"Jsem tu, abych si odpočinul, už sedm měsíců stříháme, a ještě máme hodně měsíců před sebou. Ale jak to tu probíhá, na odpočinek to nevypadá. Herci a filmaři totiž paří hlavně v noci, a přes den tu přeci jen mám nějaké schůzky," prozradil Blesku Petr, který teď tráví veškerý čas hlavně ve střižně. "V téhle fázi jsem hodně spokojený, ale je ještě plno práce. Střih je náročný, máme tam mnoho trikových záběrů, asi tisíc. Létající šípy, krev, odmazávání lidí, přidávání lidí..."

Zároveň přiznává, že si chce také vyčistit hlavu, přeci jen kočírovat takhle náročný film ho stojí velké vypětí. "Vždycky je to nápor na psychiku, ale beru to jako sportovec. Část života jsem dělal profesionálně judo, teď už dvacet let film. Ale při sportu se člověk naučil ovládat, a to mi teď hodně pomáhá. Kdyby si člověk připustil, že má odpovědnost za půlmiliardový rozpočet, zbláznil by se. Člověk musí některé přijmout jako neměnný fakt. Řítily se na nás obrovské problémy, ale všechno dobře dopadlo," říká producent.

To nejtěžší prý nebylo sehnat na film peníze, ale přesvědčit hollywoodské herce. "Měli jsme proinvestováno padesát milionů, ale neměli potvrzené herce. Do poslední chvíle jsme vyjednávali, a bez nich by to nebyl film, jaký jsem chtěl natočit. Řadu kolegů jsem držel v nejistotě," vzpomíná Jákl. "Pak Ben Foster kývl jako první, a hned po něm mi zavolal Michael Caine, že se mu to moc líbí. Čekal jen, jestli do toho půjde Ben, protože je to respektovaný herec, jehož hvězda stoupá."

Diváci by film mohli vidět v druhé polovině roku 2020. "Máme ještě rok postprodukce před sebou, takže přesně budeme vědět příští rok v létě," dodává Jákl s tím, že doufá, že na pražskou premiéru dorazí i jeho hvězdy. "Všichni mi slíbili, že dorazí, a já pro to udělám maximum."

Video
Video se připravuje ...

Jákl o filmu Jan Žižka Petr Macek, Jan Jedlička

Fotogalerie
24 fotografií