Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Z pískovny na Královéhradecku vytáhli dítě (3): Nebilo mu srdce!

Topící dítě (3) zachraňovali přihlížející i lékaři: Díky resuscitaci přežilo.
Topící dítě (3) zachraňovali přihlížející i lékaři: Díky resuscitaci přežilo.  (Autor: Profimedia.cz)
Aktualizováno -
2. srpna 2019
09:15
Autor: DH, ČTK - 
1. srpna 2019
12:04

V jedné z pískoven na Královéhradecku se ve středu večer topilo tříleté dítě. Život mu zachránili laici za asistence operátorky na tísňové lince a později i odborníci ze zdravotnické záchranné služby. U dítěte provedli úspěšnou resuscitaci. 

O hrdinném činu svých kolegů i náhodných přihlížejících informoval mluvčí krajské záchranky Ivo Novák. Dítě ve vážném stavu přepravil vrtulník do královéhradecké fakultní nemocnice.

"Na místo dorazil také nejbližší first responder, aktivovaný prostřednictvím mobilní aplikace. Ten spolu s laiky prováděl resuscitaci až do příletu vrtulníku a příjezdu sanitky. Zdravotníci pak převzali malého pacienta do své péče a po několika minutách rozšířené resuscitace se jim povedlo obnovit jeho spontánní srdeční aktivitu," uvedl Novák.

V Královéhradeckém kraji se osvědčilo při záchraně lidí, které zejména zradilo srdce, zapojení takzvaných first responderů. Jde o proškolené dobrovolníky, díky nimž se může k pacientovi dostat první pomoc ještě před příjezdem záchranky. Systém se využívá především u náhlé srdeční zástavy, kdy hraje roli každá minuta. Aktuálně je do systému v kraji zapojeno 81 profesionálních týmů, například z řad policistů nebo horské služby a 516 dobrovolníků. Téměř stovka first responderů má k dispozici externí defibrilátor.

erikcom ( 1. srpna 2019 12:51 )

to není hrdinny čin Mr. redaktor, ale pracovní povinnost záchranářů

jasnovidec01 ( 1. srpna 2019 12:45 )

KDE byly rodiče malého ????rodiče potrestat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání