Evička a Emička jsou dnes zdravá a čilá batolata. Jejich životní start ale zkomplikoval takzvaný transfuzní syndrom. Při něm placenta zásobuje jedno dítě krví a plodovou vodou „přednostně“, druhému se životadárných tekutin naopak nedostává.

„Syndrom nám diagnostikovali okolo 21. týdně těhotenství. A musely jsme na operaci,“ popisuje maminka Marcela Jedličková (39). A když říká „musely“, myslí tím skutečně všechny tři. Sebe i obě holčičky.

Jediní v Česku

Dříve neřešitelný problém dokážou už od roku 2012 operovat lékaři z Centra fetální medicíny Ústavu péče o matku a dítě v pražském Podolí. Operace přímo v děloze provádí tým pod vedením doktora Lubomíra Hašlíka jako jediný nejen v Česku, ale posílají k nim i pacientky ze Slovenska. Při zákroku se laserem společná placenta rozdělí na dvě. „Podolí jsme strašně vděční, že nám holčičky zachránili,“ říká šťastná maminka Marcela.

Transfuzní syndrom

Ohrožuje pouze jednovaječná dvojčata, která sdílejí jednu placentu. Jeden plod přijímá příliš mnoho krve a plodové vody a oběhově kolabuje, druhý má krve naopak málo a strádá. Bez zákroku to končí ve většině případů úmrtím obou dětí.

Klaudinka a Kamilka z Pacova: Upustili jim 2,5 litru plodové vody

Operace v děloze zachránila i Klaudinku a Kamilku z Pacova na Vysočině. „Dlouho to vypadalo, že v našem případě nebude zákrok potřeba. Ale nakonec byl nutný,“ říká maminka Žaneta Dubišarová (36). Kromě strachu o miminka ji trápily i bolesti břicha. Lékaři u holčiček rovněž museli rozdělit placentu. „Upustili skoro dva a půl litru plodové vody, to byla velká úleva,“ vzpomíná maminka.

Fotogalerie
9 fotografií