Na Strossmayerově náměstí v Praze proběhne výměna větší části kolejové konstrukce. Jak upozornil technický ředitel pražského dopravního podniku Jan Šurovský, k obměně dojde po 18 letech užívání. „Během první fáze se na spodním konci ulice Milady Horákové vymění všechny čtyři výhybky a takzvané osmnáctisrdcové rozvětvení. Křižovatka Strossmayerovo náměstí je jedna ze tří v Praze, kde lze jezdit tramvajemi úplně do všech směrů,“ uvedl Šurovský.

Náměstek pražského primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě) připomněl, že zmiňované místo je v tramvajové dopravě jedno z nejvytíženějších. „Ve špičce tudy jezdí až 150 spojů za hodinu,“ sdělil náměstek.

Při každé ze tří fází bude uzavřen jiný tramvajový oblouk. První etapa opravy začíná ve čtvrtek 11. dubna a potrvá týden. Během této fáze bude mezi popisovanou křižovatkou a Hradčanskou jezdit náhradní autobusová doprava. „Druhá etapa bude přes Velikonoce, kdy bude úplně největší omezení pro dopravu. Tramvaje budou moci jezdit pouze od Hradčanské a Vltavské směrem na Výstaviště,“ sdělil Adam Scheinherr. Třetí etapa, která má být pro Pražany nejméně omezující, začne v úterý 23. dubna. Práce skončí ve čtvrtek 16. května.

Tramvaje budou tišší

Díky opravě se mohou lidé kolem Strossmayerova náměstí těšit, že tramvaje budou jezdit s mnohem nižší hlučností. Během minulých let tu proběhla celá řada dílčích opravných svářečských prací, kvůli kterým nemají koleje dokonalý povrch. „Ruční svářečské práce nikdy nemohou být tak dokonalé jako strojní výroba. Přesné stroje takzvanou náběžnou kolejnici opracují, udělají přesný ideální průběh pro kolo. To znamená, že by měly odpadnout především vibrace,“ vysvětlil Jan Šurovský.

Technický ředitel dopravního podniku zároveň připomněl, že cestou dílčích omezení jen v nezbytně nutném rozsahu jde dopravce již posledních 10 až 12 let. „Myslím, že spousta Pražanů má v živé paměti, že takové křižovatky se prostě zavřely do všech směrů, zrušila se třeba i automobilová doprava a doprava zkolabovala v celé široké oblasti,“ sdělil Šurovský, podle kterého je tento přístup možný proto, že nejde o rekonstrukci, při které by bylo nutné rozkopat vozovku do hloubky.

Podrobnosti k vedení jednotlivých linek během první fáze opravy hledejte na webu dopravce.

Nová zastávka

Při příležitosti prezentace chystaných omezení na Strossmayerově náměstí zároveň starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha 7 Sobě) informoval o tom, že příští pátek přesně ve 12:45 začne v lokalitě Stromovky fungovat nová tramvajová zastávka „Planetárium Praha“, která obslouží pouze historickou linku.

„Bude to zastávka, do které tramvaj zacouvá. Jde o smyčku ve Stromovce před planetáriem, kde bude nástupní stanice. V minulosti tudy tramvaj vedla až do vozovny, na jejímž území dnes je současná restaurace. Za druhé světové války byly koleje vytrhány a použity na válečné účely. To, co zbylo, je kousek k planetáriu, který právě teď využijeme,“ uvedl Jan Čižinský.

Fotogalerie
16 fotografií