Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

České dříví ve velkém končí v Číně. Lesníci si chválí nenáročné klienty

Autor: Jaroslav Bukovský, E15, tva - 
30. července 2019
08:35

Číňané ve velkém skupují dříví z tuzemských lesů. V první polovině letošního roku putovalo do Číny více než 350 tisíc tun nezpracovaného českého dřeva, to je téměř třikrát více než loni. Po finanční stránce dosáhl export našeho dříví do nejlidnatější země světa hodnoty téměř 1,1 miliardy korun.

Jak upozornil web zpravodajského deníku E15, Čína se tím letos pro Česko stala třetí největší vývozní destinací čerstvě vytěžených, lehce opracovaných stromů a podle statistik ČSÚ jen těsně zaostává za Německem. Lesníci si pochvalují nenáročnost čínských klientů i lepší ceny. Čína mimo jiné i vyššími dovozy z Česka kompenzuje výpadky dříví z Ameriky.

Vzhledem k přebytku dříví na evropském trhu je Čína díky své absorpční kapacitě pro nás a obecně všechny exportéry zajímavým obchodním partnerem,“ uvádí Eva Jouklová, mluvčí státních Lesů České republiky.

„Zatímco loni šlo dohromady o 25 tisíc metrů krychlových za celý rok, v letošním roce se blížíme k 10 tisícům metrů krychlových měsíčně,“ upozorňuje na takřka pětinásobný letošní nárůst vývozu i Karel Hanzelka z koncernu Agrofert, jehož dceřiná firma Wotan Forest do Číny dřevo vyváží.

Dřevo se musí hlavně vejít do kontejnerů

Podle lidí z branže berou Číňané české dřevo v balíku bez dalších kvalitativních požadavků. „Jedinou podmínkou pro ně je, aby se dřevo vešlo do kontejnerů. Ty měří dvanáct metrů, takže dřevo řežeme na 11,8 metru, aby se daly zavřít dveře,“ popisuje deníku E15 byznys s čínskými partnery zdroj, který si přál zůstat v anonymitě. Podle něho je zároveň jediným limitujícím faktorem vývozu do Číny kapacita přepravy. Číňané navíc dobře platí.

bibijana ( 30. července 2019 10:18 )

lahny .Bydlím v CHKO, jak tady se teda drancují lesy, to je neuvěřitelné! Ochranáři na to nic, musí v tom byznysu jet taky. Vykácené nádherné duby,buky,kamióny s krásným dřevem jezdí ve velkém hlavně do Rakouska.

lahny ( 30. července 2019 09:14 )

A to se nadávalo na komunisty, že vyváží naše dřevo aniž by se tady z toho něco vyrobilo.
Jaký je rozdíl mezi vývozem za komunistů a dnes?Když se to tak vezme, tak za komunistů se dřevo vyvezlo a stát z toho něco měl, potažmo dotoval některé věci aby byly laciné.Dnes výdělek shrábnou kapitalisti, kteří mají miliony a lidem z toho nic nedají.Ano, v tomto případě se píše o Agrofertu (Babiš), ale on to není jenom Babiš, ale další nabalené firmy, které se na tom přiživují.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa