Herečka Anna Geislerová patří ve filmu Amnestie, který režíroval Jonáš Karásek, mezi jednu z hlavních postav. Do poslední chvíle prý divák netuší, co má vlastně za lubem. 

„Já si vybírám role podle příběhu a podle toho, jestli je tam co hrát. Tahle postava mě po dlouhé době strašně bavila! I když to nebyla tak velká role, tak práce na tomhle filmu byla úžasná. Je to nejednoznačná postava, přesně nevíte, o co jí jde. Má i tělesné postižení, prostě zajímavá,“ nemohla svůj nejnovější počin vynachválit Geislerová. 

Herečka bývá mnohými označována za ikonu českého filmu a jako jedna z hrstky českých umělců se prosadila dokonce i v Hollywoodu. Za ikonu platí i na karlovarském festivalu, se kterým je už silně spjata. „Já tady nejsem ikona, ale spíše inventář, bych řekla,“ smála se herečka. 

„Ale je pravda, že snad kromě Vánoc a narozenin je to v mém životě nejstálejší věc. Myslím si, že sem jezdím těch třicet let. Párkrát jsem teda vynechala, ale je to začátek léta, je to práce, jsou to kamarádi, je to tradice,“ vysvětlovala pro Blesk.cz Geislerová. 

Na tiskové konferenci pak ještě zavzpomínala na dobu před třiceti lety a také porovnala dvě nejznámější amnestie v historii České republiky. „Ve školním čtenářském deníku jsem měla tenkrát jako rebélii ještě zakázanou Havlovu Asanaci, vyráběli jsme transparenty, a když byly demonstrace povolené, řekla jsem: Tak to nejdu,“ prohlásila vtipně herečka. 

„Zatímco ta Havlova amnestie byla skutečně amnestií, mám pocit, že v případě Václava Klause se jednalo spíše o abolici. Tedy o nadřazenost moci nad spravedlností,“ dodala Geislerová, jejíž nejnovější film Amnestie bude mít premiéru v kinech v listopadu tohoto roku. 

VIDEO: Anna Geislerová v Karlových Varech prozradila, co je nejstálejší věc v jejím životě. 

Video
Video se připravuje ...

Anna Geislerova Martin Balcar, Aleš Brunclík

Fotogalerie
205 fotografií