní podnik do listopadu nepodal, ohrozilo by to podle něj do budoucna provoz na trati. „Žádná další varianta, žádný náhradní termín poskytovatelem dotace není možný. Tím pádem by rekonstrukce a dostavba tramvajové tratě nebyla a tramvaj by přestala jezdit,“ řekl. Bez dotací podle něj není oprava trati reálná.

Jablonecký primátor odmítá, že by jeho neúčast na úterní schůzce projekt ohrozila. Vedení města se podle něj v pondělí shodlo, že v nynější situaci není vhodné činit klíčová rozhodnutí. „Rekonstrukce tramvajové trati a její prodloužení dále podporujeme, ke změně kurzu v této záležitosti nedošlo. Pouze jsem požádal o trochu času, aby mohl v této záležitosti za Jablonec jednat někdo, kdo bude mít silný mandát,“ dodal primátor. Jednání o nové koalici jsou teprve na začátku.

jiri novotny ( 21. srpna 2019 10:23 )

No ještě že mu alespoň něco stojí.

xoxo ( 20. srpna 2019 23:17 )

Není ten chlap nějaký postižený? Přinejmenším tak vypadá.

barracuda.sro ( 20. srpna 2019 20:15 )

Tak hlavně že mu stojí !!! Kkt

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa